Se termina banii pentru Prima Casa. BCR mai are fonduri doar pentru cateva luni

22 februarie, 2012

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Dupa ce au epuizat jumatate din plafonul destinat Prima Casa in doar opt luni, reprezentantii BCR spun ca restul banilor ar putea sa se termine in urmatoarele luni. Ritmul de acordare al creditelor a fost chiar mai rapid decat in editiile anterioare ale programului, cand aceeasi suma a fost epuizata intr-un an.
 
BCR, care detine cel mai mare plafon pentru creditele Prima Casa, a terminat jumatate din banii alocati programului guvernamental. Este vorba despre 300 milioane euro. Nu este o performanta uluitoare, dar se incadreaza in limitele asteptate de BCR.
 
„Noi am anuntat la lansarea programului, in vara, ca ne asteptam ca intregul plafon sa fie epuizat intr-un an, un an jumatate cel mult. Termenele raman valabile”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Corneliu Cojocaru, director de comunicare la BCR.
 
Iar daca primele 300 milioane euro s-au terminat in opt luni, este posibil ca ultimele 300 de milioane sa se epuizeze mult mai repede de atat.
 
„Intervine componenta psihologica. Oamenii nu stiu daca urmeaza inca o editie Prima Casa, nu stiu daca isi vor permite o locuinta printr-un credit clasic si nu isi vor permite sa rateze programul. Astfel, de teama sa nu le-o ia altii inainte si sa ramana pe dinafara, procesul de decizie in vederea achizitiei unui credit va fi mult mai rapid. Asa s-a intamplat si la editiile anterioare”, spune un consilier de credit de la BCR.
 
Diferentele dintre un credit garantat de stat si unul normal sunt considerabile. Astfel, un credit Prima Casa in valoare de 40.000 euro are o rata lunara de 224 euro, ceea ce inseamna ca dupa 30 de ani, clientul ramburseaza putin peste 80.000 euro. Comparativ, un credit standard vandut de BCR vine cu o rata lunara de 276 euro la 40.000 euro imprumutati. Costul total al creditului standard este de aproape 100.000 euro.La fel, in cazul creditelor Prima Casa, marja de dobanda aplicata de banca peste indicatorul Euribor la trei luni este de 4%, egala cu marja maxima permisa de lege. Costul nominal este, in prezent, de 5,12% per an
Un credit standard are o dobanda variabila de 7,36% per an, respectiv o marja de 5,95% peste Euribor la sase luni
 
 
In ciuda eforturilor BNR de a schimba preferinta clientilor de a cumpara credite in euro, Programul Prima Casa a ramas neschimbat. Asta inseamna ca, in continuare, multe banci nici macar nu au in oferta credite Prima Casa in moneda locala. BCR este pe lista celor care ofera credite guvernamentale doar in euro.
 
Numarul creditelor vandute de BCR prin Prima casa 4 se ridica la aproape 8.200, adica mai mult de o treime din totalul creditelor acordate de la startul programului, in iunie 2009. De-a lungul timpului, conditiile clientilor care aplica pentru un asemenea credit s-au schimbat. Numarul lor a crescut, dar suma imprumutata a scazut constant. Astfel, daca la primele editii, valoarea medie a unui credit era de 40.000 euro, acum vorbim despre o medie de 37.000 euro.
 
Sursa: Imopedia.ro

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Guvernul cere UE amanarea alinierii pretului la gaze Guvernul cere UE amanarea alinierii pretului la gaze
Preturile proprietatilor din zona Kiseleff-Primaverii-Aviatorilor, neafectate de criza Preturile proprietatilor din zona Kiseleff-Primaverii-Aviatorilor, neafectate de criza
Locuinte subventionate Locuinte subventionate
Brico Depot da startul proiectelor de amenajare de vara Brico Depot da startul proiectelor de amenajare de vara
Investitii imobiliare in Ungaria si Bulgaria - o oportunitate pentru romani Investitii imobiliare in Ungaria si Bulgaria - o oportunitate pentru romani
Case noi de 3,29 miliarde euro Case noi de 3,29 miliarde euro

Vezi mai multe articole