Ultima strigare: Luna mai ar putea fi ultima in care mai poti cumpara prin "Prima Casa"

03 mai, 2012

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Luna mai este printre ultimele luni in care persoanele interesate de achizitionarea unei locuinte prin programul „Prima Casa 4” ar putea sa acceseze acest tip de credit. Tinand cont ca perioada de achizitie prin acest sistem se poate prelungi la peste 90 de zile, dar si de epuizarea plafonului pus la dispozitie de banci, potentialii clienti nu
prima casa 2012
mai au mult timp la dispozitie, conform unei analize realizate de Asociatia Brokerilor Imobiliari (ABI).
Procesul de prospectare a pietei in vederea achizitiei unui apartament dureaza in mod frecvent circa o luna. La aceasta perioada se adauga accesarea si obtinerea creditului prin programul „Prima Casa”, etapa care se poate prelungi chiar si cu 60 de zile. O data primita aprobarea din partea bancii, mai este necesar inca un set de extrase de carte funciara si un certificat energetic, dosarul complet fiind abia apoi trimis catre Fondul de Garantare pentru aprobare.

Conform previziunilor, in perioada august – septembrie 2012, plafonul alocat pentru programul „Prima Casa 4” se va epuiza complet. Luand astfel in calcul o perioada de cel putin trei luni pentru intreg procesul, luna mai ar putea fi ultima sansa pentru clientii interesati de acest program guvernamental.
Sanse minime de continuare
Specialistii in creditare sunt rezervati in ceea ce priveste prelungirea programului guvernamental „Prima Casa” cu inca o etapa. Multe dintre bancile participante la program au anuntat deja epuizarea plafonului, iar altele dispun de fonduri limitate. De altfel, statisticile oficiale indica faptul ca „Prima Casa 4” s-a derulat intr-un ritm mai rapid decat etapele anterioare.
„Programul «Prima Casa» a devenit un reper, deblocand la momentul lansarii lui piata imobiliara si pe cea a creditelor ipotecare. Ne aflam insa in punctul in care sunt sanse mici de prelungire a acestui program, fiind greu de crezut ca statul va putea continua garantarea. In plus, in ultima perioada, bancile au scos pe piata produse similare in ceea ce priveste rata lunara cu cea estimata pentru «Prima Casa»”, a declarat Dragos Vilceanu, presedintele ABI.
Lansat in primavara anului 2009, principalul avantaj al programului „Prima Casa” a fost acela al avansului minim solicitat cumparatorilor, de doar 5% din valoarea proprietatii tranzactionate, dar si garantarea creditului de catre stat. Principalele puncte slabe ale programului sunt interdictia instrainarii imobilului timp de 5 ani, precum si imposibilitatea de a refinanta acest tip de credit.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cota unica ieftineste locuintele Cota unica ieftineste locuintele
Primul bloc cu incalzire ecologica din Romania Primul bloc cu incalzire ecologica din Romania
Culori pastelate combinate cu nuante intense trend in amenajarea interioarelor Culori pastelate combinate cu nuante intense trend in amenajarea interioarelor
Impozitul creste pretul proprietatii Impozitul creste pretul proprietatii
Euronavetistii, loviti de criza imobiliara Euronavetistii, loviti de criza imobiliara
JYSK prezinta trend-urile sezonului Toamna 2019 JYSK prezinta trend-urile sezonului Toamna 2019

Vezi mai multe articole