Moscheea Shah Faisal

01 septembrie, 2003

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cea mai mare moschee din lume este situata in Shaharah-e-Islamabad, Pakistan, in fata pitorestilor dealuri Margalla si se intinde pe o suprafata de 18.97 ha, putand astfel sa gazduiasca 100,000 de credinciosi. Constructia este pe masura spatiului, desfasurandu-se pe o suprafata terasata, suficient de

inalta pentru a oferi o priveliste impresionanta atat ziua, cat si noaptea. Moscheea a fost construita in memoria regelui Faisal al Arabiei Saudite, care a sustinut financiar proiectul, daruind astfel poporului pakistanez o constructie memorabila.

Initial proiectul a fost conceput ca moscheea nationala a poporului islamic, simbol al dorintelor si aspiratiilor pakistaneze. Arhitectul turc Vedat Dalokay, ales sef de proiect in cadrul unei competitii internationale, a gandit minutios acoperisurile inclinate, fatada de marmura si cele patru minarete impunatoare, de 90m inaltime fiecare. Complexul gazduieste de asemenea Centrul de Cercetare Islamica, o librarie, un muzeu, o sala de lectura, un restaurant si chiar Universitatea Islamica.

Nu numai marimea impresionanta si exteriorul sunt atributele acestei faimoase moschei, ci si designul interior foarte elegant. Zidul Kiblah din holul principal de rugaciune are multiple decoratiuni si o semiluna gigantica. Sub zid sunt piscine reflectorizante, iar aerul conditionat este obtinut prin reglarea nivelului apei din aceste piscine. Tot in holul principal exista un candelabru imens, care cantareste 7.5 tone si utilizeaza 1000 becuri electrice.

In locul cupolelor traditionale pe care le intalnim de obicei intr-o moschee, Shah Faisal are opt fatete din beton caracteristice unui cort de desert. Inaltimea cladirii este de 40m, sustinuta pe patru grinzi gigantice din beton.

Intrarea se face din partea estica si este precedata de o curte principala cu portice. Porticele pot gazdui in jur de 24,000 de credinciosi, iar curtea mai ofera spatiu pentru inca 40,000 de oameni. Universitatea Islamica este in curs de mutare intr-un alt campus inaugurat in anul 2000.

O constructie aditionala moscheii Shah Faisal este mausoleul generalului Zia-ul-Haq (presedintele Pakistanului in perioada 1978 - 1988), unde oamenii se pot ruga pentru apropiatii care au decedat.

 

 

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Gradina Botanica Gradina Botanica
Manastirea Sambata - "Tinda Raiului" Manastirea Sambata - "Tinda Raiului"
Design-ul geometric, cea mai la moda sursa de inspiratie pentru casa ta Design-ul geometric, cea mai la moda sursa de inspiratie pentru casa ta
Aeroportul care se scufunda Aeroportul care se scufunda
Biblioteca Centrala Biblioteca Centrala
Amenajarea spatiului urban Amenajarea spatiului urban

Vezi mai multe articole