Noutati

Cum suntem furati la intretinere

Cum suntem furati la intretinere

16 decembrie, 2010

Cu voia autoritatilor, romanii care locuiesc in imobile "dotate" cu repartitoare sunt obligati sa plateasca, in aceasta iarna, facturi cu pana la 50% mai mari. Facturile la intretinere pentru lunile octombrie si noiembrie - primele in care caloriferele din apartamentele romanilor au fost "dezmortite" de caldura furnizata de centralele termice - sunt, in mare parte, mai mari cu 50% fata de cat anuntau autoritatile. Motivul: presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de utilitati publice (ANRSC), Mircea Matei, le-a permis, printr-un simplu ordin, firmelor care au contorizat imobilele sa stabileasca cotele procentuale care trebuie achitate de locatari pentru consumul comun de caldura. "Beneficiaza de ceva caldura, deci trebuie sa plateasca" "Nu se poate asa…

mai mult >
Nu am scapat de nebunia imobiliara

Nu am scapat de nebunia imobiliara

16 decembrie, 2010

Dupa frenezia din 2005-2006, negarea de la finele lui 2008 si zbaterea inutila din 2009 piata imobiliara a intrat intr-o deriva specifica perioadelor post-bubble. Bulele imobiliare nu se sparg zgomotos. Deflateaza incet. De aceea probabil avem in fata vreo cinci-zece ani de Adrian Panaite corectii la nivelul preturilor si blocaj partial al tranzactiilor. Refuzul bancilor de a aborda pieptis problema creditelor neperformante va amana procesul de reasezare pe baze sanatoase a sectorului real estate dereglat de accentele speculative din trecut. Nebunia din trecut nu se va intoarce, chiar daca actorii principali din ospiciul "boom"-ului imobiliar spera la asa ceva. Acel fenomen a fost rezultat al unei alte nebunii - financiare - care nu are premisele unei intoarceri apropiate. Ideea castigului…

mai mult >
Cat se mai dezumfla bula imobiliara

Cat se mai dezumfla bula imobiliara

15 decembrie, 2010

Romanii care intentioneaza sa-si cumpere o locuinta n-au motive sa se grabeasca. Analistii imobiliari se asteapta la ieftiniri usoare in prima parte din 2011. Pretul caselor noi a scazut cu peste 42% in ultimii doi ani. Ieftiniri sunt asteptate si in prima parte a anului viitor, dar in special pentru imobilele vechi. Efectele crizei economice au fost resimtite din plin de piata imobiliara din Romania, in ultimii doi ani. Numarul tranzactiilor a scazut semnificativ, iar preturile au cunoscut luna de luna noi minime. Casa de vanzare De exemplu, pentru casele si vilele noi, preturile au scazut cu peste 42% fata de 2008, potrivit celei ami recente analize a portalului imobiliare.ro. Se va dezamorti piata in 2011? Cum vor evolua preturile? Analistii imobiliari sunt de parere ca usoare reduceri…

mai mult >
In 2010, o vila in Bucuresti este mai ieftina cu 300.000 de euro fata de 2008

In 2010, o vila in Bucuresti este mai ieftina cu 300.000 de euro fata de 2008

15 decembrie, 2010

Pretul caselor construite dupa 2005 s-a redus, in medie, cu 42%, in intervalul decembrie 2008-decembrie 2010, astfel ca un apartament din unul din marile orase poate sa coste cat o vila amplasata la periferie. Cea mai importanta scadere a preturilor s-a inregistrat in Bucuresti si judetul Ilfov, potrivit datelor publicate de portalul imobiliare.ro. Pretul pe metrul patrat a coborat la 1.412 euro, acesta fiind mai mic cu 42,4% fata de 2008 si cu 19,2% sub cel inregistrat in 2009. Astfel, pretul mediu pentru o vila in suprafata de 120 de metri patrati s-a redus cu aproape 300.000 de euro, comparativ cu 2008, pana la aproximativ 170.000 de euro. Comparativ cu preturile cerute in Capitala, in Ilfov pretul pe metrul patrat a coborat pana la 811 euro, consemnandu-se o reducere de 39% in ultimii…

mai mult >
Produsele chinezesti pun presiune pe pretul placilor ceramice din Romania

Produsele chinezesti pun presiune pe pretul placilor ceramice din Romania

15 decembrie, 2010

Gresia si faianta din China sunt cu 40% mai ieftine decat media pietei. Potrivit jucatorilor locali, calitatea nu este una slaba, dar cu semne de intrebare. Piata de placi ceramice din Romania a fost asaltata anul acesta de produse provenite din China, importurile crescand semnificativ in 2010, cererea fiind si ea una importanta determinata de preturile mult mai accesibile. "Piata locala de profil a fost caracterizata de o crestere a importurilor de placi ceramice din alte tari. Tara din care au venit cele mai multe produse este China. Produsele chinezesti detin in prezent o cota de aproxiamtiv 20-22% din piata romaneasca", a declarat Eduard Macarescu, director comercial al companiei Lasselsberger Romania. Potrivit acestuia, produsele din China sunt foarte ieftine si pun presiune pe piata…

mai mult >