Senzori in infrarosu

24 ianuarie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Antidotul plictisului, in stil japonez
 
Lumea se plange de impersonalitatea spatiilor urbane… La oras, contactele sociale in spatiile
publice inseamna din ce in ce mai putin. Oamenii sunt cu totii niste straini cenusii care nu intra deloc in dialog. Cat timp traversarea spatiilor urbane nu e o actiune interactiva, acestea devin simple spatii de tranzit, isi pierd functia de „spatiu social" de la care au pornit in istorie, si orasul sufera ca entitate sociala.
Nu e de mirare ca japonezii au gasit o solutie si pentru acest fenomen, de „alienare". O mare companie multi-media din Tokyo a lansat programul „Experienta Comunicarii Interactive". „Armele" acestui proiect sunt niste panouri electronice imense (3x5m), dotate cu senzori in infrarosu (in spatele suprafetei de sticla) care detecteaza prezenta unei persoane in apropiere si le activeaza. Printr-o simpla atingere a unei anumite comenzi afisate pe ecran, poti avea experienta jocului de lumini si umbre pe care corpul tau il produce, prin miscare.
Dincolo de complexitatea tehnologica si dimensiunile impresionante, aceste panouri sunt o forma de arta urbana contemporana: implica atat imaginatia creatorilor cat si disponibilitatea cetatenilor de-a participa la ceva atat de inovator si atat de distractiv in acelasi timp.
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Casa din fibra de carbon Casa din fibra de carbon
Muzeul Taranului Roman Muzeul Taranului Roman
Carturesti Carusel, noul punct de interes al Bucurestiului Carturesti Carusel, noul punct de interes al Bucurestiului
Culoarea anului 2012 Culoarea anului 2012
Lampile Berger - design, arome, igiena Lampile Berger - design, arome, igiena
Interioarele vintage din nou la moda Interioarele vintage din nou la moda

Vezi mai multe articole