Plantele de apartament: natura in casa ta

17 septembrie, 2012

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cand traiesti intr-o jungla urbana simti nevoia sa aduci un colt de verdeata in casa, pentru a nu fi complet deconectat de natura. Plantele de apartament creeaza oxigen, improspatand mereu aerul ambiental.
Daca esti un incepator intr-ale gradinaritului, cel mai bine ar fi sa iti alegi plante usor de
limba soacrei
intretinut, care au o rezistenta mare la abuzuri involuntare si nu necesita un ritual complicat de ingrijire. Printre aceste plante robuste se numara: speciile de cactus, “Planta Paianjen” (Chlorophytum comosum), “Limba soacrei” (Sansevieria), “Dracena” (Dracaena), “Planta de porumb” (Aspidistra elatior) etc.
 
Dupa ce ai ales planta preferata trebuie sa tii cont de necesitatile acesteia in ceea ce priveste absorbtia de lumina. Unele plante au nevoie de lumina constanta, iar altele sunt mai putin pretentioase. Cea mai frecventa cauza a mortii plantelor este lipsa luminii. Pentru a stii daca planta trebuie sa stea la geam, in lumina directa sau intr-un colt al camerei, la umbra, poti cauta mai multe detaliile despre caracteristicile fiecareia in florarie sau pe internet.
 
Cantitatea de apa variaza, de asemenea, in functie de tipul de planta, insa cele cu frunzis bogat au nevoie, de obicei, sa fie udate mai des, iar cele cu frunze groase, cu aspect cerat, nu au nevoie de prea multa. Cactusul, spre exemplu, poate fi udat doar o data pe saptamana sau chiar mai rar. Pentru plante, apa in exces poate fi mai periculoasa decat lipsa apei. Frunzele ingalbenite sugereaza faptul ca pamantul primeste mai multa apa decat este necesar. Pentru a nu risca sa uiti de plante, iti poti crea o rutina pentru a le uda mereu in aceeasi zi a saptamanii sau la aceleasi ore.
 
Ghivecele pe care le folosesti pot fi fabricate din mai multe tipuri de materiale – ceramica, metal, plastic – insa conditia esentiala este ca vasele sa fie prevazute cu gauri de scurgere a apei. De asemenea, poti masca ghivecele vechi imbracandu-le cu diferite materiale: sfoara, nuiele impletite sau decoratiuni din plastic.
 
Chiar daca nu alegi plante spectaculoase, poti crea un aranjament modern, folosindu-te de orientarea si aspectul politelor pe care le plasezi. Ca sa imbini utilul cu placutul, in ghivecele din bucatarie poti planta condimente si ierburi aromatice, precum busuioc, rozmarin etc. Testea au nevoie sa stea la geam, aproape de lumina, pentru a prospera. Plantele inalte, de colt, pot umple spatiul intr-un mod placut, scutindu-te de a cauta piese de mobilier care sa se potriveasca.
 
Plantele de apartament creeaza o atmosfera proaspata, cu aer curat si dau casei tale un aspect natural. Multe dintre ele necesita un efort minim de ingrijire, dar au capacitatea de a crea un efect maxim de reimprospatare a spatiului.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Vietuitoare care iti pot fi de folos in gradina Vietuitoare care iti pot fi de folos in gradina
Protejarea trandafirilor cataratori pe perioada iernii Protejarea trandafirilor cataratori pe perioada iernii
Primele lucrari in livada - Cum putem obtine roade la putin timp dupa plantarea unui pom fructifer Primele lucrari in livada - Cum putem obtine roade la putin timp dupa plantarea unui pom fructifer
Rarirea plantelor lemnoase la debutul primaverii Rarirea plantelor lemnoase la debutul primaverii
Casuta in copac – O surpriza inspirata pentru Ziua Copilului Casuta in copac – O surpriza inspirata pentru Ziua Copilului
Ghidul gradinarului incepator: Cum preparam compostul in 3 pasi simpli Ghidul gradinarului incepator: Cum preparam compostul in 3 pasi simpli

Vezi mai multe articole