Monopolul rusesc pe otel-beton scumpeste casele cu 10.000 de euro

20 mai, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Grupul rus Mechel, care a ajuns sa controleze 80% din piata romaneasca, a dublat in cateva luni pretul la otel-beton
 
Paradoxal, Romania exporta masiv fier vechi si a ajuns sa importe otel-beton
 
Monopolul rusesc pe otel-beton scumpeste casele cu 10.000 de euro
 
Preturile locuintelor noi vor creste, in perioada imediat urmatoare, cu cel putin 5 procente, datorita dublarii pretului la otelul-beton. Asta inseamna ca un apartament de 2 camere va fi mai scump cu pana la 10.000 de euro. Cresterea spectaculoasa a pretului la otel-beton, material de baza in industria constructiilor, se explica simplu: lipsa de reactie a guvernantilor la evolutia pietii de profil, acaparata de rusii de la Mechel. In luna martie 2008, Consiliul Concurentei a avizat preluarea Ductil Steel Buzau de catre grupul rus Mechel, care mai patroneaza Combinatul de Oteluri Speciale Targoviste si Combinatul Industria Sarmei Campia Turzii.
 
In plus, Ductil Steel este proprietarul otelariei electrice a Combinatului Otelul Rosu. In aceste conditii, concurentii Mechel au ramas doar Lamdro SA Drobeta-Turnu Severin si Laminate SA Focsani, care, impreuna, au o cota de numai 20% din productie.
 
Pe de alta parte, cele doua societati nu au capacitati de productie integrate, ca Mechel, astfel incat costurile lor sunt mai ridicate decat ale societatilor concernului rus. Prin urmare, pretul otelului-beton de la Bucuresti este dictat de la Moscova.
 
Desi au costuri reduse de productie, rusii, care detin 80% din productia de otel-beton, au aliniat pretul acestuia la cel practicat de Turcia. Turcii dau trendul de crestere in ultimele luni, pe piata internationala. Practic, daca in octombrie 2007 otelul-beton se vindea cu 500 de dolari tona, in aprilie a.c. s-a sarit de cota 1.000 de dolari tona, iar luna aceasta se asteapta chiar ca pretul sa ajunga la 1.200 de dolari tona!
 
Oficialii Consiliului Concurentei sustin ca situatia este perfect legala, cata vreme societatile din constructii au la dispozitie importurile, iar preturile practicate de Mechel nu le depasesc semnificativ pe cele practicate pe piata internationala. „Importurile au crescut de la 5-10% in 2005-2006 la 30-35% in 2007-2008. Deci alternative exista”, sustine Consiliul Concurentei.
 
O alternativa viabila pentru ca pe piata romaneasca sa existe fier-beton ieftin ar fi stoparea exportului de fier vechi, materia prima pentru otelul beton. Acum, cand pretul fierului vechi l-a depasit pe cel al otelului-beton de anul trecut, ajungand la 700 de dolari tona, Romania continua sa exporte masiv fier vechi si importa otel-beton... Consiliul Concurentei precizeaza ca, in prezent, se desfasoara o ampla investigatie referitoare la piata fierului vechi.Adriana Eftime, director general al Patronatului Societatilor de Constructii din Romania, spune ca evolutia pretului fierului-beton este „dureroasa”: „Luand in considerare o crestere a pretului fierului-beton de 70-80%, costul final al metrului patrat construit la o cladire
 
P + 4 creste cu 3-3,2%. Procentul creste semnificativ in cazul cladirilor mai inalte, pentru ca acolo creste si necesarul de otel-beton. Firmele de constructii care au contractat lucrari anul trecut sau chiar in urma cu doi ani se confrunta cu mari probleme acum, din cauza acestei evolutii a costurilor de productie, si ajung chiar sa lucreze in paguba”. Cresterea estimata de dna Eftime se refera la costul de productie, fiind de asteptat ca evolutia costului de vanzare de catre developeri sa fie chiar mai spectaculoasa. Pentru comparatie, costul de productie al metrului patrat construit era de 500 de euro in 2005, ajungand la 700 de euro in 2008; la vanzare, insa, metrul patrat era in jurul valorii de 1.100 de euro in 2005 si a depasit 1.500 de euro inca de anul trecut.
 
Asadar, suma platita suplimentar pentru un apartament de doua camere intr-un bloc nou de locuinte ar putea creste cu circa 10.000 de euro, ca efect al majorarii pretului otelului-beton. Desi data complet peste cap, piata autohtona a otelului-beton este dirijata actualmente de reguli stabilite in urma cu 5 ani, cand s-a gandit Strategia Nationala in Sectorul Siderurgic 2004-2008. Conform acelei strategii si in acord cu angajamentele europene, capacitatea nationala de productie a fost redusa de la 9 la 6 milioane de tone anual, iar rusii de la Mechel au beneficiat de ajutoare de stat pentru combinatele de la Targoviste si Campia Turzii.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Gigantul targurilor imobiliare din aceasta perioada la orizont Gigantul targurilor imobiliare din aceasta perioada la orizont
Guardian lanseaza Student Design Challenge, care se axeaza pe aplicatiile de interior ale sticlei anti-reflexive Clarity Guardian lanseaza Student Design Challenge, care se axeaza pe aplicatiile de interior ale sticlei anti-reflexive Clarity
Romanii isi doresc locuinte mai mari Romanii isi doresc locuinte mai mari
De acum, profesionistii in design si constructii pot folosi prima biblioteca de materiale din Europa de Sud-Est - MATER De acum, profesionistii in design si constructii pot folosi prima biblioteca de materiale din Europa de Sud-Est - MATER
Factura la intretinere a aprins inflatia Factura la intretinere a aprins inflatia
Capitala, locul de joaca al companiilor de constructii Capitala, locul de joaca al companiilor de constructii

Vezi mai multe articole