Ghid de vanzare a locuintei pe timp de criza - 16 februarie 2010

16 februarie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Chiar si pe o piata imobiliara inghetata se pot vinde apartamente. Expertii au cateva ponturi
 
Vanzarea unui apartament in aceasta perioada este mult mai dificila din cauza interesului scazut al romanilor pentru cumparaturi imobiliare. Se vede, de altfel, in cifra tranzactiilor de locuinte si terenuri incheiate in 2009, cu 27% mai putine fata de 2008. Din acest motiv, specialistii le recomanda proprietarilor o serie de strategii de vanzare, cu atat mai utile daca se grabesc. Sfaturile expertilor, deloc complicate, au ca punct de pornire cei trei "P", respectiv promovarea, publicitatea si prezentarea, si au in vedere si stabilirea pretului, dar si diverse ponturi de negociere. "Asa cum cumparatorii sunt foarte sensibili la cei trei «L» (locatia, locatia si iar locatia), vanzatorii trebuie sa inteleaga ca in aceasta perioada doar proprietatile foarte bine promovate vor avea succes", a declarat pentru Gandul Mihai Stan, directorul general al portalului imobiliar topestate.ro.
 
Postarea ofertei pe internet, cea mai importanta
 
Vanzatorii sunt sfatuiti sa foloseasca simultan mai multe canale de promovare, dintre care internetul este cel mai important. "Pentru o perioada de 1-3 luni, poti face ca proprietatea ta sa apara prima sau printre primele cinci in orice cautare din aceasta categorie, pe un site specializat", explica el. In acest caz, taxa porneste de la 8-10 euro pe luna, putand ajunge la aproximativ 150 de euro, in functie de portal si de detaliile prezentate, inclusiv fotografii. Cei care prefera metoda clasica pot sa publice anuntul de vanzare intr-un ziar de interes sau intr-o publicatie de specialitate. In fine, vanzatorii pot sa contracteze serviciile mai multor agentii din zona in care locuiesc si eventual sa le stimuleze printr-un comision mai mare decat cel uzual, adauga Stan. Desi, la prima vedere, sansele vanzatorului de a incheia tranzactia cresc, reprezentantii agentiilor mari spun ca lucrurile stau exact pe dos. "E mai bine sa apelezi la o singura agentie mare, cu expunere ridicata, decat la zece. Perioada de vanzare poate ajunge la o saptamana, comparativ cu o jumatate de an, daca eforturile sunt dispersate", a declarat pentru Gandul Valentin Ilie, directorul general al Coldwell Banker Affiliates of Romania.
 
Arta negocierii in favoarea vanzatorului
 
Fiecare vrea sa scoata cat mai mult din vanzarea proprietatii, insa in contextul actual al pietei, specialistii recomanda "pretul corect". Pana cand va fi disponibil indicatorul oficial al pietei imobiliare, la mijlocul acestui an, vanzatorii se pot ghida dupa diferitii indici calculati de mai multe site-uri si agentii imobiliare. In acelasi timp, pretul trebuie stabilit in asa fel incat sa lase loc unei posibile negocieri, iar vanzatorii sa ramana si cu ceva bani pentru a achita comisionul agentiei imobiliare. Nu in ultimul rand, proprietarii vor avea de castigat daca invata cum sa negocieze fara sa dea prea mult de la ei. "De pilda, clientul va vrea o scadere de pret, iar tu poti sa fii de acord cu el, in conditiile in care te lasa sa eliberezi mai tarziu apartamentul. In realitate, mai poti pastra chiriasul pe care il ai acolo inca o anumita perioada de timp dupa semnarea actelor notariale de vanzare", recomanda directorul general al topestate.ro.
 
INFO PLUS
 
Tranzactii mai putine in 2009
 
Romanii au incheiat anul trecut 350.000 de tranzactii cu case si terenuri, cu 27% mai putine fata de 2008, cand notarii au parafat 484.000 de tranzactii, reiese din datele comunicate de Uniunea Nationala a Notarilor Publici.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Mobila se va scumpi intre 5% si 8% in acest an Mobila se va scumpi intre 5% si 8% in acest an
studenti studenti
CASE MAI IEFTINE DIN BETON ARMAT MONOLIT CASE MAI IEFTINE DIN BETON ARMAT MONOLIT
Grupul Tata lanseaza o casa modulara de... 720 dolari Grupul Tata lanseaza o casa modulara de... 720 dolari
PIATRAONLINE pune bazele unui nou univers inspirational PIATRAONLINE pune bazele unui nou univers inspirational
Apartamente de lux in Baneasa Apartamente de lux in Baneasa

Vezi mai multe articole