on

Construirea casei: detaliile care trebuie incluse obligatoriu in planul initial

05 aprilie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Venirea caldurii reprezinta, pentru o parte importanta a cititorilor nostri, semnalul inceperii lucrarilor de amenajare exterioara a casei. Insa, exista si cititori care, probabil, vor incepe efectiv construirea unei case anul acesta. Pentru acestia, am pregatit o lista de amanunte de care ar trebui sa tina cont orice viitor proprietar inainte de a incepe ridicarea noii locuinte.

Punctele cardinale

Chiar daca in cele mai multe dintre cazuri, pozitionarea casei este dictata de mediul inconjurator si de aliniamentul cladirilor deja existente, asta nu inseamna ca proiectantul nu poate interveni in configurarea casei, astfel incat asezarea acesteia sa fie cat mai apropiata de nevoile proprietarului. De aceea, iata cum ar trebui asezata constructia in functie de punctele cardinale.

  • Nord: aceasta este cea mai racoroasa parte, de aceea aici este recomandata amplasarea camerelor mai putin folosite, precum baile, spatiile de depozitare, dressingul sau chiar bucataria, pentru a evita in timpul gatitului caldurile sufocante din timpul verii.
  • Sud: este partea casei care va primi cea mai multa lumina si caldura. Aici este recomandata amplasarea camerei de zi sau a altor camere des folosite. Pentru perioada verii, in aceste camere sunt necesare si masuri impotriva luminii solare, care se poate dovedi prea puternica uneori.
  • Est: primeste foarte multa lumina dimineata, fapt pentru care camerele pozitionate pe aceasta latura sunt potrivite pentru dormitoarele sau camerele de joaca ale copiilor. Intr-o casa in care nu se gateste foarte mult si nu este produs abur, inclusiv amplasarea bucatariei pe partea estica reprezinta o varianta, mai ales ca lumina de la inceputul zilei poate contribui la decorul ideal pentru un mic dejun impreuna cu cei dragi.
  • Vest: ofera lumina buna dupa-amiaza si seara. In aceste conditii, proprietarul este cel care va trebui sa isi stabileasca prioritatile. Daca livingul va fi gandit ca o zona de relaxare activa, lectura si discutii cu prietenii, atunci amplasarea pe latura vestica este indicata. In schimb, pentru o camera cu televizoare si alte monitoare, alegerea se va dovedi neinspirata.

Suprafetele vitrate

Tot in momentul planuirii pozitionarii si orientarii casei, trebuie calculata cu grija si includerea in schema a suprafetelor cu geamuri. Spatiile vitrate mari pot puncta la impresia artistica, insa vara si iarna vor constitui principalul punct de pierdere a aerului racit, respectiv a caldurii.

Angajeaza o firma de constructii

O casa nu va putea fi ridicata doar de tine si o mana de prieteni. Tocmai de aceea, este recomandat sa angajezi o echipa de constructii. Aceasta, sub indrumarea unui arhitect si a unui inginer, se va ocupa de planul de proiectare si, pe baza schitelor, de realizarea intregii constructii.

Viitorul

Indiferent cat de mult ti-ai iubi locuinta, exista posibilitatea ca aceasta sa nu fie ultima pe care o vei detine. De aceea, este indicat sa ai in vedere o viitoare vanzare a casei. Nu adauga nimic care sa ii creasca pretul cu mult peste locuintele din vecinatate si nu opta pentru un design neobisnuit, iesit din comun. Intreaba-te daca ceea ce construiesti va fi atragator si pentru altii.

Eficientizeaza raportul energie-eficienta

Asigura-te ca iti faci cercetarea pentru a maximiza raportul energie-eficienta in design-ul casei tale. Arhitectul care va directiona proiectul locuintei te poate ajuta cu aceste aspecte, pentru a beneficia, spre exemplu, de mai multa lumina naturala, pentru ca baia si garajul sa aiba ferestre mici sau pentru a eficientiza consumul de caldura.

Termoizolarea casei

Termoizolarea este un pas de care este bine sa te ocupi in momentul construirii casei, nu ulterior. Aceasta are rolul de a proteja locuinta impotriva pierderilor de caldura pe timpul iernii si de a mentine racoarea in timpul verii. Totodata, te poti ocupa si de hidroizolarea locuintei, pentru a evita infiltratiile de apa in pardoseala sau pereti, la baie sau bucatarie.

Asadar, daca te afli in procesul de planificare si construire al viitoarei tale locuinte, iti recomandam sa tii cont de pasii aspectele enumerate mai sus. Tot ce iti mai ramane de facut apoi este sa te bucuri de avantajele pe care ti le poate aduce un plan corect, realizat anterior.

Adauga un comentariu


2 Comentarii

Specialistul Misiunea Casa

29 iulie, 17:33

Buna ziua,

Cel mai indicat este sa studiati planurile unor proiecte de case, gasiti astfel de planuri pe internet, inclusiv la firmele de arhitectura. Alegerea numarului de camere il faceti in principiu dupa numarul de membrii si nevoile de spatiu.

Cei 1200 mp sunt generosi si se poate realiza orice amplasament al casei pe teren. Intrarea principala este de regula catre deschiderea terenului. Daca nu sunteti in zona de deal- munte, considerati o casa din zidarie, BCA sau caramida.

Intrebarea legata de parter sau etaj tine tot de alegerea personala. Majoritatea prefera mansarda sau un etaj, dar cea mai comoda varianta este cu parter doar. La varianta cu parter se va utiliza mai mult teren. Va rugam sa deschideti un topic pe forumul nostru, unde putem discuta in detaliu. www.misiuneacasa.ro/forum/

Gheorghe Huma

26 iunie, 19:35

Cum as putea proiecta o casa la tara de 80 mp, care are fatada la strada spre nord-vest si gradina cu livada la sud-est? Ma poate ajuta cineva cu o idee de amplasare a camerelor? Unde sa fac intrarea principala si unde sa plasez garajul? Din lemn sau caramida? Sau ce altceva?Parter sau cu mansarda? Dispun de 1200 mp iar la strada am 32 metri liniari. Multumesc !

Alte articole

Etapele de construire a unei case Etapele de construire a unei case
Aplicatii cu placile din OSB Aplicatii cu placile din OSB
Digitalizarea in Constructii. O Noua Era a Eficientei si Calitatii. Digitalizarea in Constructii. O Noua Era a Eficientei si Calitatii.
Viata in extravilan: conditiile obligatorii pentru un trai confortabil (I) Viata in extravilan: conditiile obligatorii pentru un trai confortabil (I)
Rolul elementelor unui hidrofor Rolul elementelor unui hidrofor
Definitii armaturi - partea 1 – informatii despre PC, OB si alte abrevieri din universul armaturilor Definitii armaturi - partea 1 – informatii despre PC, OB si alte abrevieri din universul armaturilor

Vezi mai multe articole