Palatul Mogosoaia

Palatul Mogosoaia

01 septembrie, 2003

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Complexul brancovenesc de la Mogosoaia

Prima atestare a Mogosoaiei dateaza inca din 24 aprilie 1598. Incepand cu anul 1681, Constantin Brancoveanu cumpara succesiv arii de pamant si locuinte din localitate.

In 1702, Constantin Bracoveanu a dispus construirea unei cladiri mari si frumoase avand ca premize fosta locuinta de pe malul lacului; era destinata fiului sau Stefan si copia stilul unui alt palat valah construit de el la Potlogi. 

Important monument de arhitectura romaneasca, palatul Brancoveanu imbina elementele decorative muntenesti cu cele bizanine si de renastere italiana. 

La subsolul acestuia, pivnita inalta este formata din patru calote semisferice dispuse in jurul unui stalp central. Parterul cuprinde incaperi modeste si spatii auxiliare destinate slujitorilor. La etaj se aflau camerele destinate domnitorului si familiei sale, precum si saloanele oficiale pentru primirea oaspetilor de seama. 

Din curtea de onoare, pe o scara exterioara se ajunge intr-un larg si delicat foisor ce se afla plasat in centrul fatadei principale.

Initial atat foisorul cat si incaperile de la ataj au fost decorate cu stucaturi de influenta orientala si cu picturi murale reprezentand portrete ale familiei domnitoare sau scene cu subiecte istorice. 

La subsolul palatului se afla "Lapidarium", spatiu expozitional ce adaposteste colectia de relicve arhitectonice. In prezent, in plin proces de restaurare, palatul va gazdui Muzeul Artei si Arhitecturii Brancovenesti. 

Pe fatada dinspre lac regasim o splendida "loggia" de inspiratie venetiana cu arcade trilobate. In abundenta decoratiei sculptate se regasesc forme stilistice renascentiste si elemente baroce care confera intregului ansamblu o eleganta si un rafinament neegalate in arhitectura rezidentiala romanesca.

 

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Alte 3 intrebuintari pentru instalatia bradului de Craciun Alte 3 intrebuintari pentru instalatia bradului de Craciun
Inscrierile la A' Design Award & Competition continua pana pe 28 Februarie 2021 Inscrierile la A' Design Award & Competition continua pana pe 28 Februarie 2021
Cladire cu garantie de 25.000 ani Cladire cu garantie de 25.000 ani
Burj Khalifa - cea mai inalta cladire din lume Burj Khalifa - cea mai inalta cladire din lume
Arhitectura neoromaneasca Arhitectura neoromaneasca
Hotelul-scoica din Beijing Hotelul-scoica din Beijing

Vezi mai multe articole