Statul cauta bani pentru exproprieri ca sa profite de ieftinirea pamanturilor - 03 Februarie 2009

03 februarie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Statul cauta bani pentru exproprieri ca sa profite de ieftinirea pamanturilor
03 Februarie 2009
 
Scaderea preturilor la terenuri ar aduce economii importante la bugetul statului, care insa nu are bani
 
Viitoarele centuri ocolitoare ale Bucurestilor si Constantei, potentiali beneficiari
 
Preturile terenurilor din jurul Capitalei au scazut cu 50%
 
Chiar daca, teoretic, acum ar fi momentul pentru realizarea de exproprieri masive pentru proiecte de infrastructura, in conditiile in care preturile terenurilor s-au redus drastic fata de anul trecut, chiar si la jumatate, practic Ministerul Transporturilor nu are bani. Piata imobiliara pare sa vina in ajutorul statului, care are nevoie acuta de terenuri pentru a construi autostraza si centuri ocolitoare ale oraselor. Unul dintre proiectele care se dezbat de cativa ani este cea de-a doua centura a Bucurestilor, cu profil de autostrada, inel situat in afara celui existent si care urmeaza a fi largit la patru benzi.
 
Intr-o prima faza, autoritatile au anuntat ca intentioneaza sa scoata la concesiune tronsonul de nord al viitoarei autostrazi, care sa faca legatura intre autostrazile ce leaga Bucurestii de Pitesti, respectiv Cernavoda.
 
 
Tronsonul ar urma sa aiba o lungime de 52,77 km, fiind necesara exproprierea a 600 de hectare, de la 1.400 de proprietari. “In tot Ilfovul, preturile terenurilor au scazut in medie cu 50%, chiar si mai mult in unele zone”, a declarat pentru Gandul directorul general al agentiei imobiliare Neoland Invest, Costin Lazar. El a exemplificat, aratand ca, daca la Corbeanca anul trecut metrul patrat de teren intravilan se vindea cu 60-70 de euro, acum pretul corect este de 30-35 de euro. Similar si pentru terenurile extravilane, care acum se pot cumpara cu 10-15 euro/mp. Luand in calcul un pret mediu de 40 euro/mp, rezulta ca daca exproprierile s-ar fi facut anul trecut ar fi golit vistieria statului de aproape un sfert de miliard de euro. Daca s-ar face acum, s-ar realiza o economie de peste 120 milioane de euro.
 
Se poate reevalua
 
Si centura ocolitoare a Constantei, care va avea patru benzi, se inscrie in aproximativ aceleasi conditii ale pietei imobiliare. “Preturile au scazut in medie cu 25%. Totusi, cei care au terenuri cu deschidere la viitoarea centura sunt fericiti, pentru ca valoarea terenurilor lor va creste”, ne-a declarat expertul imobiliar Ioan Ududec. Contactat de Gandul, fostul director al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Constanta, Jean Paul Tucan, a declarat ca, din punct de vedere al identificarii proprietarilor si al intocmirii documentatiei, exproprierile sunt facute in proportie de 70% pentru acest proiect. “Totusi, hotararea de Guvern nu a fost publicata in Monitorul Oficial, deci nu s-au facut platile.
 
Acum se poate cere refacerea rapida a rapoartelor de evaluare a terenurilor, in conditiile noilor preturi de pe piata, iar statul sa faca o economie substantiala”, a precizat el. MTI recunoaste ca piata imobiliara este propice exproprierilor, insa nu va putea profita din plin dintr-un motiv simplu: nu sunt bani. “Nu avem bani nici pentru toate exproprierile pentru care au fost publicate hotararile de Guvern. Asteptam aparitia normelor de aplicare a noii legi a exproprierilor, sa vedem cum mai putem scadea preturile”, au declarat pentru Gandul surse din minister.
 
Info plus:
 
Necesarul Companiei de Drumuri: 4 miliarde de euro
 
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii ar urma sa primeasca in 2009 o alocatie bugetara de 2,66 miliarde de euro, dintre care 1,96 miliarde pentru investitii, fara a include eventualele sume de la bugetele locale, potrivit proiectului de buget. Tot pentru investitii, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) estima pentru acest an un necesar de patru miliarde de euro. Dublu fata de cat a primit tot ministerul.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

credite credite
Minimalism si sustenabilitate, trendurile sezonului in materie de baterii si accesorii de baie Minimalism si sustenabilitate, trendurile sezonului in materie de baterii si accesorii de baie
Legea asigurarii obligatorii a locuintelor poate fi amanata din nou din motive electorale Legea asigurarii obligatorii a locuintelor poate fi amanata din nou din motive electorale
\ \"Case care plang\" la Anuala de Arhitectura
Semn ca vine toamna Semn ca vine toamna
Programul Programul "Prima casa" starneste reactii diferite intre specialisti - 22 Mai 2009

Vezi mai multe articole