Preturile apartamentelor scad, vanzarile ingheata - 17 Februarie 2009

17 februarie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Preturile apartamentelor scad, vanzarile ingheata
17 Februarie 2009
 
De la inceputul anului, preturile apartamentelor vechi au scazut cu 15%.
 
Apartamentele s-ar putea ieftini cu 65% in 2009 daca nu se reia creditarea.
 
Preturile locuintelor au continuat sa scada si la inceputul acestui an, deoarece bancile nu mai acorda credite ipotecare, dar si vanzarile s-au redus semnificativ. Tendinta de scadere a preturilor apartamentelor se va mentine in acest an daca nu se vor gasi solutii pentru deblocarea creditarii, sustin analistii, ceea ce explica de ce investitiile pe piata imobiliara intra intr-un declin accentuat. De asemenea, analistii imobiliari atentioneaza ca volumul tranzactiilor este – de la jumatatea anului trecut – extrem de mic, fiind foarte greu de facut o estimare privind evolutia pietei imobiliare pentru urmatoarele luni.
 
"Preturile au scazut cu 15% la apartamentele vechi si 5-10% la apartamentele noi, raportat la luna decembrie 2008. Deci in total vorbim de o scadere a preturilor cu pana la 35% pe piata rezidentiala. Din septembrie 2008 pana acum, 50% din apartamente au fost scoase de la vanzare si oferite spre inchiriere", declara Dan Ionascu, director Departament Evaluare Cushman&Wakefield. In 2009, investitiile pe ansamblul pietei imobiliare se vor reduce cu pana la 80% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit unui raport al companiei Cushman&Wakefield.
In actuala conjunctura, apreciaza analistii Cushman& Wakefield, pretul de piata pe apartamente ar putea scadea cu inca 30% de-a lungul acestui an si astfel s-ar putea ajunge la o ieftinire cu 65% a locuintelor pana la finele anului 2009.
 
Ieftiniri in Cluj, Craiova si Iasi
Activitatea pe santierele clujene este oprita in aceasta perioada, din lipsa de cumparatori. Cu toate acestea, se pot achizitiona locuinte direct de la constructor, fara intermediari si fara comision. Preturile imobilelor au scazut cu minimum 30% din luna septembrie, in timp ce volumul vanzarilor a fost aproape inexistent in aceasta perioada.
Agentii imobiliari din Craiova au consemnat in ultimele doua luni o stagnare a preturilor la locuinte. Acestia spun ca proprietarii prefera sa astepte relansarea pietei decat sa umble la preturi. Foarte multi clienti prefera sa astepte vremuri mai bune decat sa lase din pret. Totusi, cei care au nevoie urgenta de bani lasa din pret cam 15-20%.
 
 
La Iasi, numarul tranzactiilor s-a redus cu 26% fata de lunile ianuarie-februarie 2008. Evidentele Camerei Notarilor Publici Iasi disponibile in acest moment arata ca in ianuarie 2009, fata de decembrie 2008, s-au tranzactionat cu 19% mai putine imobile.
Ca efect al scaderii preturilor si al reducerii cererii, este de asteptat ca in 2009 investitiile pe ansamblul pietei imobiliare sa se diminueze cu pana la 80% fata de aceeasi perioada a anului trecut, avertizeaza analistii Cushman& Wakefield.
In segmentul rezidential, majoritatea constructiilor au intrat in conservare.
 
Preturile n-au referinta
Liviu Ureche, membru in Comisia Europeana pentru elaborarea standardelor imobiliare, considera insa ca la ora actuala nu exista o baza de raportare pentru a putea face previziuni. "Per ansamblu, tranzactiile au fost in general izolate. In aceasta perioada au vandut cei care fie erau presati de probleme personale, fie aveau de platit rate la banci. In prezent, nu avem statistici privind vanzarile si preturile practicate pe piata. Abia anul acesta va fi implementat un program care sa genereze statistici privind vanzarile de imobile", a spus Ureche.
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Falimentele agentiilor imobiliare au crescut cu 33% fata de anul trecut Falimentele agentiilor imobiliare au crescut cu 33% fata de anul trecut
Distrigaz a demarat inspectii la centralele de apartament Distrigaz a demarat inspectii la centralele de apartament
Cartierul fantoma din Bucuresti: mii de case de lux in care nu poti locui! Cartierul fantoma din Bucuresti: mii de case de lux in care nu poti locui!
Cum s-au evaporat banii pagubitilor de la Planorama - 05 octombrie 2010 Cum s-au evaporat banii pagubitilor de la Planorama - 05 octombrie 2010
Cererea de credite imobiliare a scazut semnificativ, in prag de integrare Cererea de credite imobiliare a scazut semnificativ, in prag de integrare
BNR are astazi cea mai grea sedinta. Toata tara asteapta reducerea dobanzilor. - 31 Martie 2009 BNR are astazi cea mai grea sedinta. Toata tara asteapta reducerea dobanzilor. - 31 Martie 2009

Vezi mai multe articole