Pogea: Bancile pot sa dea credite prin programul Prima Casa din august-septembrie 25 Mai 2009

25 mai, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Statul poate garanta circa 16.000-17.000 de case noi cumparate prin Programul "Prima casa" si poate dubla suma garantata la 200 milioane euro daca piata se misca, iar bancile pot sa dea credite din august-septembrie, a declarat sambata, la Realitatea TV, ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, informeaza Newsin.
 
"Daca vreti sa va cumparati un apartament de 100.000 de euro, va duceti la banca si cereti imprumut acei bani. Banca spune ca poate sa va ia avans 30%. Dumneavoastra nu aveti 30% si atunci acest fond de
      
garantare vine si garanteaza bancii. Orice persoana care nu are o locuinta in proprietate are dreptul la asta si va garanta cu locuinta pe care o cumpara. Prin fondul de garantare, guvernul garanteaza 16.000-17.000 de apartamente", a spus Pogea.
 
Ministrul a explicat ca, in urma discutiilor preliminare avute cu expertii bancilor, acestia au fost multumiti de program, intrucat "acest pachet este cel mai bun mecanism pentru ca ajuta la securizarea riscului de nerambursare".
 
Bancile au posibilitatea, prin acordarea de credite in cadru acestui program, sa-si reduca cheltuielile cu provizioanele, potrivit ministrului finanatelor, care a precizat ca statul va selecta bancile care vor participa la program pe baza unr criterii precum costurile efective cele mai mici si limitarea avansului la 5%.
 
Vineri, vicepresedintele CEC Bank, Mirela Iovu, a declarat ca Ministerul Finatelor Publice a invitat, saptamana trecuta, CEC Bank si alte cinci banci, carora le-a prezentat proiectul Prima Casa.
 
"Fondul garanteaza irevocabil bancii ca, in caz de default al acestei persoane, el, in cadrul acestei sume, asigura rambursarea. Daca intra in default, rata este de 8-10%", a afirmat Pogea.
 
Aplicand un factor de multiplicare intre 8 si 11, suma ajunge la un miliard de euro, a aratat ministrul. "In caz ca 5-7% dau faliment, statul ramane cu acel fond locativ pe care il valorifica. Vinde casa", a explicat Pogea.
 
Miercuri, ministrul finantelor a anuntat, la finalul sedintei de guvern, ca executivul a aprobat prin memorandum programul "Prima Casa", prin care va garanta 80% din valoarea unui imprumut pentru cumpararea unei locuinte de catre persoanele fizice.
 
Programul se adreseaza in special familiilor tinere, care nu au avut niciodata o casa in proprietate si nici nu au luat pana acum un credit ipotecar.
 
Resursele fondului vor fi asigurate dintr-un imprumut de 100 milioane euro, care va fi garantat de stat in proportie de 80%, prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, caruia ii va fi extins obiectul de activitate, putand garanta inclusiv creditele ipotecare ale bancilor.
 
Potrivit premierului Emil Boc, proiectul "Prima Casa" ar urma sa devina operational in cel mult 60 de zile. Premierul a precizat ca "valoarea maxima a creditului ce va fi garantata este de 60.000 de euro" si ca bancile vor fi incluse in program doar daca solicita un avans de maximum 5% si daca au dobanzi scazute.
 
El a precizat ca bancile vor fi selectate in urma unei licitatii organizate de Ministerul Finantelor.
 
Premierul a spus ca, prin alocarea celor 100 milioane pentru acest program prin Fondul de Garantare, ar putea fi achizitionate in 2009 locuinte in valoare de un miliard de euro.
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

ANL ANL
Vinzari duble de aer conditionat Vinzari duble de aer conditionat
Rock Star Construct: Reduceri de pana la 80% la 20.000 mp de piatra naturala Rock Star Construct: Reduceri de pana la 80% la 20.000 mp de piatra naturala
Grupul TeraPlast a primit acordul de finantare pentru proiectul „Infiintare unitate noua de productie pentru TeraPlast Folii Biodegradabile SRL” Grupul TeraPlast a primit acordul de finantare pentru proiectul „Infiintare unitate noua de productie pentru TeraPlast Folii Biodegradabile SRL”
Preturile apartamentelor au inregistrat prima scadere din ultimii trei ani Preturile apartamentelor au inregistrat prima scadere din ultimii trei ani
Miele a lansat la IFA Berlin 2022 noi modele de electrocasnice, mai inteligente și mai sustenabile Miele a lansat la IFA Berlin 2022 noi modele de electrocasnice, mai inteligente și mai sustenabile

Vezi mai multe articole