Vilele maharilor scapa de legea costiera

12 ianuarie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Legea costiera nu spune care va fi soarta sutelor de vile construite deja pe malul marii.
 
Proiectul de lege adoptat de Guvern in sedinta de miercuri, prin care se interzic constructiile in zona de protectie severa a litoralului (plaja, faleza etc.) nu face nici o precizare despre vilele sau parcurile de distractii deja ridicate sau aflate in diverse stadii de executie. In ultima perioada, litoralul s-a umplut de case de vacanta construite pe faleza sau direct pe plaja, in unele cazuri turistii fiind nevoiti sa-si intinda cearsafurile aproape de prispa casei.
 
Bacanu are vila pe faleza
 
De citiva ani, pe faleza statiunii Costinesti au aparut doua vile. Una apartine primarului statiunii, Traian Cristea, iar cealalta, jurnalistului Petre Mihai Bacanu, asa cum ne-a confirmat Cristea. Vizibil iritat de faptul ca ne interesam de constructiile care se afla in zone care intra sub incidenta legii zonei costiere, primarul ne-a declarat ca, la momentul in care s-au ridicat vilele, „nu era legea zonei costiere“, iar daca „o sa ne puna sa le darimam, sa ne despagubeasca“.
 
Aceeasi a fost si reactia lui Petre Mihai Bacanu: „O darim si gata“. El ne-a mai precizat ca, in urma cu patru ani, cind a ridicat „cabana de lemn“, a obtinut toate autorizatiile necesare. Jurnalistul a tinut sa adauge ca si-a facut casa pe malul marii pentru ca sufera de o boala si pentru ca „am nevoie sa stau in mediu marin“.
 
Plaja, vinduta la bucata
 
Fosta mosie a lui Ion Movila din Eforie, care masura peste 1.000 de hectare, este impartita in prezent in sute de parcele. In suprafata de 300 de metri fiecare, parcelele au fost concesionate in perioada anilor 1996-2002 prin licitatii. Plaja a ajuns astfel sa fie vinduta, inclusiv de agentiile imobiliare, la preturi de citeva sute de euro metrul patrat.
 
Si la Mamaia, peste doua hectare din plaja din dreptul Cazinoului au ajuns in domeniul privat al Primariei Constanta. Trecerea din domeniul public al statului in domeniul privat al Primariei Constanta s-a facut printr-un act aditional la procesul verbal de delimitare, incheiat intre municipalitate si administratorul plajelor, Directia Dobrogea Litoral Apele Romane, in 2004.
 
Directorul Directiei de Ape Dobrogea Litoral, Ionel Manafu, ne-a declarat ca, dupa ce va intra in vigoare legea zonei costiere, se vor ivi conflicte legate de domeniul public al statului. Indisciplina in constructii care a domnit atitia ani, respectiv intabularea unor suprafete din domeniul public in domeniul privat, a fost posibila si ca urmare a faptului ca nici pina in prezent nu exista un cadastru al plajelor. Directorul DADL crede ca la acest proiect se va lucra inca trei-patru luni. „Dupa plaje, vom face cadastrul falezelor. Pentru acest proiect am fost cuprinsi in bugetul pentru acest an“, a precizat Ionel Manafu.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

BASF creeaza liniste totala la Muzeul Guggenheim BASF creeaza liniste totala la Muzeul Guggenheim
Retailerii de electrocasnice isi muta vanzarile pe net Retailerii de electrocasnice isi muta vanzarile pe net
Vanzatorul va returneaza banii daca v-a dat locuinta altui proprietar Vanzatorul va returneaza banii daca v-a dat locuinta altui proprietar
Viata la bloc, in apartamente de milioane de euro Viata la bloc, in apartamente de milioane de euro
Se justifica investitia in centralele termice? Se justifica investitia in centralele termice?
Propuneri de modificare a chiriilor Propuneri de modificare a chiriilor

Vezi mai multe articole