Mii de case predate la cheie

09 mai, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Constructorii sunt cei care cer autoritatilor locale ...
TIMISOARA Pana la sfarsitul acestui an se vor finaliza 2.500 de locuinte
 
Specialistii apreciaza aceasta explozie imobiliara drept un record al ultimilor zeci de ani. Numarul mare de locuinte noi care intra pe piata ar putea duce chiar si la scaderea preturilor.
 
Noi cartiere de blocuri se ridica in capitala Banatului intr-un ritm fara precedent de la Revolutie incoace. „In perioada comunista, planul cincinal era de zece mii de apartamente, ceea ce insemna 2.000 pe an", spune Radu Radoslav, fostul arhitect-sef al Timisoarei.
 
„In Calea Lipovei, in blocurile comuniste constatam ca preturile au inceput sa stagneze, chiar sa scada. De la 1.200 de euro metrul patrat au scazut la 1.150", spune expertul imobiliar Petrisor Morar. Situatia este o noutate absoluta pentru ca, pana in acest an, preturile apartamentelor au crescut constant. Numai in ultimii cinci ani, acestea s-au triplat.
 
Preturile, in scadere
 
Motivul principal al calmarii preturilor il constituie, spune Morar, cresterea brusca a ofertei de locuinte noi.
„Numai intre Calea Torontalului si Calea Aradului se finalizeaza peste o mie de apartamente noi", spune Morar. La nivelul intregului oras, aproximativ 2.500 de apartamente vor fi finalizate anul acesta, ritmul de constructie crescand in 2009 cu peste 250 de proiecte imobiliare. „Pana acum avem peste 250 de certificate de urbanism emise pentru dezvoltatori care vor sa ridice locuinte colective", spune Sorin Ciurariu, arhitectul-sef al orasului.
 
Printre proiectele care vor demara anul acesta este si cel mai inalt bloc de locuinte, o cladire cu 12 etaje care se va ridica in Zona Soarelui. Interesant este si ca firmele de constructii grabesc finalizarea proiectelor inainte de termenele impuse prin autorizatia de constructie.
 
Oferte complete
 
Ciuariu a adaugat ca a cerut dezvoltatorilor sa prevada si alte functiuni complementare in proiecte, pentru ca nimeni nu vrea sa cumpere un apartament intr-o zona din care e nevoit sa plece cu masina pentru orice lucru, de la cumparaturi la recreere.
 
Cel mai luxos cartier, „Noua Timisoara", situat in zona centrala a orasului, in locul fostei fabrici Industria Lanii, are deja vandute 70% din apartamente. „Noua Timisoara" va avea, la finalizare, in 2010, 1.300 de apartamente de lux, valoarea proiectului fiind estimata la 225 milioane de euro.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Parcarile dintre blocuri ar putea disparea in cazul proiectelor noi Parcarile dintre blocuri ar putea disparea in cazul proiectelor noi
Smiley si Sore vor concerta pentru prima data la Veranda Mall, pe 25 martie Smiley si Sore vor concerta pentru prima data la Veranda Mall, pe 25 martie
Programul Programul "Casa Verde" se transforma in "Institutia Verde" - 16 Aprilie 2009
Sectorul privat, principalul motor de crestere al vanzarilor pentru cazanele ELCO Sectorul privat, principalul motor de crestere al vanzarilor pentru cazanele ELCO
Daniel Guzu a lansat pe piata prima vopsea fara miros Daniel Guzu a lansat pe piata prima vopsea fara miros
Specula cu case noi Specula cu case noi

Vezi mai multe articole