Tipuri de invelitori...

01 septembrie, 2003

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Tipuri de invelitori: tigle din beton, carton asfaltat, rulouri din tabla.

In aceasta saptamana, continuam „lupta” impotriva capriciilor naturii cu ajutorul ... invelitorilor. Avem de partea noastra calitatile lor hidrofuge si buna izolare termica
 
tigle din beton
pe care o asigura. Ele sunt realizate dintr-o gama larga de materiale: ceramica, tabla, beton, bitum, fibra de sticla, carton etc. Insa, fiecare dintre ele prezinta avantaje si dezavantaje, astfel incat decizia noastra devine destul de dificila. Ajungem astfel la intrebari de genul: ce caracteristici trebuie sa intruneasca cea care se potriveste cel mai bine locuintei noastre? Sa continuam asadar prezentarea tipurilor de invelitori prezente pe piata autohtona cu inca trei:
 
1. Tiglele din beton
„Copiile moderne“ ale tiglelor din argila arsa, tiglele din beton se remarca prin precizia procesului de fabricare. Prin urmare, aceastea nu prezinta deformari sau fisuri, iar imbinarea elementelor poate fi realizata cu acuratete. Un alt aspect care nu trebuie omis este rezistenta mecanica destul de mare, fiind capabila sa sustina cu usurinta greutatea zapezilor sau ploilor abundente. Se situeaza bine si la capitolul impermeabilitate si rezistenta la variatii de temperatura. Tiglele din beton sunt prevazute cu un orificiu neperforat, necesar prinderii lor cu ajutorul cuielor. Ca si celelalte tipuri de tigle, cea din mortar de ciment necesita la montare anumite accesorii. Iata cateva dintre ele: tigla laterala, de creasta, parazapada, de creasta laterala, de trecere, coama. Insa nu trebuie omise nici tiglele pentru aerisire, care au rolul de a preveni formarea condensului si de a crea o aerisire buna a asterelei.
 
2. Cartonul asfaltat
In general, este folosit ca strat de separatie a celorlalte straturi din care este alcatuit acoperisul, dar si ca invelitoare propriu-zisa (de suprafata). Realizat sa confere o ermetizare buna a acoperisurilor plane sau cu pante de pana la 30 de grade, cartonul asfaltat este montat prin lipire cu bitum cald. In comparatie cu celelalte, cantareste putin (circa 1 kg/mp), reducand in acest fel necesitatea unei capacitati portante mari oferite de sarpanta. Costurile achizitionarii, cat si cele de intretinere, sunt limitate. Cu toate acestea, prezinta si un impediment important prin faptul ca are o durata de viata relativ redusa. Daca au trecut zece ani de cand v-ati montat invelitoare din carton asfaltat si inca nu va ploua in casa, va puteti considera norocosi. Esteticul nu tocmai placut este compensat de rolul practic si pretul redus al acestei invelitori.
 
3. Rulouri din tabla
Pentru a nu face confuzie intre rulourile din tabla si tiglele metalice, mentionam ca primele sunt comercializate sub forma de role si nu au aspectul elementelor de tigla ale celor din urma, ci al unei folii din tabla. Daca ati avut ocazia de a calatori prin zonele rurale din tara, in mod sigur ati observat numarul impresionant de case acoperite cu acest tip de invelitoare. De ce? Cateva motive sunt costul scazut, rezistenta mare in timp, efectul estetic si utilizarea excesiva in ultimii zeci de ani. Ele sunt fabricate din aluminiu, otel special, cupru si zinc titan, acestea fiind doar cele mai cunoscute materialele folosite. Tabla plana sau cutata, din care sunt realizate, prezinta diferite straturi de protectie care le ofera o durata de viata de pana la 40-50 de ani. Avantajele economice si practice obtinute prin usurinta cu care pot fi montate, dar si greutatea lor redusa, reusesc sa atraga atentia oricaruia dintre cei care doresc sa aseze un „fes“ locuintei sale.
 
Acestea sunt inca trei tipuri de invelitori din variata oferta din piata constructiilor din Romania. Saptamana viitoare ne vom ocupa de sindrila bituminoasa si fibra de sticla folosita pentru acoperirea imobilelor. Asa-i ca alegerea unei invelitori nu este chiar atat de usoara pe cum pare la prima vedere?

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Acoperisul ventilat din sindrila bituminoasa: mai rezistent si etans cu pastila termoadeziva Acoperisul ventilat din sindrila bituminoasa: mai rezistent si etans cu pastila termoadeziva
Cum evitam stricaciunile provocate de ploi acoperisurilor Cum evitam stricaciunile provocate de ploi acoperisurilor
Panouri de gard metalice: o investitie pe termen lung Panouri de gard metalice: o investitie pe termen lung
Cat de importanta este izolatia acoperisului? Cat de importanta este izolatia acoperisului?
Oaza verde de pe acoperis Oaza verde de pe acoperis
Fibra din sticla sau sindrila bituminoasa? Fibra din sticla sau sindrila bituminoasa?

Vezi mai multe articole