Teama de blocaj duce la un razboi al promotiilor la case

28 iulie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Scaderea volumului de vanzari la apartamentele noi, din prima jumatate a acestui an, i-a obligat pe dezvoltatorii imobiliari care se adreseaza clasei medii sa ofere discounturi sau obiecte promotionale a caror valoare este cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de euro, ceea ce reprezinta o reducere de 5-10% din pretul de vanzare, potrivit principalilor jucatori de pe piata locala de real estate. Bonusurile pot fi un Logan, o bicicleta, bucatarii sau chiar vacante.
 
Vanzarile de apartamente noi au scazut cu circa 50% in primele sase luni, fata de media lunara din prima jumatate a anului trecut. Lunile aprilie si mai au fost critice, din cauza zvonurilor aparute in prima parte a anului, in principal in februarie-martie, cu privire la criza pietei imobiliare. “Circa 80% dintre dezvoltatori ofera discounturi de 5.000-10.000 de euro. Ofertele promotionale vin pentru a stimula vanzarile si pentru ca dezvoltatorul sa-si indeplineasca planul pentru care a semnat contractul de finantare. De regula, in momentul in care dezvoltatorii obtin o finantare de la banca, aceasta ii impune vanzarea unui numar de apartamente intr-o anumita perioada, pentru a putea primi restul creditului”, a declarat pentru Business Standard Ilinca Paun, directorul diviziei rezidentiale a companiei de consultanta imobiliara Colliers International.
 
“In cadrul proiectului Global City, cine se grabeste sa se bucure de sezon beneficiaza de un discount de 3.000 de euro la semnarea contractului de rezervare, pana la 1 august 2008.
 
Primeste in schimb un apartament modern”, cam asa suna un anunt promotional aparut in aceasta perioada pe piata. Ofertele pot continua cu proiectul Belleview Sinaia, construit de turcii de la Ozer, care ofera celor care vor apartamente la un pret de peste 125.000 de euro o Dacia Logan - al carei pret porneste de la 6.800 de euro. La proiectul Casablanca Residence, in faza de prevanzare sunt promovate discounturi cuprinse intre 3.800 si 8.000 de euro din pretul total, reprezentand 5% din valoarea apartamentului. Si exemplele pot continua. Specialistii imobiliari considera ca, daca in anii trecuti vanzatorii de apartamente noi cresteau pretul locuintelor inainte de a veni cu discounturi, acum, preturile au atins un nivel de stabilitate, astfel incat este riscant sa mai apelezi la astfel de metode.
 
Ofertele promotionale promovate de dezvoltatori difera in functie de tipul de apartament si de valoarea acestuia si, pe langa discounturile banesti, se ofera obiecte precum unitatea de aer conditionat din living, bucataria mobilata, uneori si utilata, un loc de parcare, o boxa in subsolul blocului - dar si oferte complementare, cum ar fi o masina, o vacanta sau chiar si o bicicleta.
 
“Am observat si eu ca dezvoltatorii se ingramadesc pe promotii, dar in special pentru produsele destinate clasei medii. Am facut si noi o modificare, in sensul ca am renuntat la un comision pe care il percepeam in momentul in care clientul platea, mai putin prima transa. Comisionul mergea pana la 2%. Si avem in continuare un discount pentru cei care platesc mai mult initial, care este tot de 2%”, a declarat Antonio Zarnescu, directorul comercial al dezvoltatorului spaniol GEA Prasa, care are in dezvoltare proiectul Laguna Residence.
 
Potrivit Ilincai Paun, discounturile merg pana la suportarea taxelor notariale (care sunt cuprinse intre 1.000 si 1.500 de euro) sau a TVA-ului de catre dezvoltator.
 
“Exista, in principiu, doua metode mari de atragere a clientilor in conditiile unei piete puternic competitive. Una dintre ele este legata de scaderea costurilor, prin discount, iar a doua este strategia valorii adaugate, prin oferirea de beneficii suplimentare la achizitia apartamentului. Discounturile variaza intre 3% si 6%, in functie de proiect, numar de unitati, stadiul de constructie, tipul de apartament, dar pot ajunge, in cazuri speciale, si la 10%”, a subliniat Evelina Necula, directorul departamentului de Marketing al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.
 
Ea a mai spus ca metoda valorii adaugate este favorita dezvoltatorilor, pentru ca beneficiile suplimentare au o componenta emotionala care o completeaza pe cea rationala, legata de pret. Conform Roxanei Hapan, directorul de marketing al companiei de consultanta imobiliara Atisreal Romania, dezvoltatorii mai ofera reduceri de pret si bonusuri si clientilor care au cumparat deja, dar mai recomanda inca un cumparator. Vanzarile pe segmentul apartamentelor noi trec printr-o perioada dificila, volumul acestora fiind in scadere cu 50%. “Daca, pana acum, un dezvoltator vindea cate 20 de apartamente pe luna si intr-un an vindea tot proiectul, acum, in acest ritm, vor incheia vanzarile in trei ani”, considera Ilinca Paun.
 
Sursa: Imobiliare

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Un sat de munte devine punct de referinta pentru ecologie Un sat de munte devine punct de referinta pentru ecologie
Cat mai costa o casa in apropierea marilor orase - 23 septembrie 2010 Cat mai costa o casa in apropierea marilor orase - 23 septembrie 2010
Coalitia pentru Siguranta la Incendiu: Legislatia privind focul este depasita. Normativul de siguranta la incendiu este neschimbat de 20 de ani Coalitia pentru Siguranta la Incendiu: Legislatia privind focul este depasita. Normativul de siguranta la incendiu este neschimbat de 20 de ani
Wetterbest lanseaza profilul Cardinal - solutia pentru acoperisuri simple si complexe Wetterbest lanseaza profilul Cardinal - solutia pentru acoperisuri simple si complexe
Investitie de 30 mil. euro intr-un complex de 320 de locuinte in Constanta Investitie de 30 mil. euro intr-un complex de 320 de locuinte in Constanta
Idei pentru o gradina Idei pentru o gradina "energizanta"

Vezi mai multe articole