A scazut la jumatate valoarea tranzactiilor imobiliare

26 septembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Dupa luni bune de criza financiara globala, si sectorul autohton de real estate se resimte
 
Investitorii imobiliari se arata prudenti, insa nu doar in Romania, ci si pe piete mai dezvoltate, precum cele poloneza si ceha.
 
Tranzactiile imobiliare efectuate in Romania in primul semestru au scazut cu 43% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 902 milioane de euro, pe fondul crizei financiare globale ce impune precautie investitorilor, dar si dupa un an 2007 cu recorduri.
 
In pofida acestei scaderi, Romania ocupa locul al doilea intre tarile din regiune in functie de valoarea operatiunilor, dupa Polonia, se arata intr-un studiu al companiei Jones Lang LaSalle.
 
"Valoarea totala a tranzactiilor imobiliare in primul semestru al acestui an s-a diminuat fata de nivelul record din 2007, activitatea investitionala masurata prin numarul tranzactiilor incheiate avand de suferit in mod special", se arata in studiu. Cea mai puternica scadere a tranzactiilor imobiliare, de 64%, s-a inregistrat in Cehia.
 
Doar patru tranzactii, in valoare totala de 750 de milioane de euro, au reprezentat mai mult de 80% din volumul total de investitii. Astfel de transferuri de proprietate, cu valoare mare, au dominat piata imobiliara romaneasca in primul semestru.
 
Upground Estates,cea mai mare
 
Cea mai mare tranzactie a fost achizitia proiectului Upground Estates din Bucuresti, inca nefinalizat si care va include 600 de apartamente si 10 hectare de spatii de birouri si o parcare subterana de peste 1.000 de locuri, de catre fondul RREEF, in valoare de 340 milioane de euro.
 
Chiar daca pe o piata in scadere, castigurile investitorilor au continuat sa creasca. Randamentele pentru cladirile de birouri se situeaza in jurul valorii de 6.5%, in timp ce pentru retail au ajuns la 6.75%, iar pentru spatiile logistice, la 8%.
 
Investitorii sunt prudenti
 
Cauzele scaderii valorii tranzactiilor imobiliare sunt, potrivit Jones Lang LaSalle, criza financiara globala, care continua sa restrictioneze posibilitatea unor cumparatori de a obtine conditii de finantare bune, precum si oferta mare de spatii.
 
"Piata imobiliara din Romania continua sa arate fundamente foarte puternice. Cererea de spatii din partea chiriasilor continua sa fie foarte solida".
 
Cu toate acestea, specialistii estimeaza ca in urmatorii doi ani valoarea tranzactiilor nu va mai depasi 1,5 miliarde de euro, atat cat s-a inregistrat anul trecut.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Balonul imobiliar din Bucuresti se dezumfla Balonul imobiliar din Bucuresti se dezumfla
6.200 de euro pentru piscina cu telecomanda 6.200 de euro pentru piscina cu telecomanda
Consumul intern de ciment a scazut cu 37% in primul trimestru - 22 iunie 2010 Consumul intern de ciment a scazut cu 37% in primul trimestru - 22 iunie 2010
Schneider Electric a realizat solutia BMS pentru The Bridge 1 – cladirea Leed Platinum, certificata cu cel mai mare punctaj din Romania Schneider Electric a realizat solutia BMS pentru The Bridge 1 – cladirea Leed Platinum, certificata cu cel mai mare punctaj din Romania
credite credite
Van Groningen: Incertitudinea blocheaza creditarea. Indiferent cat scad dobanzile, creditarea nu poate reporni asa repede - 11 ianuarie 2010 Van Groningen: Incertitudinea blocheaza creditarea. Indiferent cat scad dobanzile, creditarea nu poate reporni asa repede - 11 ianuarie 2010

Vezi mai multe articole