Casa Batllo, supranumita Casa Oaselor, este renovata de Gaudi din interior spre exterior.

7 capodopere arhitecturale ale lumii

22 martie, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Un oras cu o personalitate arhitecturala puternica exercita o anumita atractie pentru turisti. Marea arhitectura a oraselor reuseste sa fie atat estetica, cat si practica. Mai mult decat atat, cladirile ne ofera indicii culturale cu privire la trecutul, prezentul si viitorul unui oras. Un numar de orase si-au consolidat o reputatie si reusesc sa atraga atentia cand vine vorba de constructii notabile.Barcelona, Spania

Niciun vizitator al Barcelonei nu are cum sa rateze exceptionala creatie a arhitectului Antoni Gaudi si puternica influenta pe care a exercitat-o asupra orasului. Prin culorile vii, mozaicurile ceramice si formele inspirate de natura, arhitectura lui Gaudi s-a distantat dramatic de aceea a contemporanilor sai. Acesta a fost reprezentantul miscarii moderniste catalane. In viziunea lui Gaudi, aceasta insemna predominanta liniilor curbe, elemente decorative bogate, asimetrie si experiemntarea cu materiale noi, precum fierul, vitraliul si piatra.
La Sagrada Família este capodopera lui Gaudi si totodata cel mai vizitat monument al Barcelonei. Catedrala este inca in lucru si va mai trece ceva timp pana va fi finalizata. Artistul si-a schimbat de multe ori planurile din momentul in care constructia a fost inceputa. Diferiti arhitecti si-au exprimat viziunile proprii asupra schitelor, insa opiniile lor difera.
Parcul Güell este situat deasupra orasului si contine o serie de stradute si alei curbate. In varful dealului, banci valurite din piatra, ornamentate cu mozaicuri colorate, ofera locul ideal in care te poti odihni si admira privelistea orasului de la inaltime. Parcul este un exemplu perfect al stilului lui Gaudi – haos ordonat.
Casa Batlló, supranumita “Casa Oaselor”, este renovata de Gaudi din interior spre exterior. De la acoperisul arcuit pana la ferestrele curbate, casa este construita aproape in totalitate fara linii drepte.

Beijing, China

Accelerarea dezvoltarii arhitecturale inceputa inainte de Jocurile Olimpice din 2008 a reusit sa contureze o identitate nationala emergenta. China si-a dorit sa arate lumii ca are mai mult de oferit, nu doar cultura si arhitectura antica. Beijingul a inceput sa construiasca in stilul modern inspirat de Occident, depasind cu mult limitarile arhitecturii chineze. Orasul prezinta o combinatie reusita de vechi si nou.
Marele zid chinezesc este vechi de peste 2000 de ani si se extinde pe 9000 de km. De-a lungul secolelor, diferite dinastii l-au reconsolidat si extins pentru a proteja tara de invadatori.
Desi e acum plin de turisti si suveniruri kitch, Orasul Interzis ramane un monument important al culturii si arhitecturii chineze. Timp de secole, acesta a gazduit imparatii si guvernele lor. Aproape fiecare aspect al Orasului Interzis, de la culori, numarul statuilor, pana la simetria constructiilor, face parte dintr-un plan bine gandit, ceea ce releva importanta simbolisticii in arhitectura chineza.
Sediul postului national de televiziune din China este un bun exemplu al arhitecturii moderne dusa la un nou nivel. Pentru a finaliza constructia sediului CCTV arhitectii au avut de depasit doua obstacole. Primul a fost faptul ca zgarie-norul este pozitionat intr-o regiune seismica. Cel de-al doilea a fost forma neconventionala a cladirii: doua turnuri in forma de “L” ce se inclina la unghiuri de 90° fata de varful si baza cladirii. Asimetria constructiei reuseste sa impresioneze chiar si pe cel mai experimentat turist.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Urmele timpului peste Cetatea Fagarasului Urmele timpului peste Cetatea Fagarasului
Vara in toiul iernii Vara in toiul iernii
Inca un pas intr-un oras aparte: Roma Inca un pas intr-un oras aparte: Roma
Port Aventura, parcul senzatiilor tari Port Aventura, parcul senzatiilor tari
4 destinatii de vacanta - Arhitectura impresionanta a oraselor europene 4 destinatii de vacanta - Arhitectura impresionanta a oraselor europene
La  Defense, noul Paris La Defense, noul Paris

Vezi mai multe articole