Planul anti-evaziune al Guvernului: Verificarea marilor averi si a tranzactiilor imobiliare 2006-2008

12 noiembrie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Guvernul va incepe anul viitor un "program de verificare a persoanelor cu venituri/averi mari" si va derula actiuni de control in cazul persoanelor fizice care au efectuat tranzactii imobiliare in perioada 2006-2008, ca masuri de combatere a evaziunii fiscale, releva un document guvernamental. Controlul comertului electronic, pentru identificarea "riscului fiscal" de nedeclarare a calitatii de comerciant de catre persoanele fizice si juridice, cresterea numarului de actiuni ale echipelor mobile prin prezenta mai activa in teren si prin efectuarea controalelor in trafic, dezvoltarea aplicatiei informatice de monitorizare a miscarilor de produse accizabile in regim suspensiv de accize, inclusiv a miscarilor intracomunitare cu accize platite in statul membru de expeditie, sunt alte masuri pregatite de Guvern pentru combaterea evaziunii fiscale.
 
In primavara anului trecut, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a initiat mai multe controale la persoanele fizice care au realizat tranzactii imobiliare cu terenuri construibile si constructii noi in perioada 2006-2008, fiind verificate atunci 7.145 persoane cu 85.442 tranzactii in valoare totala de 14,88 miliarde lei. Seful ANAF, Sorin Blejnar, a declarat atunci agentiei MEDIAFAX ca actiunea nu este indreptata impotriva acelor persoane fizice care au achizitionat in calitate de cumparatori de buna credinta imobile noi, ci catre persoanele care au actionat astfel in mod deliberat si constant, vanzand imobile in scop comercial fara a plati TVA.
 
Persoanele fizice care vand terenuri construibile si constructii noi cu caracter de continuitate au obligatia inregistrarii in scopuri de TVA si trebuie sa achite taxa pe valoarea adaugata la bugetul de stat aferenta livrarilor.
 
Persoanele care efectueaza tranzactii imobiliare in scop personal sunt insa scutite de plata TVA, iar aceasta facilitate a fost utilizata de numerosi dezvoltatori care au inregistrat tranzactiile in nume personal si nu prin intermediul unor firme. Fiscul considera insa ca dovedirea unor acte de comert derulate de o persoana fizica implica automat ca acesta este platitor de TVA si nu se mai poate aplica scutirea de taxa.
 
Tot pentru combaterea evaziunii fiscale, Guvernul a decis, la sfarsitul anului trecut, ca persoanele fizice ale caror venituri reale depasesc cu cel putin 50.000 lei sumele declarate vor plati impozit de 16% aplicat la diferenta dintre cele doua valori.
 
Guvernul a aprobat normele de verificare a marilor averi si a sustinut ca procedurile vor fi aplicate din acest an, fara insa ca pana in prezent sa existe rezultate concrete.
 
Sursa: Curierulnational.ro

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Impozitul creste pretul proprietatii Impozitul creste pretul proprietatii
Gealan, prin partenerul sau Izotec, sprijina reabilitarea termica a locuintelor din zona Moldovei Gealan, prin partenerul sau Izotec, sprijina reabilitarea termica a locuintelor din zona Moldovei
Centralele se verifica din doi in doi ani Centralele se verifica din doi in doi ani
Grupul TeraPlast a dobandit controlul asupra Depaco Grupul TeraPlast a dobandit controlul asupra Depaco
Probabil cel mai bun agent imobiliar din lume: cum sa vinzi 931 de case intr-un an, pe o piata aflata la pamant Probabil cel mai bun agent imobiliar din lume: cum sa vinzi 931 de case intr-un an, pe o piata aflata la pamant
Realpro: Preturile proprietarilor scad, insa preturile de trazactionare continua sa creasca Realpro: Preturile proprietarilor scad, insa preturile de trazactionare continua sa creasca

Vezi mai multe articole