on

Pareri PEFOC - cum prevenim functionarea deficitara a unui cos de fum?

05 noiembrie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Unul dintre cele mai importante, dar, din pacate, si cel mai frecvent omise aspecte atunci cand vine vorba despre montajul si functionarea in perfecta siguranta a unui semineu pe lemne, se refera la cosul de fum care ar trebui sa asigure un tiraj optim si, implicit, o buna functionare a sistemului de incalzire. Cand nu se intampla asta, inseamna ca executia cosului de evacuare nu a fost realizata tocmai “ca la carte”. 

 

Si atunci ne-am intrebat prietenii de la PEFOC, cum sa ne dam seama daca sistemul nostru de evacuare va face sau nu, fata, rigorii de functionare in perfecta siguranta pentru casa si sanatatea familiilor noastre? Profesionistii sibieni, cu peste 20 de ani de experienta in industria solutiilor alternative de incalzire, au fost atat de draguti sa ne ofere principalele informatii pe care trebuie sa le cunoastem pentru a evita problemele de functionare ale unui cos de fum, dar si cateva solutii prin care sa prevenim eventuale disfunctionalitati.

 

Principala cauza a cosurilor de fum care nu functioneaza corect este proiectarea gresita a sistemului de evacuare a gazelor generate de arderea combustibilului folosit pentru incalzire. Indiferent daca proiectul prevede montarea cosului la interior sau la exterior, este foarte important sa gasesti locul potrivit pentru amplasare. In acest sens, trebuie sa tii cont de arhitectura spatiului in care urmeaza sa fie construit un semineu, o soba sau un termosemineu pe lemne, respectand toate criteriile tehnice care se impun la montajul cosului de fum profesional.

 

Clima si factorii de mediu precum, temperatura, altitudinea, directia vantului sau presiunea atmosferica reprezinta factori ce pot influenta in mod direct fenomenul de evacuare a gazelor arse. De exemplu, atunci cand ploua si presiunea atmosferica este scazuta, fumul va fi evacuat mai greu. Pe de alta parte,  in anotimpul rece, atunci cand valorile sunt scazute, diferenta de temperatura dintre aerul cald ce iese pe cos si aerul foarte rece din mediul exterior, favorizeaza tirajul.

 

Materialele folosite pentru constructia cosurilor de fum sunt de asemenea importante pentru o eficienta ridicata. Materialele disponibile pentru constructia cosurilor sunt diverse si au proprietati diferite. Astfel, se pot folosi componente din ceramica refractara, otel, materialele prefabricate, sau fonta, in functie de fiecare proiect in parte. De exemplu, specialistii in seminee Pefoc, iti recomanda un kit cos de fum inox cu un design modern, usor de configurat si deosebit de rezistent pe termen lung.

 

In continuare iti vom prezenta o serie de caracteristici si recomandari tehnice utile, care stau la baza unui tiraj optim pentru seminee si sobe.

 

Inaltimea adecvata a hornului

Este obligatoriu ca inaltimea sa fie calculata in functie de diametrul hornului. Atunci cand sectiunea transversala are dimensiuni reduse, cosul de fum va fi mai lung. Astfel, lungimea compenseaza diametrul redus si asigura un tiraj bun.

 

Un sistem de izolare termica eficient

Izolarea termica a hornului mentine constanta temperatura aerului aflat in circulatie ascendenta in interiorul cosului de fum, ceea ce faciliteaza procesul de evacuare a gazelor si imbunatateste tirajul.

 

Intretinerea arderii

Patrunderea aerului de la exterior in interiorul focarului reprezinta o conditie esentiala pentru intretinerea procesului de ardere. Focarul trebuie proiectat astfel incat oxigenul sa poata intra in focar, aceasta fiind o conditie necesara pentru combustie.

 

O sectiune transversala dimensionata corect

Dimensiunile sectiunii transversale a cosului trebuie sa fie proportionale cu dimensiunile focarului. In cazul in care diametrul este prea mic, evacuarea fumului ar putea fi incetinita sau chiar blocata. 

 

Asa cum o spuneam si la inceputul articolului, pe langa alegerea semineului si folosirea in procesul de construire doar a materialelor de calitate superioara, cosul de fum necesita de asemenea, o atentie sporita. Asadar, daca iti doresti un semineu de care sa te bucuri impreuna cu cei dragi, echipa PEFOC iti sta la dispozitie cu materiale, montaj si intretinere profesionala pentru intreg sistemul de incalzire, asigurandu-ti confortul termic total.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

O noua pompa pentru centrala termica scade costurile de curent O noua pompa pentru centrala termica scade costurile de curent
Calorifere din fonta, otel sau aluminiu? Calorifere din fonta, otel sau aluminiu?
Reglarea temperaturii aerului la interior Reglarea temperaturii aerului la interior
Etapele de montare a panourilor solare: cat de simpla este operatiunea si ce eforturi presupune Etapele de montare a panourilor solare: cat de simpla este operatiunea si ce eforturi presupune
Presiunea apei in functie de inaltimea coloanei la panourile solare nepresurizate Presiunea apei in functie de inaltimea coloanei la panourile solare nepresurizate
Incalzirea proprie. Centrala termica de apartament Incalzirea proprie. Centrala termica de apartament

Vezi mai multe articole