on

Sa ne cunoastem istoria: Monumentele-muzeu din „Ruta Castelelor”, un circuit turistic unic in Romania

10 iulie, 2025

comenteaza trimite unui prieten printeaza

În inima României, între codrii de poveste și orașe cu parfum de epocă, renaște o comoară uitată: castelele, conacele și palate istorice, restaurate și repuse în circuitul turistic prin programul „România Atractivă”.

 

Castelul Huniazilor vedere aeriana

Festivalul Medieval de la Castelul Huniade – o poartă către Evul Mediu

Timișoara găzduiește în perioada 11–13 iulie 2025 unul dintre cele mai spectaculoase evenimente de reconstituire istorică din România: Festivalul Medieval al Castelului Huniade.

Într-o atmosferă care combină autenticitatea cu spectacolul, cavaleri, domnițe, meșteșugari și muzicieni recreează viața Evului Mediu în curtea unuia dintre cele mai vechi edificii din Banat.

Acest castel, atestat încă din timpul lui Carol Robert de Anjou, face parte din Ruta Castelelor, ce reunește 21 de monumente emblematice din 14 județe.

 

Ce este „Ruta Castelelor”?

Parte din programul național România Atractivă (PNRR – Componenta Turism și Cultură), „Ruta Castelelor” readuce în atenția publicului 21 de clădiri istorice, de la gotic la baroc, de la reședințe nobiliare la conace boierești. Toate acestea au fost reabilitate sau puse în valoare și conectate digital prin aplicația dedicată, oferind vizitatorilor o experiență completă: istorie, cultură, arhitectură, gastronomie și turism local.

 

Repere arhitecturale de neratat

 

Castelul Corvinilor – Simbol al Transilvaniei medievale, cu pod suspendat și turnuri gotice, unde legenda corbului dăinuie de secole:

 

Castelul Apafi (Dumbrăveni) – Fostă reședință princială, cu o istorie legată de tratate politice, baluri aristocratice și comunitatea armeană:

 

Castelul Bánffy din Sâncrai – O bijuterie arhitecturală din Alba, care a cunoscut diverse roluri sociale până la renașterea sa culturală actuală:

 

Castelul Sturdza din Miclăușeni – Un palat gotic înconjurat de legende, unde Regele Carol I și George Enescu participau la serate culturale:

 

Conacul Ion Ghica (Ghergani) – Acolo unde diplomatul și scriitorul român primea elitele culturale ale secolului XIX, într-un cadru cu vitralii, capelă și grădini istorice:

 

Castelele, reflexii ale identității noastre

A cunoaște aceste monumente înseamnă a înțelege mai bine cine suntem. Dincolo de atracția turistică, fiecare castel spune o poveste despre putere, rafinament, comunitate și continuitate. A merge pe „Ruta Castelelor” înseamnă a păși pe urmele istoriei vii.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Castelul Bran, dincolo de legenda Castelul Bran, dincolo de legenda
Reabilitarea spatiului public - piata Schouwburgplein Reabilitarea spatiului public - piata Schouwburgplein
Vacanta la Monte Carlo Vacanta la Monte Carlo
Biserica Neagra dincolo de metafora Biserica Neagra dincolo de metafora
Istorie si turism in Cetatea Rasnovului Istorie si turism in Cetatea Rasnovului
Vara in toiul iernii Vara in toiul iernii

Vezi mai multe articole