on

Sfantului Andrei - Traditii si Superstitii

30 noiembrie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Sfantul Apostol Andrei, considerat ocrotitorul Romaniei, este praznuit in fiecare an pe 30 noiembrie. Apostolul Andrei, “Cel dintai chemat”, a fost primul discipol al lui Iisus Hristos si primul propovaduitor al Evangheliei la geto-daci.

Sfantul Apostol Andrei a fost crucificat cu capul in jos, pe o cruce in forma de X, in cetatea Patras, din Grecia de astazi. Acest tip de cruce, in X, a fost denumita `Crucea Sfantului Andrei.’

Noaptea de Sfantul Andrei este insotita de foarte multe traditii si superstitii, unele genereaza bucurie, altele frica, dar toate au farmecul lor. Unele spun ca la miezul noptii se deschid cerurile si ca spiritele rele ies in lume, lupii vorbesc cu grai omenesc, fetele nemaritate isi pot visa ursitul si multe altele. Dar sa vedem o parte din ele.

Vraji si farmece de ursita

Se spune ca in noaptea de Sfantul Andrei, fetele nemaritate pot afla daca anul urmator va fi unul bun sau nu, daca se vor marita curand, iar printr-un soi de de `ritualuri de dragoste` isi pot visa ursitul.

Ce trebuie sa faci pentru a afla chipul celui sortit?

In noaptea de 29 spre 30 noiembrie, pune un fir de busuioc sau 41 de boabe de grau sub perna, nu uita ca inainte de a adormi trebuie sa reciti si un descantec: “Voi, 41 de fire de grau, /Eu voi adormi/Si voi hodini/Dar eu ma rog lui Dumnezeu/Sa-mi trimita ingerul meu, /Cel ce mi-e dat de Dumnezeu!

O alta modalitate este aceea de a masura noua cescute cu apa plina si apoi sa le torni intr-o strachina. Aseaza strachina sub icoana, ea trebuie verificata si masurata cu aceeasi cescuta din nou a doua zi. Daca pe fundul strachinii vor mai ramane cateva picaturi de apa, atunci vei avea noroc, dar daca ultima cescuta nu va fi plina, atunci anul viitor va fi unul plin de ghinion si nu te vei marita anul viitor.

Vremea

Se spune ca daca in noaptea de Sfantul Andrei cerul este senin si luna este plina, vom avea parte de o iarna blanda, daca cerul este plin de nori, atunci vom avea parte de o iarna grea.

Graul

Vrei sa afli cum arata viitorul tau? Atunci trebuie sa pui la incoltit o mana de grau intr-un ghiveci cu pamant. Daca de Anul Nou, firele de grau sunt inalte si puternice, atunci vei fi norocos si sanatos in anul care vine.

Strigoii

Se spune ca in noaptea de Sfantul Andrei spiritele mortilor ies din morminte si se iau la bataie la raspantii de drumuri si prin alte locuri necurate. Batalia dureaza pana la cantatul cocosilor, apoi spatiul se purifica si strigoii se intorc se intorc inapoi in morminte. Unii strigoi pot ataca oamenii, asa ca ai grija sa ungi cu usturoi ferestrele, usile si hornul.

Nu uita ca pentru a fi complet protejat trebuie sa mananci usturoi. Daca stii si alte superstitii si obiceiuri le asteptam in sectiunea comentarii. 

Sursa poza: doxologia.ro

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Programul Prima Casa 2017 - Noile conditii de acordare Programul Prima Casa 2017 - Noile conditii de acordare
BIFE-SIM 2017 si Misiunea Casa te invita sa descoperi fascinanta lume a mobilei! BIFE-SIM 2017 si Misiunea Casa te invita sa descoperi fascinanta lume a mobilei!
Pune-te la curent cu noutatile din industria lemnului la expoDESIGNwood 2017. Ce te asteapta la Brasov Pune-te la curent cu noutatile din industria lemnului la expoDESIGNwood 2017. Ce te asteapta la Brasov
Se tem sau nu dezvoltatorii de o criza imobiliara precum cea din 2008? Se tem sau nu dezvoltatorii de o criza imobiliara precum cea din 2008?
Romania fara forta de munca - Cum s-a ajuns aici si ce este de facut Romania fara forta de munca - Cum s-a ajuns aici si ce este de facut
Piata imobiliara 2018 - Interviu cu Mihnea Dobrescu Piata imobiliara 2018 - Interviu cu Mihnea Dobrescu

Vezi mai multe articole