Industria mobilei este stransa cu usa

16 mai, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cresterea exporturilor si casele noi ii solicita dezvoltarea
 
Materialele si energia scumpa pun insa frana
 
Lipsa muncitorilor si dificultatea accesarii fondurilor UE accentueaza problemele
Piata imobiliara si cea a mobilierului se afla in interdependenta. Dezvoltarea unora depinde de evolutia celorlalti, de aceea industria producatoare de mobilier din Romania se afla in momentul de fata intr-o situatie aproape paradoxala. Pe de-o parte este solicitata sa se dezvolte intr-un ritm alert datorita cresterii exporturilor si amplorii constructiilor de locuinte din ultima perioada. Iar, pe de alta parte, dezvoltarea ar putea fi stopata din pricina a mai multor probleme, cum ar fi: majorarea preturilor la materiile prime si utilitati, lipsa fortei de munca, documentatia complexa pentru obtinerea aprobarilor necesare accesarii fondurilor europene.
\'\'Principalele probleme cu care se confrunta industria mobilei sunt lipsa unei oferte organizate permanente din tara a materiilor prime de calitate, necesare si corespunzatoare desfasurarii procesului de productie, lipsa unei autoritati la nivel national care sa conduca la o valorificare superioara a lemnului, ca resursa regenerabila a tarii, cresterea aberanta a preturilor la materiile prime, materiale si utilitati (gaze, energie, combustibili etc.), dar si migratia fortei de munca calificata spre alte sectoare mai atractive din tara sau din strainatate\'\', a declarat pentru Curierul National Aurel Rizea, presedintele Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR).
De asemenea, acesta a mai spus ca alte piedici pe care industria de profil le intampina sunt presiunile salariale din ce in ce mai mari, intarzierea posibilitatilor de accesare a fondurilor structurale pentru realizarea investitiilor necesare, precum si metodologia anevoioasa si prea elaborata de abordare a acestor fonduri, cat si concurenta asiatica din ce in ce mai acerba.
 
Centrele de pregatire nu tin pasul cu tehnologia avansata
\'\'In industria mobilei lucreaza in prezent aproximativ 86.000 de salariati. Profilul de activitate presupune perfectionari permanente la locul de munca, ca urmare a introducerii unor tehnologii mai avansate, asistate de calculator, si a introducerii utilizarii unor materiale noi\'\', a precizat presedintele asociatiei.
Aurel Rizea a mai spus ca in tara exista grupuri scolare care pregatesc personalul muncitor, \'\'dar aceste centre de pregatire trebuie sa-si reinnoiasca metodologia de pregatire, in concordanta cu cerintele operatorilor economici\'\'.
Totodata, acesta este de parere ca in perioada urmatoare se vor afla consecintele majorarii pretului la utilitati. "Elementele componente ale pretului de cost ale fiecarui produs in parte includ si furnizarea lemnului ca materie prima de baza, a materialelor tehnologice, utilitatile, serviciile, precum si transportul acestora. In consecinta, vom vedea in viitorul apropiat care vor fi efectele acestei masuri de majorare a tarifelor la produsele energetice, produsele de mobilier fiind produse finite care cumuleaza toate influentele negative din amontele lantului tehnologic ce se indreapta spre consumator\'\', a subliniat presedintele APMR.
 
Baza fabricilor romanesti ramane exportul
Aflata pe un trend usor ascendent in ultimii ani, industria mobilei ar putea sa-si pastreze ascensiunea si in acest an.
\'\'In anul 2007, exportul de mobilier a fost de 1.133 mil. euro, in crestere cu 17,5% fata de anul anterior, iar importul a insumat 436,2 mil. euro, fiind cu 43,5% mai mare comparativ cu anul 2006. Exporturile de mobila reprezinta acum aproximativ 60% din volumul productiei realizate, acestea fiind indreptate cu prioritate catre tarile UE, incepand din anul 1992\'\', a spus Aurel Rizea.
\'\'Potrivit informatiilor statistice, piata interna a mobilei in anul 2007, comparativ cu anul 2006, a inregistrat o crestere de circa 20,5%, cresterea fiind de 203,4 mil. euro, din care din productia autohtona 71,4 mil. euro si din import 132 mil. euro. In acest context aratam ca in anul 2007 piata a absorbit 1.193 mil. euro\'\', a mai declarat presedintele APMR. Acesta este de parere ca este posibil ca in anul 2008 cererea sa depaseasca cresterea din anul precedent, datorita avansului constructiilor de locuinte si dorintei de reinnoire a oamenilor.
 
Mobila ideala pentru romani: moderna si ieftina
Ca stil, in ultimii ani, mobilierul modern domina in preferintele romanilor in momentul in care se amenajeaza o locuinta, fata de cel clasic, cu piese din lemn masiv.
\'\'Romanii doresc mobila de calitate, cat mai ieftina cu putinta, cei din categoria - cu posibilitati financiare mai modeste. Sunt insa, dupa cum cunoasteti din statistici, si romani cu venituri mai ridicate care-si permit o amenajare interioara mai rafinata, care se consulta cu arhitecti si cu designeri specializati din tara pentru amenajarea locuintelor cat mai frumos si mai personalizat, cu mobilier de calitate achizitionat din tara sau din import\'\', a explicat presedintele APMR, Aurel Rizea.
 
Sursa: Curierul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Grupul Teraplast cumpara o fabrica de panouri sandwich in Serbia Grupul Teraplast cumpara o fabrica de panouri sandwich in Serbia
Oferta pentru chirii a crescut, preturile au scazut - 05 Octombrie 2009 Oferta pentru chirii a crescut, preturile au scazut - 05 Octombrie 2009
KUMA - PARTENER de incredere pentru piata proiectelor din Romania KUMA - PARTENER de incredere pentru piata proiectelor din Romania
HORNBACH: Plantele verzi de interior, printre cele mai indragite elemente decorative in sezonul rece HORNBACH: Plantele verzi de interior, printre cele mai indragite elemente decorative in sezonul rece
Cursuri pentru administratoride bloc, la Primaria Sectorului 6 Cursuri pentru administratoride bloc, la Primaria Sectorului 6
Materiale de constructii Materiale de constructii

Vezi mai multe articole