on

Etex - cea mai mare unitate de productie de placi de gips-carton din Romania

16 iulie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

  • Cifra de afaceri de aproape doua ori mai mare in 2019 fata de 2015
  • Investitii de 52 de milioane de euro
  • Peste 100 de milioane de m.p. de gips-carton produsi in 5 ani de la deschidere
  • Aproape jumatate din productia fabricii de la Turceni merge catre export

 

Etex Building Performance (Siniat Romania), parte a Grupului Etex, care opereaza la Turceni cea mai mare fabrica de placi de gips-carton din Romania, a inregistrat o cifra de afaceri de aproape doua ori mai mare, in 2019 fata de 2015, in timp ce ponderea exporturilor din cifra de afaceri s-a dublat.

Anul acesta se implinesc cinci ani de cand producatorul si furnizorul de sisteme de gips-carton, tencuieli si gleturi Etex Building Performance (Siniat Romania) a deschis cea mai mare fabrica de placi de gips-carton din Romania la Turceni, in judetul Gorj.

Constructia fabricii a fost realizata in urma unei investitii initiale de 50 de milioane de euro, la care s-au adaugat, pe parcursul ultimilor patru ani, investitii de peste 2 milioane de euro in cresterea performantei industriale a fabricii.

Prin deschiderea unitatii de productie de la Turceni, compania s-a transformat in hub-ul regional pentru Europa de Sud-Est al Grupului Etex, exportand in 11 tari din regiune. Astfel, in cei 5 ani, placile de gips-carton fabricate in judetul Gorj au contribuit la cresterea ponderii exporturilor companiei, de la 20% din cifra de afaceri in 2015, la 45% in prezent.

De la inceperea operatiunilor de productie in 2015, fabrica de la Turceni a produs peste 100 de milioane de metri patrati de gips-carton. In acest interval, unitatea de productie a contribuit la cresterea cifrei de afaceri a Etex Buidling Performance de la 28 milioane de euro in 2015, la 48 milioane de euro in 2019.

Fabrica de la Turceni reprezinta atat un hub de productie regional – cat si un hub de inovatie, peste 20% din vanzarile actuale fiind generate de produse lansate in ultimii cinci ani. Piata constructiilor din Romania este in proces de maturizare, iar ansamblurile rezidentiale noi, proiectele comerciale de mare anvergura si spatiile logistice se indreapta tot mai mult spre tehnologii bazate pe produse de gips-carton cu proprietati avansate: rezistenta antiefractie, izolare acustica sau rezistenta la foc. Ne propunem sa continuam investitiile in productie de aici pentru a sustine cererea interna in crestere de materiale de constructii premium, precum si potentialul ridicat al pietelor de export pe care suntem prezenti”, a declarat Andrei Popa, directorul comercial al Etex Building Performance.

In contextul planurilor recente de redresare economica ale Uniunii Europene care sustin proiectele si tehnologiile verzi, fabrica Etex (Siniat) din Turceni este una dintre cele mai sustenabile unitati de productie din Romania, fiind conceputa, inca de la inceput, in conformitate cu principiile economiei circulare de recuperare a materiilor rezultate in urma altor procese  industriale si transformarea lor in produse noi.

Astfel, fabrica Etex (Siniat) de la Turceni este prima din Romania care foloseste gipsul de inalta puritate rezultat din procesul de desulfurare a gazelor de la o centrala termoelectrica pe carbune, care altfel ar fi fost eliminat fara a putea fi valorificat.

In contextul in care multe dintre centralele pe baza de carbune din Romania nu duc procesul de desulfurare pana la capat, iar gipsul rezultat ajunge sa fie depozitat in haldele de steril, Etex Building Performance isi propune sa continue cresterea capacitatii de productie, prin dezvoltarea de noi instalatii care sa permita recuperarea gipsului dupa procesul de producere a energiei din carbune.

Totodata, compania isi propune sa recicleze in viitorul apropiat, in cadrul fabricii de la Turceni, placile provenite din deseurile de pe santiere.

Etex Building Performance se mandreste cu o cultura organizationala care pune un accent puternic pe siguranta la locul de munca, prioritara atat in relatie cu angajatii proprii cat si cu cei din companiile partenere. Perioada pandemiei a pus la incercare atat sistemul public cat si companiile private, insa, la Etex, toate masurile speciale luate au fost asimilate cu usurinta de angajati, care le-au aplicat atat in familie, cat si in comunitatile locale.

 

***

Despre Etex Building Performance – Siniat Romania

Compania Etex Building Performance este membra a Grupului Etex, unul dintre cei mai mari producatori si furnizori mondiali de materiale si solutii pentru constructii. Grupul Etex desfasoara activitati in 44 de tari din Europa, America Latina, Africa, Asia si Oceania, avand peste 17.000 de angajati care isi desfasoara activitatea in 121 de fabrici.

In Romania Etex opereaza doua unitati de productie de materiale de constructii sub brandul Siniat: fabrica de gips-carton de la Turceni si fabrica de ipsosuri, gleturi si tencuieli pe baza de ipsos de la Aghiresu.

Compania furnizeaza produse din ipsos si sisteme de gips-carton pentru numeroase proiecte din industria hoteliera, cladiri de birouri, cladiri rezidentiale, spitale, centre comerciale si spatii industriale.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Topul celor mai scumpe apartamente scoase la vanzare in Romania Topul celor mai scumpe apartamente scoase la vanzare in Romania
Confort la un click distanta cu noul aer conditionat de la Beko Confort la un click distanta cu noul aer conditionat de la Beko
Locuintele se pot cumpara la bursa Locuintele se pot cumpara la bursa
Mansardare Mansardare
Aeven si Schneider Electric colaboreaza pentru a oferi o solutie complexa de stabilitate pentru reteaua daneza Aeven si Schneider Electric colaboreaza pentru a oferi o solutie complexa de stabilitate pentru reteaua daneza
Expertiza arhitectilor si designerilor in primul showroom Akzo Nobel din Romania Expertiza arhitectilor si designerilor in primul showroom Akzo Nobel din Romania

Vezi mai multe articole