Nicolae Opris, presedintele ANRE: Scumpirea gigacaloriei va fi suportata de consumatori

13 ianuarie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Gigacaloria se va scumpi in aproape toata tara. Producatorii de energie termica solicita Autoritatii Nationale de Reglementare a Energiei Electrice o crestere a pretului gigacaloriei de 20-25% datorita cresterii pretului gazelor si a pacurii. O parte din acestia au primit avizul primariilor, ceea ce inseamna ca scumpirea va fi subventionata de autoritatile locale.
In cazul Electrocentrale Bucuresti - ELCEN, unde Primaria Bucuresti a refuzat o majorare de 56%, scumpirea se va face la ANRE si va fi suportata suta la suta de cumparatori. Daca municipalitatea ar fi acceptat scumpirea, subventia pe care primaria o plateste pentru caldura ar fi crescut de la 3.000 la 6.500 miliarde de lei. Nicolae Opris, presedintele ANRE, da explicatii in ce conditii ar putea creste pretul local al gigacaloriei.
- Cati producatori de energie termica au cerut majorarea pretului gigacaloriei?
- Aproape toti si-au depus documentatia, prin care solicita cresterea pretului local al gigacaloriei. Cei mai multi au primit avizul primariilor.
- Toti cer acelasi nivel de majorare?
- Exista un algoritm de calcul in functie de costurile justificate. ANRE analizeaza documentatia fiecarui producator si decide echidistant. tine cont de o crestere reala a costurilor si de prognozele corecte al cresterilor de pret la gaze si pacura.
- De ce este atat de important avizul primariilor?
- Producatorii de energie termica apartin Ministerului Economiei, dar distribuitorii de agent termic, precum RADET, apartin de primarii. Cum ANRE nu are voie legal sa creasca pretul local, ci doar pretul national de referinta, atunci producatorii fac presiuni asupra primariilor. Pe de alta parte, consumatorii casnici, ale caror interese le apara ANRE, caci ei nu-si pot negocia preturile, nu pot suporta o noua scumpire a caldurii. De aceea, primariile acorda subventii. In cazul ELCEN Bucuresti, daca Primaria Bucuresti nu si-a dat avizul, inseamna ca o scumpire nu va fi suportata prin subventii.
- In cazul acesta, ELCEN Termoelectrica va mai cere scumpiri?
- ELCEN are dreptul sa-si depuna documentatia la ANRE chiar daca nu are avizul primariei, iar o scumpire tot va fi, deoarece au crescut costurile.
- Cu cat va creste pretul gigacaloriei la Termoelectrica - ELCEN, si cat la ceilalti producatori?
- Acest lucru il vom decide dupa ce comitetul consultativ se va intruni si va analiza.
- Daca la ELCEN nu va exista subventie, cine va suporta scumpirea?
- Legea spune ca o crestere a pretului local al gigacaloriei va fi suportata de consumatori.
- In aceasta situatie, se mai scumpeste gigacaloria in Bucuresti?
- Fara discutie, caci altfel nu se poate. Dar nu pot avansa deocamdata un procent.
- Cand va creste pretul national de referinta?
- Nu mai devreme de 1 iulie.
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Aniversarea celor 15 ani de activitate Praktiker in Romania le aduce cumparatorilor mii de premii garantate si reduceri la mii de produse Aniversarea celor 15 ani de activitate Praktiker in Romania le aduce cumparatorilor mii de premii garantate si reduceri la mii de produse
La cumparaturi de case, cu creditul in buzunar La cumparaturi de case, cu creditul in buzunar
Isarescu, in cautarea pretului corect al caselor Isarescu, in cautarea pretului corect al caselor
Doua noi solutii alternative la incalzirea clasica - 19 martie 2010 Doua noi solutii alternative la incalzirea clasica - 19 martie 2010
Locuintele executate silit, o enigma pentru cumparatori - 06 Ianuarie 2010 Locuintele executate silit, o enigma pentru cumparatori - 06 Ianuarie 2010
Tinerii arhitecti si designeri romani se mai pot inscrie la concursul de design  jumpthegap® Tinerii arhitecti si designeri romani se mai pot inscrie la concursul de design jumpthegap®

Vezi mai multe articole