Criza financiara va frana constructiile

14 octombrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Criza financiara va frana constructiile
 
In 2009, piata constructiilor va creste cu 10-15%, rin scadere fata de ritmul de 28% din 2008.
 
Antreprenorii din constructii mizeaza banii europeni pentru infrastructura.
 
Piata romaneasca a constructiilor isi va tempera ritmul de crestere, pe fondul turbulentelor inregistrate pe pietele financiare, insa antreprenorii din constructii mizeaza pe dezvoltarea lucrarilor de infrastructura si a lucrarilor agro-indusriale, acestea fiind sustinute si de fonduri nerambursabile din partea UE.
In perioada 2008-2009, Romania beneficiaza de fonduri nerambursile , prin programul ISPA, in valoare de 850 milioane euro, din partea Uniunii Europene si peste opt miliarde pentru agricultura in perioada 2008-2013, prin Programul National de Dezvoltare Rurala.
 
In acest context, pentru anul 2009 a fost estimat un ritm de crestere diminuat la 10-15% in constructii, fata de 28% nivelul prognozat pentru 2008.
"Piata romaneasca a constructiilor va fi influentata pe partea imobiliara, in schimb celelalte componente, respectiv constructiile de infrastructura si constructiile industriale vor creste", ne-a declarat Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale pentru Constructii.
Acesta crede ca speculatorii vor fi cei mai afectati, iar dezvoltatorii vor fi nevoiti sa isi reorienteze politica de investitii, adica sa se centreze pe constructii de nisa sau constructia de locuinte destinate inchirierii.
 
Chiar daca volumul tranzactiilor imobiliare a scazut, totusi piata romaneasca a constructiilor va continua ritmul de crestere, sustinuta in special de lucrarile de infrastructura si constructii industriale, sustin si reprezentantii antreprenorilor din constructii.
"Situatia de pe piata romaneasca a constructiilor este diferita fata de alte piete europene.Deocamdata, in Romania nu se poate vorbi de o lipsa de oferte pe piata constructiilor, chiar daca volumul tranzactiilor imobiliare a scazut in acest an si ar putea sa mai scada, datorita umflarii speculative a preturilor", afirma Marin Cristea, directorul general al Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).
 
In opinia acestuia, blocajul existent in piata imobiliara a fost determinat de preturile speculative ale locuintelor, dictate de interesele unor investitori sau cercuri de interese. Cu toate acestea, Cristea se asteapta la o reglare a pietei in urmatoarea perioada, iar dezvoltatorii vor fi nevoiti sa aduca preturile locuintelor la un nivel realist pentru a le putea vinde.
"Piata constructiilor nu va stagna, intrucat ne vom concentra mai mult asupra lucarilor de infrastructura, constructii industriale si agricole, pentru care exista fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene sau proiecte finantate in parteneriat public-privat", explica Marin Cristea.
 
 
"Investitorii nu vor mai avea aceleasi surse de finantare, pentru clientii institutionali sau persoane fizice accesul la credite va fi mai greoi, cu dobanzi si criterii mai putin incurajatoare. In aceste conditii, cresterea pietei constructiilor si, implicit, a celei de materiale de constructii nu va mai inregistra avansul din anii anteriori", considera Bruno Roux, directorul diviziei de agregate si betoane a Lafarge Romania si presedinte al Asociatiei Producatorilor de Betoane din Romania.
 
Statistica
Lucrarile de constructii, avans de 31,5% Volumul lucrarilor de constructii a crescut in primele opt luni cu 31,5%, comparativ cu perioada corespunzatoare a anului precedent, arata datele Institutului National de Statistica. Potrivit INS, ritmul de crestere a fost inregistrat la toate tipurile de constructii respectiv cladiri nerezidentiale (33,2%), rezidentiale (32,3%) si constructii ingineresti (30,5%).
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Consolidarea ultimei ruine - peste 400 de ani - 27 Aprilie 2009 Consolidarea ultimei ruine - peste 400 de ani - 27 Aprilie 2009
ANRE: In multe localitati, caldura se va scumpi cu pana la 270% ANRE: In multe localitati, caldura se va scumpi cu pana la 270%
Birouri in Nordul Capitalei - 2004-12-02 Birouri in Nordul Capitalei - 2004-12-02
Parchetul din bambus Parchetul din bambus
Baneasa, miniorasul de peste un miliard de euro Baneasa, miniorasul de peste un miliard de euro
Unde sunt preturile apartamentelor la jumatate fata de Bucuresti - 09 august 2010 Unde sunt preturile apartamentelor la jumatate fata de Bucuresti - 09 august 2010

Vezi mai multe articole