Nicolae Opris, presedintele ANRE: Scumpirea gigacaloriei va fi suportata de consumatori

13 ianuarie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Gigacaloria se va scumpi in aproape toata tara. Producatorii de energie termica solicita Autoritatii Nationale de Reglementare a Energiei Electrice o crestere a pretului gigacaloriei de 20-25% datorita cresterii pretului gazelor si a pacurii. O parte din acestia au primit avizul primariilor, ceea ce inseamna ca scumpirea va fi subventionata de autoritatile locale.
In cazul Electrocentrale Bucuresti - ELCEN, unde Primaria Bucuresti a refuzat o majorare de 56%, scumpirea se va face la ANRE si va fi suportata suta la suta de cumparatori. Daca municipalitatea ar fi acceptat scumpirea, subventia pe care primaria o plateste pentru caldura ar fi crescut de la 3.000 la 6.500 miliarde de lei. Nicolae Opris, presedintele ANRE, da explicatii in ce conditii ar putea creste pretul local al gigacaloriei.
- Cati producatori de energie termica au cerut majorarea pretului gigacaloriei?
- Aproape toti si-au depus documentatia, prin care solicita cresterea pretului local al gigacaloriei. Cei mai multi au primit avizul primariilor.
- Toti cer acelasi nivel de majorare?
- Exista un algoritm de calcul in functie de costurile justificate. ANRE analizeaza documentatia fiecarui producator si decide echidistant. tine cont de o crestere reala a costurilor si de prognozele corecte al cresterilor de pret la gaze si pacura.
- De ce este atat de important avizul primariilor?
- Producatorii de energie termica apartin Ministerului Economiei, dar distribuitorii de agent termic, precum RADET, apartin de primarii. Cum ANRE nu are voie legal sa creasca pretul local, ci doar pretul national de referinta, atunci producatorii fac presiuni asupra primariilor. Pe de alta parte, consumatorii casnici, ale caror interese le apara ANRE, caci ei nu-si pot negocia preturile, nu pot suporta o noua scumpire a caldurii. De aceea, primariile acorda subventii. In cazul ELCEN Bucuresti, daca Primaria Bucuresti nu si-a dat avizul, inseamna ca o scumpire nu va fi suportata prin subventii.
- In cazul acesta, ELCEN Termoelectrica va mai cere scumpiri?
- ELCEN are dreptul sa-si depuna documentatia la ANRE chiar daca nu are avizul primariei, iar o scumpire tot va fi, deoarece au crescut costurile.
- Cu cat va creste pretul gigacaloriei la Termoelectrica - ELCEN, si cat la ceilalti producatori?
- Acest lucru il vom decide dupa ce comitetul consultativ se va intruni si va analiza.
- Daca la ELCEN nu va exista subventie, cine va suporta scumpirea?
- Legea spune ca o crestere a pretului local al gigacaloriei va fi suportata de consumatori.
- In aceasta situatie, se mai scumpeste gigacaloria in Bucuresti?
- Fara discutie, caci altfel nu se poate. Dar nu pot avansa deocamdata un procent.
- Cand va creste pretul national de referinta?
- Nu mai devreme de 1 iulie.
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Dupa doua luni de campanie, doar 0,5% dintre proprietari au asigurarea obligatorie a casei - 17 septembrie 2010 Dupa doua luni de campanie, doar 0,5% dintre proprietari au asigurarea obligatorie a casei - 17 septembrie 2010
Costul consolidarii, cat jumatate din imobil Costul consolidarii, cat jumatate din imobil
Casele se scumpesc si in 2008 Casele se scumpesc si in 2008
Brico Depot deschide pop-up store-uri in 3 orase si continua strategia grupului de a transforma piata de amenajare a locuintei din Romania Brico Depot deschide pop-up store-uri in 3 orase si continua strategia grupului de a transforma piata de amenajare a locuintei din Romania
"Nu am dat apartamentul cu 125.000 de euro. Acum l-am vandut cu 85.000" - 16 Martie 2009 "Nu am dat apartamentul cu 125.000 de euro. Acum l-am vandut cu 85.000" - 16 Martie 2009
Lucrarile de mantuiala pun in pericol viata locatarilor Lucrarile de mantuiala pun in pericol viata locatarilor

Vezi mai multe articole