on

Modele de acoperis | Cum il alegi pe cel potrivit pentru locuinta ta

23 februarie, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Una din cele mai importante etape in construirea unei locuinte este reprezentata de proiectarea, alegerea si montarea acoperisului. Constructia acoperisului este un proces ce trebuie planificat in cel mai mic detaliu, caci acesta trebuie sa fie rezistent, sa ofere o siguranta sporita impotriva actiunii factorilor de mediu (frig, ploaie, caldura, umezeala, zapada etc.), sa asigure confortul si protectia beneficiarilor, sa fie ecologic si sa ofere intregii cladiri un aspect cat mai placut. In acelasi timp, spatiul de sub acoperis poate fi folosit pentru amenajarea unei mansarde, dar pentru a evita pierderile de caldura si pentru a avea o casa cat mai eficienta din punct de vedere al costurilor este important sa optam pentru produse de calitate si montaj profesionist.

 

Modele de acoperis – ce trebuie sa stii inainte de inceperea proiectului

 

Alegerea geometriei unui acoperis trebuie sa tina cont de mai multe aspecte, printre care: gradul de izolare fonica si termica; buget; forma dorita; arhitectura casei; conditiile climatice ale zonei in care va fi construita locuinta, spre exemplu: in zonele montane se recomanda acoperisul cu panta, deoarece acesta va permite alunecarea zapezii etc..

 

Despre acest subiect poti citi mai multe in articolul: Proiectarea acoperisului. Etape si aspecte de care trebuie sa tinem cont.

 

Atunci cand stabilesti bugetul dedicat constructiei acoperisului trebuie sa ai in vedere mai multe aspecte, printre care: materiale folosite, geometria, zona geografica, incarcarile pe care le va suporta structura, aspect, incadrarea in planul si mediul aferente constructiei si asa mai departe. De asemenea, atunci cand alegi invelitoarea potrivita pentru acoperisul casei tale trebuie sa ai in vedere: optimizarea si personalizarea solutiei - aceasta sa fie conforma cu particularitatile acoperisului, casei, tipului de constructie si zonei in care se construieste.

 

Cate tipuri de acoperis exista in ziua de astazi? Multe, foarte multe, iar despre o parte dintre ele vorbim in continuare alaturi de specialistii Wetterbest.

 

 

Acoperisul cu o singura panta are un design simplu, dar in acelasi timp ii va conferi locuintei un aer modern. Acesta iti va permite si realizarea unei mansarde, care cu o termoizolatie adecvata iti poate oferi un spatiu de locuit confortabil atat pe timpul iernii, cat si pe timpul verii.

 

Acoperisul cu doua pante este cel mai des intalnit model de acoperis. Acest lucru se datoreaza designului sau simplu si a faptului ca realizarea lui nu presupune operatiuni foarte complexe, dar nici costuri mari de executie. Ca si in cazul unui acoperis cu o singura panta, si acest model permite amenajarea unei mansarde, dar mult mai spatioase. Un alt avantaj al acoperisului cu doua pante este faptul ca acesta permite scurgerea apei rezultata in urma ploilor, dar si a zapezii. Daca pantele acestuia sunt inegale, atunci vom avea un alt model de acoperis, unul care permite construirea unui numar diferit de etaje.

 

Acoperisul cu patru pante este compus din patru versanti uniti in partea de sus de o coama orizontala. Datorita versantilor multipli, acest tip de acoperis este mult mai stabil decat cel in doua ape si poate fi utilizat fara probleme in zonele cu vanturi si ninsori puternice. De asemenea, acesta permite amenajarea unei mansarde, dar pentru a evita pierderile de caldura din timpul iernii si supraincalzirea din timpul verii.

 

Acoperisul tip panta franta concava este tipic arhitecturii franceze, acesta ofera intregii cladirii un impact vizual deosebit si permite o mai buna organizare a spatiului din interior. Desi la prima vedere este asemanator cu acoperisul cu patru ape, la o privire mai atenta vom observa ca este realizat din mai multe fatete cu unghiuri diferite fata de sol.  Un model care se aseamana cu acesta este si acoperisul cu forma convexa.

 

Acoperisul tip terasa este utilizat in mare parte in constructia cladirilor industriale si blocurilor de locuinte, dar el poate fi folosit cu succes si in cazul locuintelor individuale. Spatiul plat va aduce o multime de beneficii, precum: amenajarea unei gradini ori unei terase in aer liber ori montarea unor panouri solare.

 

Unele modelele de acoperisuri au un impact vizual deosebit, printre acestea se numara: acoperisul piramida, recunoscut pentru rezistenta sa extraordinara la vanturi puternice; acoperisul cu panta curbata apreciat pentru aspectul unic, creativ si modern atat la exterior, cat si la interior; acoperisul rotund admirat pentru spatiul mare de la interior; acoperisul verde admirat pentru aspectul sau inedit, dar si pentru beneficiile pe care le aduce acesta mediului inconjurator.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Pregateste-te de iarna cu cele mai bune carlige de jgheab Pregateste-te de iarna cu cele mai bune carlige de jgheab
4 beneficii ale unui acoperis verde 4 beneficii ale unui acoperis verde
Panouri de gard metalice: o investitie pe termen lung Panouri de gard metalice: o investitie pe termen lung
Sistemul de degivrare: cum sa protejezi jgheaburile de efectele inghetului Sistemul de degivrare: cum sa protejezi jgheaburile de efectele inghetului
Folia de aluminiu: Izoleaza-ti casa cu tehnologie testata de NASA Folia de aluminiu: Izoleaza-ti casa cu tehnologie testata de NASA
Intretinerea si garantia acoperisului Intretinerea si garantia acoperisului

Vezi mai multe articole