Preturile locuintelor de lux, mereu pe plus

09 septembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pretul unui metru patrat intr-un apartament high-end incepe de la 3.500 si ajunge la 10.000 de euro pentru zonele de top
In perioadele de criza, precautia pare sa fie cuvantul de ordine. Mai intai, cumparatorii, apoi si investitorii se lasa cuprinsi de letargia asteptarii. Acalmia resimtita de la inceputul anului in real estate-ul autohton lasa insa descoperita o nisa. Pe segmentul de lux, spun specialistii, dezvoltarea de proiecte si cresterea preturilor vor continua nestingherite o buna perioada de acum incolo.  
Simona Costache, general manager Perfect Casa, sustine ca, in momentul de fata, piata rezidentiala de lux este afectata doar partial de tendinta de stagnare din piata. „Vinovate" sunt doar zvonurile ce afecteaza sectorul locuintelor destinate clasei medii.
„Multi clienti prefera sa astepte pana piata se asaza, insa preturile nu vor scadea pe segmentul de lux deoarece s-a investit mult in terenuri, in constructie si in finisaje", precizeaza reprezentanta companiei.
In momentul de fata, Robert Teodorescu, directorul departamentului de vanzari rezidentiale al Regatta, estimeaza ca valoarea unui metru patrat intr-o locuinta high-class din Capitala incepe de la 3.500 euro si ajunge pana la 10.000 euro in zonele de top.
Segmentul mediu si cel superior, evolutii paralele

In ciuda acestor preturi semnificativ mai ridicate decat pe restul pietei, Sebastian Juncu, Project Manager al Clubului rezidential Stejarii, considera ca sectorul rezidential de lux va fi afectat doar intr-o mica masura de acalmia din ultimele luni. Acesta isi argumenteaza parerea prin aceea ca „evolutia pietei rezidentiale destinate segmentului mediu de consumatori nu are nicio legatura cu cea destinata segmentului de lux".
15-20% din cererea de locuinte merge spre lux

In momentul de fata, precizeaza reprezentantul Regatta, un procent de 15%–20% din cererea de locuinte din Bucuresti se indreapta catre segmentul de lux. Cea mai mare parte din acest necesar este neacoperit, spune Simona Costache.
Aceasta, in mare parte pentru ca dezvoltatorii de proiecte high-class fac de-abia primii pasi pe piata din Capitala, potrivit lui Juncu. „Exista doar proiecte noi care prezinta anumite caracteristici ale luxului, precum si vile individuale nou construite sau vechi, de patrimoniu, localizate in zone de top, dar care nu insumeaza toate aspectele care definesc, in termeni reali, un produs rezidential exclusivist", subliniaza acesta.
 
Scumpiri de 10% pe an
In contextul de fata, Teodorescu estimeaza ca segmentul superior al pietei are un potential de crestere destul de mare, atat pe termen mediu, cat si lung. La un echilibru intre cerere si oferta in aceasta privinta nu se va ajunge prea curand, cel putin nu in urmatorii 10-20 de ani, crede Simona Costache.
"Cu o cerere in continuare foarte mare pe acest segment si spatii insuficiente pentru a construi adevaratele locuinte de lux, discutam de cel putin 10 ani", opineaza si Teodorescu. In contextul unei asemenea dezvoltari dinamice, si preturile se vor inscrie pe acelasi trend ascendent. "In urmatorii doi-trei ani, preturile se vor majora cu 20%-30%, adica in medie cu 10% pe an", crede Teodorescu.
Randamentul investitiei prin ochiul specialistului
Adevaratul segment de lux al pietei rezidentiale bucurestene cuprinde zone elitiste, precum Primaverii, Herastrau, Cotroceni, Victoriei, Aviatorilor.
Datorita unei cereri extrem de ridicate, aceste zone au fost cel mai putin afectate de schimbarile din piata. Aici, nu vor avea loc scaderi ale preturilor. In cel mai rau caz, acestea se vor mentine la valorile de pana acum.
Nu atat de „roz" sunt perspectivele pentru, Pipera, accesul dificil spre aceasta zona reprezentand un mare dezavantaj. Oferta de locuinte de aici este, si asa, destul de ridicata, cu 900 de unitati programate spre livrare in 2009.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Pretul apartamentelor a crescut cu 20% Pretul apartamentelor a crescut cu 20%
MasterEase contribuie decisiv la constructia Tunelului “de Champel” din Geneva, Elvetia MasterEase contribuie decisiv la constructia Tunelului “de Champel” din Geneva, Elvetia
Brico Depot lanseaza a treia editie a celui mai mare catalog de bricolaj si amenajare a locuintei din Romania Brico Depot lanseaza a treia editie a celui mai mare catalog de bricolaj si amenajare a locuintei din Romania
Apartamentele vechi din Capitala coboara spre pragul de 1.000 de euro/mp - 15 Aprilie 2009 Apartamentele vechi din Capitala coboara spre pragul de 1.000 de euro/mp - 15 Aprilie 2009
Ce apartament isi permite un roman cu salariu mediu Ce apartament isi permite un roman cu salariu mediu
Smiley si Sore vor concerta pentru prima data la Veranda Mall, pe 25 martie Smiley si Sore vor concerta pentru prima data la Veranda Mall, pe 25 martie

Vezi mai multe articole