Cablu ecranat pentru sisteme audio

Cabluri sisteme audio – importanta si sfaturi pentru alegere - a doua parte

01 aprilie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In continuare vom vorbi despre ecranarea cablurilor, care este esentiala, iar unii producatori merg pana la adaugarea a inca un strat de ecran. Practic, pentru cei care nu stiu la ce se refera aceasta constructie ecranata a unui cablu, este vorba de doua conductoare, unul care merge prin centrul cablului si cel de-al doilea, numit tresa sau ecran, care il inconjoara pe primul, fiind, amandoua, despartite de un strat izolator. Tresa aceasta poate fi construita prin impartirea cat de cat egala a litelor unui conductor multifilar peste izolatia 1 sau, in cazul cablurilor mai avansate, este realizata din una sau doua impletituri fara goluri, din material argintat, cu strat izolator intre ele.

Citeste si prima parte a articolului

Stratul PVC exterior are rol de isolator, dupa cum spune si numele, insa este foarte important si pentru protectia mecanica. Unui astfel de conductor multistrat, cu diverse trese de ecranaj, i se poate altera foarte usor calitatea, printr-o indoire pe o raza de curbura critica sau printr-o tasare pe o anumita zona. Pe acest segment exterior, atat pentru protectie deosebita cat si pentru o imagine si un design deosebit al produsului, se aplica frecvent trese din material textil sau trese care imita acest aspect. Este important ca si mufele sursei de semnal, impreuna cu amplificatorului, sa fie aurite si curate, pentru un contact optim.

Aceleasi reguli se aplica si in cazul in care sistemul este compus din preamplificator si amplificatoare de putere monobloc. In acest caz, veti avea nevoie de inca un set de cabluri interconect.
Daca in sistemul audio aveti integrat si un subwoofer pentru home cinema, situatia este mai delicate, datorita lungimilor mai mari intre sursa de semnal si subooferul cu amplificare integrata. Aici este necesar sa gasiti un cablu de calitate, la lungimea dorita, sau sa pozitionati subwooferul mai aproape de sursa de semnal, daca acustica locatiei si spatiul va permit acest lucru.

Odata semnalul amplificat definitiv, va trebui sa ajunga la incintele acustice. Nu se mai pune problema de perturbatii electromagnetice in conditii normale, insa, nu trebuie sa neglijam acest segment lung de conductoare. Pe aceasta ramura, puteti folosi conductori cu o singura izolatie sau cu dubla izolatie. Rolul izolatiei duble este, in principal, pentru rezistenta mecanica si pentru aspect. Terminatiile sunt la fel de importante. Daca avem incinte care accepta conductorul dezizolat, lucrurile sunt simple. Incintele acustice premium insa, vor oferi conexiuni prin mufe tip banana, conector cu papuc sau vor accepta chiar si conductorul simplu dezizolat. Solutia optima este aceea care ofera cea mai mare suprafata de contact, respectiv papucul in forma “U” sau mufa tip banana.

Nu utilizati cabluri pentru instalatia electrica pe acest sector! Acestea sunt construite din materiale cu proprietati diferite. Este foarte important sa folositi strict conductoare dedicate segmentului audio - “cablu pentru boxe”, cum este denumit in magazine. Sectiunea este si ea importanta, mai ales pe distante mai lungi, peste 2-3 metri pe canal. In general, se utilizeaza sectiuni de 2, 2.5 mm2 . Cu cat conductorul este mai gros, cu atat rezistenta va fi mai mica, luand in considerare ca vorbim de conductoare din acelasi material. Standardul de material, folosit pentru acest domeniu, este tot OFC (oxigen free cooper).

Nu utilizati trasee comune, pe distante lungi, pentru aceste cabluri si cablurile de alimentare. Pozati traseele, pe cat posibil, la distanta de alte cabluri!
La producatorii de cabluri pentru domeniul Hi-Fi, veti gasi diverse game de produse pentru acest segment, cu preturi care pleaca de la aproximativ 100 euro si care depasesc 10.000 euro. Cu cat gama este mai scumpa, diferentele sunt mai putin sesizabile. Probabil, pe multi producatori si vanzatori de astfel de cabluri ii va deranja aceasta afirmatie, insa, din experienta, un set de cabluri de 100-200 euro este net superior cablurilor la metru obisnuite, intre aceste cabluri si cele de top, diferentele fiind clare pe parte audio. Fara aparate de masura, diferentele nu sunt sesizabile. Evident ca, la produsele super premium, vom avea parte de finisaje excelente, ambalare, promovare si brosuri cu print de calitate, lucruri care se regasesc in pretul produsului similar ca performante “palpabile” cu gamele mai ieftine.

Ca o scurta concluzie pentru acest articol, te sfatuim sa nu neglijezi cablurile dintr-un sistem audio Hi-Fi si sa nu investesti in cabluri prea scumpe, care sa nu fie in echilibru cu performantele celorlalte componente ale ansamblului de echipamente audio.

 

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Sfaturi pentru pozitionarea televizorului Sfaturi pentru pozitionarea televizorului
Sfaturi pentru a asigura o sonorizare ca de cinema in casa Sfaturi pentru a asigura o sonorizare ca de cinema in casa
Televiziune, internet, telefonie: sfaturi de alegere a serviciilor potrivite pentru locuinta ta Televiziune, internet, telefonie: sfaturi de alegere a serviciilor potrivite pentru locuinta ta
Cum alegi un UPS pentru calculatorul de acasa Cum alegi un UPS pentru calculatorul de acasa
Ia cu tine magia sărbătorilor de iarnă, cu aceste cadouri ideale pentru pasionații de muzică Ia cu tine magia sărbătorilor de iarnă, cu aceste cadouri ideale pentru pasionații de muzică
Cinema la tine acasă! Cum alegi televizorul și sistemul audio pentru serile de film perfecte Cinema la tine acasă! Cum alegi televizorul și sistemul audio pentru serile de film perfecte

Vezi mai multe articole