Acoperisul - sistemele parazapada

11 ianuarie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Indepartarea controlata a zapezii si ghetii de pe acoperis este o operatiune benefica pentru cei care tin la integritatea acoperisului respectiv si vitala pentru cei care, din diverse
motive, trec pe sub streasina in aceasta perioada. Accidentele petrecute din cauza lipsei unor sisteme parazapada sunt numeroase, multe dintre ele cu consecinte nefaste, mai ales atunci cand apa in forma solida cade de la inaltimi mari.
 
Pentru a evita aceste situatii trebuie pornit de la ideea ca zapada sau gheata nu trebuie sa paraseasca acoperisul decat forma lichida, sub actiunea fortei gravitationale, sau, in cantitate mai mica, prin sublimare (evaporare). Insusi sistemul de acoperis in varianta completa, cu ceea ce numim „accesorii”, este conceput in acest sens. Fiecare detaliu sau componenta, de la aspectul profilat al invelitorii, la opritoare si grilaje metalice, apoi la jgheaburi si burlane, toate au un rol important in acest circuit. Striatiile, opritoarele si grilajele impiedica fenomenul de avalansa, determinand apa sa paraseasca acoperisul doar in forma topita. Exista producatori care concep in mod special tigle parazapada, montate din loc in loc printre alte tigle de camp obisnuite. Astfel, la fiecare 4-7 tigle obisnuite, se monteaza cate un element parazapada, independent de existenta grilajelor care de regula se amplaseaza in proximitatea streasinii. Mai trebuie remarcat faptul ca numarul opritorilor si grilajelor trebuie sa fie proportional cu panta acoperisului si cu zona in care se afla casa. Este cunoscut faptul ca la munte, cantitatea de zapada este mai mare. Dar, date fiind noile conditii meteorologice, in care excesele sunt tot mai frecvente, trebuie sa ne pregatim pentru situatii dintre cele mai diverse.
 
Mai departe, jgheaburile si burlanele care preiau apa sunt benefice pentru ca nu permit formarea turturilor, periculosi pentru trecatori si cu rol distructiv pentru zona paziei. La o observatie atenta, vom remarca faptul ca orice element de acoperis iesit in relief va contribui daca nu la stabilizarea zapezii, macar la fragmentarea ei in drumul spre streasina.
 
Intretinerea acestor elemente, respectiv curatarea lor periodica si dupa caderea frunzelor din copaci este o masura care previne colmatarea si formarea dopurilor de gheata. Sistemele evoluate de acoperis dispun chiar, pe marginile acoperisului, in burlane, jgheaburi si celelalte scurgeri, de cabluri incalzitoare care sa asigure lichefierea ghetii si zapezii. Intrucat sunt solutii scumpe, ne putem limita la variante ceva mai putin sofisticate, dar la fel de eficiente daca sunt executate cu grija. In fond, nu am inventat noi apa... inghetata. Desi rar, mai putem vedea la unele cladiri vechi stradale grilajele si barele metalice care insoteau linia stresinii si care aveau scopul de a opri avalansele. Asa-zisele reparatii ulterioare au indepartat aceste elemente de siguranta, transformandu-le intr-un real pericol pentru trecatorii de pe trotuarele invecinate. Proprietarii acestor cladiri, dar si autoritatile locale, au o responsabilitate mare care de cele mai multe ori nu este inteleasa decat atunci cand este prea tarziu.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum poti vopsi tabla de pe acoperis Cum poti vopsi tabla de pe acoperis
Coama acoperișului – rol, tipuri, accesorii și montaj Coama acoperișului – rol, tipuri, accesorii și montaj
Pregateste-te de iarna cu cele mai bune carlige de jgheab Pregateste-te de iarna cu cele mai bune carlige de jgheab
Intretinerea si garantia acoperisului Intretinerea si garantia acoperisului
WETTERBEST LANSEAZĂ UN NOU PRODUS: PANORAMA – ȚIGLĂ METALICĂ MODULARĂ WETTERBEST LANSEAZĂ UN NOU PRODUS: PANORAMA – ȚIGLĂ METALICĂ MODULARĂ
Cat de importanta este izolatia acoperisului? Cat de importanta este izolatia acoperisului?

Vezi mai multe articole