Romania, mult sub tarile din regiune la constructia de locuinte

05 noiembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pe plan local au fost finalizate in primul semestru aproximativ ...
Statisticile arata ca, la jumatatea anului 2007, dezvoltatorii polonezi scoteau pe piata de trei ori mai multe case decat cei autohtoni
 
Sectorul constructiilor din Europa Centrala si de Est si-a continuat si in 2007 expansiunea fara precedent. Analistii spun ca avansul inregistrat in ultimii doi ani nu mai poate fi interpretat conjunctural, ci marcheaza un veritabil trend.
 
Iar Romania este campioana statistica a constructiilor europene. Boomul este rezultatul exploziei de proiecte din sectorul rezidential. Ne aflam insa mult in urma unor tari precum Cehia sau Polonia. Aici pietele nu mai inregistreaza cresteri galopante, insa sunt calibrate de ani buni la livrari de zeci de mii de apartamente.
 
Doar doua tari din regiune au inregistrat un declin in sectorul constructiilor. Ungaria, o tara cu mari problemele de fiscalitate si in care se vorbeste despre primele semne de recesiune economica, dar si Republica Ceha.
 
In cazul acesteia, macaralele s-au oprit pentru ca s-a ajuns deja la un nivel de infrastructura si calitate a locuirii comparabile cu cele din statele occidentale.
 
Polonia, 50.000 de noi apartamente pe an
 
In termenii procentuali ai unei cresteri anualizate, Polonia este in urma Romaniei. Dezvoltatorii de acolo au scos insa pe piata, numai in acest an, peste 50.000 de noi apartamente, o cifra similara celei consemnate in 2006. Piata rezidentiala poloneza este insa dominata de intreprinzatorii individuali.
 
Peste 30.000 de astfel de locuinte au fost finalizate in 2007. Interesant este si faptul ca polonezii renunta treptat la imobilele cu suprafete locuibile mari. Media la nivel national este de aproximativ 144 de metri patrati utili.
 
Tot mai putini dezvoltatori de aici construiesc pentru a revinde sau pentru a inchiria. Procentul acestora, conform datelor Biroului Central de Statistica din Polonia, a scazut in acest an cu circa 7%, pana la un nivel de aproximativ 14.000 de locuinte.Si guvernul de la Varsovia a alocat tot mai putine fonduri pentru constructia de locuinte sociale.
 
Chiar si asa, numai in primul semestru al acestui an, au dat in folosinta 2.035 de astfel de case, in care numarul mediu de metri patrati utili pe apartament abia daca trece de 50. Un aspect inedit consemnat de statisticile poloneze si care pare sa devina un trend este constructia de unitati locative de catre societatile comerciale pentru propriii angajati.
 
Ceva mai mult de 160 de apartamente in 2007, insa cu 79% mai multe decat in anul precedent. In primul semestru al acestui an, valoarea constructiilor tranzactionate este de 6,1 miliarde de euro, in crestere cu peste 30% fata de perioda similara a anului trecut.
 
Stagnare in Cehia
 
Ceva mai putin de 20.000 de noi apartamente la nivelul intregii tari. Acestea sunt cifrele care descriu Cehia rezidentiala in prima parte a acestui an, cu aproximativ 5% mai putine decat in 2006. Declinul aparent are insa o explicatie simpla.
 
Cehia este deja o piata matura din punct de vedere imobiliar. Iar acest lucru este reflectat si de un alt indicator statistic, numarul permiselor de constructie. Numai 14.000 de solicitari in acest an, fata de mai mult de 15.000 la nivelul anului trecut.
 
Cu o crestere de „numai" 20,5% in primul semestru al acestui an a sectorului constructiilor, Slovacia se numara totusi printre performerii regiunii.
 
Slovacia, peste 15% din locuinte pe bani publici
 
La Bratislava se anunta insa mai putine proiecte rezidentiale decat in 2006, iar guvernul slovac are printre prioritati investitiile in autostrazi, si nu in locuinte. Un proiect de lege in acest sens a fost elaborat inca din septembrie, iar investitorii sunt asteptati sa construiasca, pana in 2012, peste 150 de kilometri de autostrada.
Peste noi sunt insa si in domeniul rezidential.
 
Numai in prima jumatate a anului au fost finalizate peste 6.000 de apartamente, cu 17% mai multe decat in primul semestru al anului 2006, conform datelor Biroului de Statistica al Republicii Slovace. Dintre acestea peste 1.000 de unitati au fost construite din bani publici. Constructorii par insa sa fi oprit motoarele. Ceva mai putin de 9.000 de unitati sunt in lucru in aceasta perioada.
 
Cresterile fara precedent din domeniul constructiilor au aratat ca, statistic, Romania este campioana europeana a acestui an. In fapt, la nivelul intregii tari s-au finalizat doar aproape 17.000 de unitati cu destinatie rezidentiala, in crestere insa cu un impresionant procent de 42 fata de primul semestru al anului 2006.
 
Romania, pe valul imobiliar
 
Dintre acestea numai 8.844 au fost construite in mediu urban, in timp ce un numar asemanator este contabilizat in satele romanesti.
 
Notabil este si faptul ca numarul de locuinte aflate in executie la jumatatea acestui an era de peste 100.000, 40% din acestea aflandu-se in faza finala de constructie. In Capitala se estimeaza ca numarul total de apartamente disponibile pe piata este de aproximativ 6.600 de unitati. Cele mai multe dintre acestea, peste 5.000, se concentraza, conform datelor Colliers International, in zona de est si sud-est a orasului.
 
Recesiune in Ungaria
 
Ungaria este singurul nou membru al Uniunii Europene care a inregistrat un regres in domeniul constructiilor. In acelasi timp, statul maghiar este si singurul membru UE care a inregistrat o recesiune mai pronuntata in acest domeniu decat Portugalia. In primele sase luni ale acestui an au fost date in folosinta 13.181 de locuinte, dintre care peste 4.000 in Budapesta.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Brico Depot lanseaza Catalogul 2017, dedicat mesterilor si profesionistilor in bricolaj Brico Depot lanseaza Catalogul 2017, dedicat mesterilor si profesionistilor in bricolaj
HORNBACH este increzator pentru anul financiar 2018/19, in ciuda inceputului modest din primavara HORNBACH este increzator pentru anul financiar 2018/19, in ciuda inceputului modest din primavara
A inceput razboiul preturilor la mobila A inceput razboiul preturilor la mobila
Blocaj pe piata imobiliara Blocaj pe piata imobiliara
Romania are un deficit de un milion de locuinte, dar Romania are un deficit de un milion de locuinte, dar "Prima Casa" nu stimuleaza constructiile - 07 iunie 2010
Discounturi duble la targurile de imobiliare si constructii - 08 Mai 2009 Discounturi duble la targurile de imobiliare si constructii - 08 Mai 2009

Vezi mai multe articole