on

Structura lemnoasă a acoperișului – Detalii și sfaturi practice de la Wetterbest

12 octombrie, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Formele și tipul structurilor de acoperiș sunt numeroase și variate, însă este foarte important să cunoaștem acele detalii despre structurile de acoperiș care ne vor face viața mai ușoară, fie că ne referim la un montaj facil, fie la rezistența acoperișului în timp.

 

Astfel, încă din faza de proiectare ar trebui să știm sistemul de învelitoare ce urmează a fi montat. Este de recomandat un calcul al cotelor de gabarit ale acoperișului, pentru a adapta structura acoperișului la dimensiunile elementelor care compun sistemul de învelitoare – preîntâmpinăm astfel cheltuieli suplimentare cu materialele și implicit producerea de deșeuri.

 

Alegerea sistemului de învelitoare trebuie să țină cont de proximități, specific architectural zonal, tip clădire, pante ale versanților, căderi de precipitații, precum și de zona de vânt.

 

În linii generale însă, acoperișul este cu atât mai sigur din punct de vedere al comportamnetului împotriva infiltrațiilor de apă cu cât este mai puțin complicat, lipsit de intersecții - linii de dolii, de coame – mai ales înclinate- , străpungeri sau decupaje.

         

De ce trebuie să ținem cont chiar și înainte de proiectare?

 

Clasa lemnului – unde trebuie să ținem cont de modalitatea de prelucrare a acestuia și în special la umiditatea relativă care trebuie să se situeze la aproximativ 15%.

 

Tipologia lemnului – este de recomandat ca lemnul folosit să fie în categoria rășinoaselor și poate fi cu secțiune masivă sau lamelară.

 

Lemn reutilizat? - lemnul folosit pentru construcția structurii să nu fie utilizat în prealabil la cofrări și alte lucrări, pentru a nu prezenta urme de mortar, var, săruri sau acizi.

 

Șipca pentru caroiajul suport – este de recomandat să aibă dimensiuni minime ale secțiunii de 25 mm x 50 mm și să fie adaptată în functie de fiecare învelitoare în parte. De asemenea, fixarea acesteia în elementele structurale să se realizeze cu holșurub cu dimensiuni potrivite secțiunilor respective – de exemplu la șipcă 25 mm x 50 mm se va folosi holșurub cap pal înecat 4 x 70)

 

Distanta optimă recomandată între cârligele de jgheab - este de cel mult 800 mm - prin urmare putem recomanda ca distanța între căpriori să fie 800 mm, iar fixarea cârligelelor se face în capătul de căprior.

 

Articol realizat cu sprijinul specialiștilor WETTERBEST.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Pasii necesari pentru refacerea acoperisului Pasii necesari pentru refacerea acoperisului
Acoperisul Casei – Totul despre Invelitorile din Tabla Acoperisul Casei – Totul despre Invelitorile din Tabla
RUFSTER – producator national de invelitori metalice RUFSTER – producator national de invelitori metalice
Acoperisul cu invelitoare faltz Acoperisul cu invelitoare faltz
Acoperisul ventilat din sindrila bituminoasa: mai rezistent si etans cu pastila termoadeziva Acoperisul ventilat din sindrila bituminoasa: mai rezistent si etans cu pastila termoadeziva
Folia de aluminiu: Izoleaza-ti casa cu tehnologie testata de NASA Folia de aluminiu: Izoleaza-ti casa cu tehnologie testata de NASA

Vezi mai multe articole