Daca se impune reconditionarea instalatiei termice, nu trebuie uitat nici cosul de fum. Si nici nu este greu, deoarece exista sisteme potrivite pentru toate dimensiunile, formele si variantele de incalzire.
Toti cei care au admirat vreodata focul din soba sau semineu stiu ca flacara din acestea este cu atat mai mare cu cat cosul trage mai bine. Asta inseamna ca gazele de combustie fierbinti trebuie evacuate rapid pe horn in sus, pentru a lua nastere astfel la baza lui o presiune scazuta, care , la randul ei, va aspira vertical noile gaze arse acumulate. Daca acest sistem nu functioneaza, atunci focul nu are putere, iar gazele reziduale stagneaza, afumand intens intreaga incapere.
Ceea ce este valabil pentru semineu si soba este aplicabil si instalatiilor de incalzire. In ultimele zeci de ani s-au produs schimbari importante in acest domeniu, caci temperatura gazelor de combustie si a curentului de ardere este cu mult mai scazuta la instalatiile moderne de incalzire comparativ cu valorile atinse in cazul vechilor cazane. Prin urmare, daca inainte era nevoie de cosuri de fum cu dimensiuni mari pentru a putea evacua gazele arse fierbinti, astazi acestea trebuie sa fie mai mici, pentru a putea genera o presiune mai scazuta.
Mai mult, daca decizi sa montezi un cazan economic modern, cu incalzire la temperaturi joase si cu recuperare de caldura, dar il racordezi la un cos de fum vechi, gazele reziduale vor ajunge in horn cu o viteza redusa. Prin urmare, acestea se vor raci repede, ceea ce va genera producerea apei de condens si a unor acizi agresivi, care se vor depune pe peretii cosului si-l vor umezi in profunzime. Rezultatul se prezinta sub forma unor pete maro inestetice pe peretii interiori ai acestuia, care nu pot fi acoperite de nicio vopsea. Concret, acest fenomen denota ca, in majoritatea cazurilor, modernizarea instalatiei de incalzire trebuie sa meargamana in mana cu reconditionarea cosului de fum.
De regula, canalul de fum existent poate fi ajustat la noua instalatie de incalzire. Totusi, trebuie mentionat ca hornul reconditionat trebuie sa corespunda marimii noului canal de incalzire, precum si combustibilului. Pentru aceasta, este necesara montarea unor conducte noi de evacuare a gazelor arse, in vederea micsorarii diametrului cosului si protejarii zidariei de componentele agresive ale gazelor reziduale amintite anterior.
In acest sens, sunt disponibile diferite materiale, in functie de necesitati. In primul rand, trebuie amintit otelul superior, care datorita raportului avantajos pret-calitate si a necesarului redus de spatiu, este in mod categoric cel mai indicat material pentru adaptarea hornului. Deoarece este subtire, acesta se incalzeste repede si asigura un tiraj optim in interiorul caminului de fum. Variantele cu pereti dubli, executate din otel, sunt utilizate chiar si la cosurile de evacuare amplasate liber in exterior. O astfel de solutie este posibila mai ales in cazul completarii instalatiei cu un semineu sau o soba, intrucat pot forma impreuna un accent stilistic intr-un design modern.
Conductele din mase plastice sunt si ele des folosite, indeosebi cand este vorba despre sistemele de incalzire cu recuperare de caldura. Gama produselor de acest gen se deosebeste prin capacitatea lor de rezistenta la acizi si temperaturi inalte, fara a-si schimba structura sau proprietatile caracteristice. Totusi, acestea sunt potrivite doar pentru centralele pe baza de petrol si gaz, care degaja gaze arse la temperaturi mai scazute.
Ceramica reprezinta al treilea material folosit la instalatii termice. Datorita masei, tevile asigura o buna fonoizolatie si sunt utilizate in principal la constructiile noi. Daca amplasamentul permite montarea lor, multe sisteme ceramice pot fi aplicate si in cazul unor renovari.
Hornurile din material ceramic mai prezinta un mare avantaj: se potrivesc tuturor tipurilor de centrale termice.
In ceea ce priveste modul de asamblare, acesta are, de asemenea, un rol important. La cosurile cu imbinari pe directii diferite sunt preferate masele plastice, iar la cele imbinate doar pe verticala, otelul sau ceramica. Costurile introducerii unei conducte noi in vechiul canal de fum variaza in functie de volumul de munca, materialele folosite si, desigur, de cheltuielile aferente.
Comentarii
Nu exista comentarii.