Rarire plante lemnoase

Rarirea plantelor lemnoase la debutul primaverii

18 februarie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Am trecut de jumatatea lunii februarie. Desi este ger, primavara va sosi in curand. Nu mai este mult timp pana cand va incepe sezonul de gradinarit, asa ca una dintre lucrarile pe care va trebui sa le faci o constituie rarirea plantelor lemnoase si a gardurilor vii.

Exista 3 tipuri de rarire pe care le poti realiza, in functie de tipul plantelor:

Rarire selectiva
Acest tip de rarire se realizeaza la plante precum alunul, socul sau lemnul cainesc. Aceste plante trebuie sa fie rarite deoarece ele se intretin cu ajutorul mugurilor noi. Trebuie sa tai ramurile care sunt prea apropiate, astfel incat ramurile tinere sa se poata dezvolta corespunzator.

Rarire pana la trunchi
In cazul acestui tip de rarire, plantele trebuie taiate pana la aproximativ 20 cm de la nivelul solului; dar nu mai mult de 1/3 din inaltimea unui gard viu. Dupa aceasta taiere, lastarii vor creste din nou.

Rarire pentru forma
Scopul acestei taieri il reprezinta pastrarea formei coroanei arbustului. Sunt taiate ramurile nou crescute si lasate cele vechi

Important. Nu realiza rarirea gardurilor vii si a plantelor lemnoase daca in ele si-au facut pasarile cuiburi si daca este perioada de reproducere.

Si inca ceva. Daca nu stii ce sa faci cu butasii, poti sa-i toci si sa adaugi materialul tocat in compost sau sa-l presari in gradina, peste pamantul sapat.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ghidul gradinarului incepator: Cum preparam compostul in 3 pasi simpli Ghidul gradinarului incepator: Cum preparam compostul in 3 pasi simpli
Trandafirii se planteaza in octombrie si noiembrie Trandafirii se planteaza in octombrie si noiembrie
Gradina vesnic verde. Incalzirea in exterior Gradina vesnic verde. Incalzirea in exterior
Iedera - estetica si utila Iedera - estetica si utila
Ghid de cumpărături – 6 motive să alegi un grătar de grădină pe lemne Ghid de cumpărături – 6 motive să alegi un grătar de grădină pe lemne
Ce trebuie sa stii despre construirea unui gratar Ce trebuie sa stii despre construirea unui gratar

Vezi mai multe articole