Senzori in infrarosu

24 ianuarie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Antidotul plictisului, in stil japonez
 
Lumea se plange de impersonalitatea spatiilor urbane… La oras, contactele sociale in spatiile
publice inseamna din ce in ce mai putin. Oamenii sunt cu totii niste straini cenusii care nu intra deloc in dialog. Cat timp traversarea spatiilor urbane nu e o actiune interactiva, acestea devin simple spatii de tranzit, isi pierd functia de „spatiu social" de la care au pornit in istorie, si orasul sufera ca entitate sociala.
Nu e de mirare ca japonezii au gasit o solutie si pentru acest fenomen, de „alienare". O mare companie multi-media din Tokyo a lansat programul „Experienta Comunicarii Interactive". „Armele" acestui proiect sunt niste panouri electronice imense (3x5m), dotate cu senzori in infrarosu (in spatele suprafetei de sticla) care detecteaza prezenta unei persoane in apropiere si le activeaza. Printr-o simpla atingere a unei anumite comenzi afisate pe ecran, poti avea experienta jocului de lumini si umbre pe care corpul tau il produce, prin miscare.
Dincolo de complexitatea tehnologica si dimensiunile impresionante, aceste panouri sunt o forma de arta urbana contemporana: implica atat imaginatia creatorilor cat si disponibilitatea cetatenilor de-a participa la ceva atat de inovator si atat de distractiv in acelasi timp.
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Idei primavaratice de cadouri pentru casa Idei primavaratice de cadouri pentru casa
Barocul in amenajarile moderne Barocul in amenajarile moderne
Crooked House - casa incovoiata Crooked House - casa incovoiata
Cand si de ce apelam la un designer? Cand si de ce apelam la un designer?
Casa Poporului Casa Poporului
Casa cu exterior din cupru si plan inclinat Casa cu exterior din cupru si plan inclinat

Vezi mai multe articole