Armaturi pentru beton armat

Definitii armaturi - partea 1 – informatii despre PC, OB si alte abrevieri din universul armaturilor

08 aprilie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Ai auzit de atatea ori abrevieri precum PC52, OB37, STNB sau STPB, sunt folosite in discutiile despre armaturile pentru beton. Dar de la ce vin aceste abrevieri si ce semnifica aceste cifre? Iti spunem noi.

OB37 inseamna Otel Beton, iar 37 reprezinta rezistenta la rupere a otelului din care este facuta bara de armatura.
PC52 inseamna otel cu profil Periodic laminat la Cald, iar numarul 52 reprezinta rezistenta la rupere a otelului din care este facuta bara de armatura.

OB37 si PC52 se gasesc sub forma de colac sau bara de 12 metri lungime, in functie de diametru. Diametrele mici, de 6, 8, 10 milimetri se gasesc sub forma de colac, diametrele mari, de 18, 20, 22, 24, 25, 26, 28, 30 sau 32 milimetri se gasesc sub forma de bara.

Intre PC52 si OB37 proiectantii prefera PC52 atat datorita rezistentei mai mari, cat si pentru ancorarea superioara pe care acesta o ofera datorita profilatiei.

STNB inseamna Sarma Trasa Neteda pentru Beton. Sarma din STNB este neteda precum OB-ul.

STPB inseamna Sarma Trasa Profilata pentru Beton. Sarma din STPB este striata precum PC-ul.

STNB-ului si STPB-ului sunt cunoscute sub denumirea populara de plasa sudata sau plasa de Buzau.

OB37 si PC 52, colac sau bara, se folosesc la realizarea etrierilor pentru armaturi, iar plasa sudata se foloseste uzual la armarea placilor de la plansee, dar si a peretilor caselor vechi, realizati din caramida.

Acestea ar fi informatiile generale si notiunile de baza din universul armaturilor. Episodul urmator va avea ca subiect etrierii – cum se confectioneaza si care este rolul lor.

Adauga un comentariu


2 Comentarii

cristian ene

11 aprilie, 15:06

doresc sa imi construiesc o casa din containere in comuna berceni . am toata documentatia de la firma producatoare si arhitecta din comuna berceni nu stie sau nu vrea sa imi dea autorizatie . va rog sa ma ajutati cum sa procedez. multumesc.

ion ion

11 aprilie, 09:08

etriere...

Alte articole

Procesul de constructie a casei Procesul de constructie a casei
3 aspecte de avut in vedere cand iti construiesti o casa 3 aspecte de avut in vedere cand iti construiesti o casa
Casa cu beci – avantaje si dezavantaje Casa cu beci – avantaje si dezavantaje
Viata in extravilan: conditiile obligatorii pentru un trai confortabil (II) Viata in extravilan: conditiile obligatorii pentru un trai confortabil (II)
Construirea casei: detaliile care trebuie incluse obligatoriu in planul initial Construirea casei: detaliile care trebuie incluse obligatoriu in planul initial
Rolul elementelor unui hidrofor Rolul elementelor unui hidrofor

Vezi mai multe articole