Subventie de 20% doar pentru casele ieftine

30 iunie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Tinerilor li se pot returna o parte din banii pentru locuintele noi. 
 
Tinerii pana in 35 de ani, care apeleaza la credite ipotecare pentru construirea primei case sau a primului apartament, vor primi o subventie de la bugetul de stat de 20% din pretul pe metrul patrat de suprafata construita.
 
Pretul va fi stabilit prin hotarare de guvern. Subventia se va acorda o singura data, in limita a maximum 81 mp suprafata construita - considerata de reprezentantii executivului dimensiunea unui apartament mediu cu trei camere. Beneficiarii pot construi locuinte si mai mari de 81 mp, urmand sa primeasca ajutorul financiar doar pentru limita prevazuta de lege.
 
Sprijinul va fi acordat pe prinicipiul "primul venit, primul servit", in limita bugetului existent. Subventia se da la finalizarea si predarea locuintelor catre beneficiari, pentru plata ratelor la creditul ipotecar contractat.
 
Pasii de urmat
 
Pentru a beneficia de ajutorul acordat de guvern, constructia trebuie sa fie facuta de la zero si sa inceapa dupa data aparitiei ordonantei de urgenta in Monitorul Oficial. Nu pot primi subventia cei care au pus piatra de temelie inainte chiar si cu o zi de acest moment.
 
Nu se acorda subventia pentru cei care cumpara prin credit ipotecar apartamente noi, deja construite, dar pot beneficia de cei 20% locatarii care contracteaza de la o firma de profil un apartament intr-un imobil care urmeaza sa fie construit ulterior aparitiei ordonantei.
 
Cand s-a decis sa inceapa constructia, proprietarul trebuie sa notifice primaria pe a carei raza ridica imobilul. Tot la primarie depune si cererea de acordare a subventiei, aceasta urmand sa fie aprobata la propunerea consiliilor locale. Cererile vor fi luate in evidenta, vor fi analizate si, ulterior, la primarii, vor fi afisate listele persoanelor care pot beneficia de subventie.
 
Conditii pentru acordarea primei
 
De aceasta facilitate pot beneficia tinerii casatoriti, care au, fiecare, la data contractarii locuintei, varsta de pana la 35 de ani.
 
Prevederea legala se va aplica si persoanelor sau familiilor ramase fara adapost in urma distrugerii locuintelor proprii din cauza unor calamitati naturale sau a unor dezastre ori accidente de care nu se fac vinovati, cei care au fost evacuati din locuinte situate in constructii expuse alunecarilor de teren, seismelor, inundatiilor, precum si chiriasii evacuati din imobilele revendicate si retrocedate.
 
Pentru a beneficia de subventii, tinerii trebuie sa detina in proprietate, in concesiune sau sa faca dovada unui acord ferm de cumparare a terenului pe care construiesc, iar constructia imobilului sa se realizeze prin antreprenori specializati.
 
Pana in luna iulie 2005, subventia de 20% era acordata numai persoanelor care-si construiau o locuinta prin Agentia Nationala pentru Locuinte, prevedere considerata neconcurentiala.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Intretinerea la bloc va fi mai scumpa cu 30% - 4 Februarie 2009 Intretinerea la bloc va fi mai scumpa cu 30% - 4 Februarie 2009
Locuinte subventionate Locuinte subventionate
Scrisoare deschisa adresata noii majoritati guvernamentale: Cerem rediscutarea Planului National de Redresare si Rezilienta - PNRR Scrisoare deschisa adresata noii majoritati guvernamentale: Cerem rediscutarea Planului National de Redresare si Rezilienta - PNRR
"Prima casa", daramata de chichite legislative - 16 Iulie 2009
BauMax a inaugurat primul magazin drive-in BauMax a inaugurat primul magazin drive-in
Romanii cer credite ipotecare, dar bancile ii trimit la plimbare - 06 Aprilie 2009 Romanii cer credite ipotecare, dar bancile ii trimit la plimbare - 06 Aprilie 2009

Vezi mai multe articole