Planul anti-evaziune al Guvernului: Verificarea marilor averi si a tranzactiilor imobiliare 2006-2008

12 noiembrie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Guvernul va incepe anul viitor un "program de verificare a persoanelor cu venituri/averi mari" si va derula actiuni de control in cazul persoanelor fizice care au efectuat tranzactii imobiliare in perioada 2006-2008, ca masuri de combatere a evaziunii fiscale, releva un document guvernamental. Controlul comertului electronic, pentru identificarea "riscului fiscal" de nedeclarare a calitatii de comerciant de catre persoanele fizice si juridice, cresterea numarului de actiuni ale echipelor mobile prin prezenta mai activa in teren si prin efectuarea controalelor in trafic, dezvoltarea aplicatiei informatice de monitorizare a miscarilor de produse accizabile in regim suspensiv de accize, inclusiv a miscarilor intracomunitare cu accize platite in statul membru de expeditie, sunt alte masuri pregatite de Guvern pentru combaterea evaziunii fiscale.
 
In primavara anului trecut, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a initiat mai multe controale la persoanele fizice care au realizat tranzactii imobiliare cu terenuri construibile si constructii noi in perioada 2006-2008, fiind verificate atunci 7.145 persoane cu 85.442 tranzactii in valoare totala de 14,88 miliarde lei. Seful ANAF, Sorin Blejnar, a declarat atunci agentiei MEDIAFAX ca actiunea nu este indreptata impotriva acelor persoane fizice care au achizitionat in calitate de cumparatori de buna credinta imobile noi, ci catre persoanele care au actionat astfel in mod deliberat si constant, vanzand imobile in scop comercial fara a plati TVA.
 
Persoanele fizice care vand terenuri construibile si constructii noi cu caracter de continuitate au obligatia inregistrarii in scopuri de TVA si trebuie sa achite taxa pe valoarea adaugata la bugetul de stat aferenta livrarilor.
 
Persoanele care efectueaza tranzactii imobiliare in scop personal sunt insa scutite de plata TVA, iar aceasta facilitate a fost utilizata de numerosi dezvoltatori care au inregistrat tranzactiile in nume personal si nu prin intermediul unor firme. Fiscul considera insa ca dovedirea unor acte de comert derulate de o persoana fizica implica automat ca acesta este platitor de TVA si nu se mai poate aplica scutirea de taxa.
 
Tot pentru combaterea evaziunii fiscale, Guvernul a decis, la sfarsitul anului trecut, ca persoanele fizice ale caror venituri reale depasesc cu cel putin 50.000 lei sumele declarate vor plati impozit de 16% aplicat la diferenta dintre cele doua valori.
 
Guvernul a aprobat normele de verificare a marilor averi si a sustinut ca procedurile vor fi aplicate din acest an, fara insa ca pana in prezent sa existe rezultate concrete.
 
Sursa: Curierulnational.ro

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Asigurarile iti pun casa la adapost de hoti Asigurarile iti pun casa la adapost de hoti
Si cu banii luati, si cu parcarea ocupata Si cu banii luati, si cu parcarea ocupata
Se pot cumpara case si pe timp de criza - 09 DECEMBRIE 2008 Se pot cumpara case si pe timp de criza - 09 DECEMBRIE 2008
Radiatoarele: continua traditia intre eficienta, estetica si costuri Radiatoarele: continua traditia intre eficienta, estetica si costuri
Ultima zi pentru asigurarea obligatorie a locuintelor. Ce risti daca nu inchei polita? Ultima zi pentru asigurarea obligatorie a locuintelor. Ce risti daca nu inchei polita?
Chiria devine politica de stat Chiria devine politica de stat

Vezi mai multe articole