Pretul constructiilor noi va creste cu pana la 17% pe metrul patrat in acest an

30 ianuarie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Antreprenorii contesta salariul minim stabilit de Guvern
 
Metrul patrat in constructii va fi mai scump cu aproximativ 17% in acest an, pe fondul cresterii salariilor pentru muncitorii din domeniu cu circa 23% si al majorarii pretului manoperei, au declarat, ieri, reprezentantii Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO). Or, o data cu aceste majorari salariale, impuse pentru a opri exodul de muncitori romåni catre celelalte state europene, costurile angajatorilor sunt si ele mai mari. Pe de alta parte, reprezentantii ARACO contesta faptul ca Guvernul ia decizii cånd vine vorba de stabilirea salariului minim, fara sa se consulte cu reprezentantii din domeniul constructiilor.
 
„Pretul pe metrul patrat construit in Romania este situat intre 300 si 2.500 euro, aproximativ 20% din aceasta valoare reprezentand manopera. Celelalte costuri sunt influentate de cheltuielile legate de capital si de solutiile tehnologice alese“, a declarat ieri Dan Cristescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Familia.
 
Toate acestea se suprapun peste criza fortei de munca si salariile modeste pe care le primesc muncitorii. „Este o criza a fortei de munca in constructii in tari precum Spania sau Italia, iar pentru a opri muncitorii romani sa plece, trebuie sa ridicam salariile. De aceea, salariul minim brut lunar pentru un muncitor necalificat ar trebui sa ajunga, in 2008, la 700 lei, iar in 2009 la 900 lei, in timp ce salariul mediu la 500 euro, pentru a putea fi comparat cu cel din Ungaria si Polonia“, a declarat ieri Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO. Acesta s-a aratat nemultumit de faptul ca Guvernul a stabilit salariul minim inainte sa se consulte cu patronatele din domeniu, ceea ce s-ar traduce prin sabotarea negocierilor. „Salariul negociat pentru constructori in decembrie este de 450 lei. Astfel, in Monitorul Oficial a fost publicata aceasta suma, valabila de la 1 ianuarie 2007“, a adaugat oficialul ARACO.
 
In ceea ce priveste nivelul salarial in celelalte state, potrivit lui Dan Cristescu, in Germania acesta ajunge la 2.000 euro pentru muncitorii calificati, in Italia, la aproximativ 1.200 euro, in timp ce irlandezii primesc circa 3.000 euro. Si scandinavii sunt foarte bine platiti, avand in vedere ca ajutorul de somaj ajunge aici la 1.400 euro. Acesta a adaugat ca „intr-adevar sunt salarii mari, dar si preturile, luate in general, sunt destul de ridicate“.
 
Cat despre numarul muncitorilor din constructii, daca in 1990 se putea vorbi de aproximativ 900.000, acum mai sunt doar 300.000 inregistrati.
 
Piata constructiilor va creste cu påna la 27% in 2007
 
Piata constructiilor va creste, anul acesta, cu 25-27% comparativ cu nivelul de 7 miliarde de euro inregistrat anul trecut, ajungand la circa 8,7 miliarde de euro, a mai spus Plosceanu. „Anul trecut, piata constructiilor a ocupat o pondere de 10% din produsul intern brut si estimam ca pe termen mediu aceasta pondere sa creasca la 12%“, a subliniat presedintele ARACO.
 
Drumurile cauzeaza pierderi de 1,5 milioane euro pe zi
 
Proprietarii de autovehicule care circula in Romania inregistreaza pierderi zilnice de 1,5 milioane de euro prin cresterea consumului de combustibili cauzata de starea precara a infrastructurii rutiere, se arata intr-un studiu realizat de ARACO.
 
„Studiul a fost realizat pe baza reglementarilor internationale accesate de proiectantii antreprenori si de investitorii din constructii si a analizat economiile in cazul in care autovehiculele merg cu viteza superioara“, a mentionat Plosceanu. El a adaugat ca numai in Capitala, valoarea pierderilor este de 500.000 euro zilnic. +
 
In aceste conditii, pierderile legate de infrastructura deficitara pot fi diminuate atat prin reducerea consumului de benzina, cat si prin gasirea unor solutii alternative pe drumuri, precum subtraversarile sau pasarelele, in special in Bucuresti, sustin reprezentantii ARACO.
 
Totodata, Plosceanu a subliniat importanta inceperii in termen cat mai scurt a proiectelor de infrastructura anuntate de Guvern. „E esential ca ceea ce incearca Guvernul sa propuna in buget, in materie de infrastructura, sa devina operational cat mai repede. ARACO sustine toate proiectele de infrastructura, cu conditia ca acestea sa fie intarziate cat mai putin“, a precizat presedintele ARACO.
 
Sursa: Gardianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ce buget au bucurestenii pentru cumpararea unui apartament - 19 Noiembrie 2009 Ce buget au bucurestenii pentru cumpararea unui apartament - 19 Noiembrie 2009
Pe 113 blocuri din sectorul 2 se lipesc «buline» Pe 113 blocuri din sectorul 2 se lipesc «buline»
Farmecul rafturilor Farmecul rafturilor
Record de vizitatori pe site-ul targului PROJECT EXPO: Imobiliare - 26 Februarie 2009 Record de vizitatori pe site-ul targului PROJECT EXPO: Imobiliare - 26 Februarie 2009
Casa de chirpici versus vila din betoane Casa de chirpici versus vila din betoane
Cota unica ieftineste locuintele Cota unica ieftineste locuintele

Vezi mai multe articole