Traian Basescu si energia regenerabila

14 mai, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Seful statului sustine ca este foarte importanta incurajarea, inclusiv prin bonusuri fiscale, a consumatorilor casnici, sa recurga la surse regenerabile de energie.
 
Presedintele Basescu a facut aceasta declaratie, astazi, in discursul rostit la conferinta "Securitate energetica in Uniunea Europeana: Interdependente de mediu in contextul Marii Negre", organizata de Wilton Park.
 
"Pe langa importanta transferului energetic, in procesul de inverzire a consumului energetic e foarte important sa incurajam, inclusiv prin bonusuri fiscale, consumatorii, in primul rand pe cei casnici, sa recurga la alimentarea din astfel de surse regenerabile. In plus, in ceea ce ne priveste, energia nucleara reprezinta o parte a solutiilor la problema schimbarilor climatice", a spus Basescu.
 
El a mai spus ca Romania a fost si ramane un promotor al ideii de securitate energetica, amintind ca Bucurestiul si-a propus "un obiectiv ambitios" de 24% energie regenerabila in totalul consumului energetic in anul 2020.
 
"In negocierile actuale, pentru noi este important ca tintele intermediare pentru atingerea procentului de 24% sa fie orientative si nu obligatorii, iar transferul certificatelor de origine sa se faca numai cu acordul statelor de provenienta", a spus Basescu.
 
Acord UE pe pachetul energie-schimbari climatice
 
Presedintele a mai aratat ca Romania va sprijini eforturile statelor din UE pentru a se ajunge la un acord politic la Consiliul European din decembrie 2008 pe pachetul energie-schimbari climatice. "Stim ca este o negociere dificila, care trebuie sa tina cont de interesele si situatia tuturor statelor membre", a spus Basescu.
 
In opinia sefului statului, fara securitate energetica este greu sa adopti politici de mediu coerente sau substantiale.
 
Totodata, el a declarat ca securitatea energetica europeana depinde de modul in care Uniunea Europeana se implica in zona Marii Negre si dincolo de aceasta, in Marea Caspica.
 
"Marea Neagra este o regiune vitala pentru diversificarea surselor de energie. In viziunea Romaniei, gazoductul Nabucco este o prioritate a politicii de securitate europene. (...) Sustinem construirea la Constanta a unui terminal de gaz lichefiat care poate aduce o contributie importanta la securitatea energetica a Marii Negre", a afirmat Traian Basescu.
 
Gazoductul Nabucco, o prioritate a politicii energetice europene
 
Traian Basescu s-a referit si la proiectul Nabucco, mentionand ca Romania continua sa fie un sustinator al acestuia si al PEOP (conducta pan-europeana de transport al titeiului Constanta-Trieste - n.r.). Seful statului a subliniat ca realizarea acestui proiect este importanta pentru rezolvarea problemelor legate de diversificarea surselor de energie in UE.
 
"Cu sprijinul celor implicati in proiect, el poate asigura diversificarea surselor si rutelor de aprovizionare. PEOP e un alt proiect atractiv, pentru ca ofera o ruta sigura si directa de transport al petrolului caspic din Orientul Mijlociu spre Europa. Sustinem si construirea la Constanta a unui terminal de gaz natural lichefiat, ce poate aduce o contributie importanta la asigurarea securitatii energetice europene", a spus Traian Basescu.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Hormann si Ambasadorul Michael Schumacher militeaza pentru sustenabilitate si protejarea mediului Hormann si Ambasadorul Michael Schumacher militeaza pentru sustenabilitate si protejarea mediului
In 2010, preturile locuintelor in Spania vor suferi cea mai mare scadere - 01 februarie 2010 In 2010, preturile locuintelor in Spania vor suferi cea mai mare scadere - 01 februarie 2010
PowerUP! by InnoEnergy, cea mai mare competitie de finantare din domeniul energiei sustenabile, da startul inscrierilor in Romania PowerUP! by InnoEnergy, cea mai mare competitie de finantare din domeniul energiei sustenabile, da startul inscrierilor in Romania
Reabilitarea termica a blocurilor poate reduce factura la incalzire cu pana la 40% Reabilitarea termica a blocurilor poate reduce factura la incalzire cu pana la 40%
Cea mai ieftina locuinta din Capitala cumparata la Timon, o garsoniera de 38.000 euro - 07 Decembrie 2009 Cea mai ieftina locuinta din Capitala cumparata la Timon, o garsoniera de 38.000 euro - 07 Decembrie 2009
Cum afecteaza criza internationala piata de retail locala Cum afecteaza criza internationala piata de retail locala

Vezi mai multe articole