on

Acoperisul casei: ce presupune montarea unei invelitori din beton

25 mai, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Ridicarea unei case pune numeroase probleme, de aceea, unele persoane prefera sa achizitioneze o locuinta gata construita. Astfel, acestia sunt scutiti de toata tevatura care include proiectul, obtinerea avizelor si a aprobarilor, alegerea constructorului etc. Dezavantajul, insa, este reprezentat de faptul ca locuinta achizitionata la cheie nu poate corespunde in totalitate exigentelor proprietarului. Cei care prefera sa isi impuna preferintele pana in cele mai mici detalii vor alege intotdeauna sa ridice o casa de la zero. Asta inseamna, desigur, ca dimensiunile camerelor, materialele de constructii, produsele pentru finisajele interioare si exterioare vor fi in totalitate pe placul beneficiarului.

Tipul acoperisului ales spune multe

Printre “ingredientele” de baza care alcatuiesc look-ul unei case se numara acoperisul si, mai ales, invelitoarea, partea vizibila din exterior. Un material cu o textura placuta, o culoare eleganta si fiabilitate care sa dea incredere spune multe atat despre imobilul respectiv, cat si despre proprietar. Este adevarat, pretul reflecta, in general, toate aceste calitati, conform vechii zicale “cat dai, atata face”. In consecinta, este indicata o analiza foarte atenta atunci cand proprietarul unei locuinte alege invelitoarea pentru propria casa. Acesta ar trebui sa ia in calcul vicistitudinile vremii la care poate fi supus in acoperis in zona georgrafica respectiva (vant, zapada, ploaie, salinitate, radiatii ultraviolete etc). Importanta este si garantia oferita de producator, aceasta fiind variabila, in functie de material si de calitatea executiei.

Beneficiarii pot opta, astfel, intre clasica tigla din ceramica arsa, tigla metalica din beton, foi de tabla galvanizata, sindrila bituminoasa ori din lemn, fibra de sticla, diverse tipuri de placi ondulate sau ardezie naturala. Inainte de luarea unei decizii i8n acest sens, este recomandata si luarea in calcul a costurilor eventualelor reparatii.

Invelitoarea din mortar de ciiment – o alegere potrivita

Foarte multe detalii legate de acoperis si de invelitoarea cea mai indicata in anumite conditii pot fi discutate cu arhitectul, care face o analiza impreuna cu investitorul si poate oferi in final varianta cea mai potrivita. Unii beneficiari pot fi atrasi de un pret mic, alaturi de o punere in opera simpla si rapida, insa acest lucru reprezinta de cele mai multe ori o capcana.

De aceea, vom discuta despre una dintre cele mai potrivite solutii, in aproape orice situatie: tigla din mortar de ciment (beton). Vantul puternic, grindina sau temperaturile foarte ridicate sunt suportate excelent de un asemenea acoperis. Modelele si culorile sunt atat de variate, incat este imposibil ca proprietarul sa nu gaseasca ceva potrivit gusturilor sale.

In legatura cu invelitorile din beton a existat si exista in continuare o discutie legata de faptul ca pentru acestea ar fi nevoie de o sarpanta considerabil mai solida decat cele din ceramica sau metal. Argumentul principal este acela al greutatii elementelor de invelitoare, si nu un factor decisiv, specificat in toate normativele din domeniu: precipitatiile (in special ninsoarea, care ramane pe acoperis). Specialistii au stabilit, in acest sens, ca diferenta este chiar foarte mica. De exemplu, intr-o zona din Romania in care caderile de zapada au valori medii, pentru un acoperis cu inclinarea cuprinsa intre 10 grade si 30 de grade, protejat cu tigla de beton (cu o greutate de maximum 50kg/mp), se va consuma cu doar 4-5% mai mult lemn decat daca s-ar folosi o tigla cu greutatea de 5kg/mp (invelitoare metalica).

Asadar, pentru a respecta normativele, o tigla din mortar de ciment nu presupune o sarpanta costisitoare, dar ofera in schimb siguranta, un aspect deosebit, durabilitate si functionalitate.

Achizitionarea unui sistem complet de invelitoare (tigle, accesorii, tigle speciale), va aduce si avantaje financiare, iar prin lucrul cu firme specializate (instruite de marii producatori), va exista si garantia unei invelitori bine montate. Pentru aceasta, este indicata contactarea marilor producatori, care pot oferi produsele, dar pot realiza si legatura cu distribuitorii sau firmele specializate de montaj. Astfel, procesul va fi mult simplificat, iar beneficiarul final va avea garantia unui montaj corect si rapid.

Avantaje si argumente

Invelitorile din elemente de beton rezista in conditii dure de temperatura si umiditate si au un aspect placut. Greutatea lor este calculata astfel incat o asemenea invelitoare sa nu incarce excesiv sarpanta acoperisului si, implicit, structura casei. Aspectul cromatic, dar si forma, sunt importante cand vine vorba despre tigle. Exista posibilitatea alegerii dintr-o paleta larga de culori, de la rosu-caramiziu, brun-roscat sau antic, pana la verde. Culorile sunt alese pentru a se adapta fiecarui tip arhitectonic – de la vila echilibrata stilistic de inceput de secol XX pana la proiectul de locuinta contemporana.

Procesul de fabricatie este unul complex, astfel ca deformarile sau fisurile sunt aproape excluse. De aici decurge si o rezistenta mecanica foarte ridicata. Greutatea elementelor de acoperire din beton este de aproximativ 4,2 kg/ bucata. Tiglele sunt prevazute cu un orificiu perforat pe jumatate, iar scopul acestuia este usurarea imbinarii cu ajutorul cuielor. Accesoriile necesare pentru montare include: tigla laterala, de creasta, parazapezi, tigla de trecere, coame etc. Un astfel de acoperis are o durata de viata de pana la 100 de ani, iar garantia oferita este, in medie, de 30 de ani, deoarece invelitorile exclud aproape in totalitate pagubele cauzate de inghet. Tiglele din beton – asemenea tuturor tipurilor de invelitori – nu pot fi montate pe structuri cu o inclinatie mai mica de 15 grade. In schimb, pot fi montate de la 15 grade pana la 90 de grade. Intre 15 si 17 grade sunt necesare masuri suplimentare de siguranta.

Montaj simplu

Majoritatea firmelor montatoare cer ca sarpanta sa fie deja realizata in momentul acoperirii. Rolul acestora incepe cu realizarea hidroizolatiei, aplicata intre sipcile longitudinale si astereala. Urmeaza fixarea sipcilor transversale si a doliilor (santurile pastrate intre versanti). Distanta dintre sipcile pe care se reazema tiglele poate varia in cazul tiglelor profilate intre 31,5 si 34 cm, in functie de panta acoperisului. In cazul tiglelor solzi-clasic, distanta variaza intre 15,5 si 17 cm la acoperire simpla, respectiv intre 31 si 32 cm la acoperirea dubla. In privinta tiglelor solzi-dublu, distanta dintre sipci se inscrie intre 28 si 31 cm. Masurarea ciorecta se face intre muchiile superioare a doua sipci alaturate. Tiglele parazapada se fixeaza, de regula, pe al doilea rand de la streasina, dar, in zonele unde ninge abundent, se vor fixa parazapezi, atat in al doilea rand de la streasina, precum si pe urmatoarele aproximativ 5 randuri. Inspre coama acoperisului vor fi asezate descrescator tigle parazapada (la fiecare a doua, a treia, a patra, respectiva  cincea tigla 1/1).

Tiglele de aerisire se aplica, de preferat, in apropierea coamelor, acolo unde se ridica vaporii, iar zapada se topeste mai rapid. Ventilarea acoperisului nu se produce doar prin intermediul tiglelor de aerisire, ci si cu ajutorul accesoriilor care se monteaza la coama. De aceea, nu este recomandat montajul cu mortar: dincolo de ratiunile estetice, acesta impiedica procesul de ventilare. Tiglele laterale au un rol extrem de important, acela de a preveni aparitia umezelii sub invelitoare. Utilizarea acestora adauga un efect vizual placutsi elimina posibilitatea folosirii solutiilor alternative (tabla zincata sau lemn) la capetele invelitorii. Pentru o ventilare corespunzatoare a zonei de sub invelitoare, acest spatiu trebuie pastrat curat. Solutia o reprezinta montarea pe sipca de streasina, cu ajutorul unui element de ventilatie si protectie, impreuna cu o banda de ventilare. Numai astfel, functionalitatea acoperisului va putea fi pastrata pentru mai mult timp.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Oaza verde de pe acoperis Oaza verde de pe acoperis
Acoperisul - sistemele parazapada Acoperisul - sistemele parazapada
Acoperisul Casei – Totul despre Invelitorile din Tabla Acoperisul Casei – Totul despre Invelitorile din Tabla
Greseli pe care sa nu le faci la montarea termoizolatiei acoperisului Greseli pe care sa nu le faci la montarea termoizolatiei acoperisului
Alegerea invelitorilor (I): tigla din ceramica arsa, tigla metalica, tigla din beton si cartonul asfaltat Alegerea invelitorilor (I): tigla din ceramica arsa, tigla metalica, tigla din beton si cartonul asfaltat
Cum vopsesti tabla de pe acoperis Cum vopsesti tabla de pe acoperis

Vezi mai multe articole