Aderarea la UE nu va afecta semnificativ piata imobiliara

14 septembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana nu va afecta semnificativ preturile apartamentelor din complexurile rezidentiale in constructie din Capitala, fiind posibile doar variatii de 5-10% in urmatorii doi ani. Terenurile vor continua sa se scumpeasca, insa intr-un ritm mai scazut fata de anul trecut, indica un studiu asupra pietei imobiliare bucurestene, realizat de catre compania CB Richard Ellis (CBRE).
Dupa ce, in ultimii ani, constructorii s-au concentrat pe proiectele rezidentiale de lux in Bucuresti, locuintele pentru clasa medie incep sa devina o investitie din ce in ce mai buna pentru dezvoltatorii imobiliari. Primele apartamente de acest tip vor intra pe piata bucuresteana cel mai devreme anul viitor, asa cum este cazul microcartierelor Planorama, Central Park, New Town, Orhideea Gardens, City Center si Jupiter. Acesta este abia inceputul, alte proiecte pentru patura superioara a clasei medii fiind asteptate pana in 2010. In ciuda faptului ca metrul patrat construit este destul de scump (850 – 1.500 euro/mp in zonele secundare, respectiv 1.500 – 2.500 euro/mp in centrul si nordul orasului) - cererea este in crestere. Preturile nu se vor opri aici, studiul anticipand o majorare de 10-15% in 2007. Mai mult, locuintele sunt cumparate inca din faza de proiect, prin intermediul antecontractelor de vanzare. Analistii CBRE explica acest interes prin prisma dezvoltarii rapide a creditelor ipotecare, alaturi de cresterea puterii de cumparare.
 
Terenurile, salt de 50%
In stransa legatura cu piata rezidentiala, terenurile Capitalei continua sa fie insuficiente, in raport cu cererea. Aceasta in ciuda faptului ca suprafete intinse au devenit disponibile prin transformarea fostelor zone industriale si agricole in terenuri construibile. Numai in ultimul an, pretul terenurilor din Bucuresti a avansat in medie cu 25-50%.
"In unele cazuri, cresterea pretului a avut loc artificial, fiind determinata de vecinatatea terenurilor cu proiecte deja existente sau propuse si cu proiectele de infrastructura, ca, de exemplu, spatiile aflate in apropierea celei de-a doua sosele de centura sau a viitoarei autostrazi Bucuresti-Brasov", explica reprezentantii CBRE.
Au fost situatii in care suprafete din centrul sau nordul orasului s-au scumpit chiar cu 75% in ultimul an, ajungand la 2.500-3.000 euro/mp. Acestea sunt "vanate" mai ales pentru dezvoltarea proiectelor de cladiri pentru birouri. Studiul indica o majorare in continuare a preturilor, insa "usoara si intr-un ritm mai scazut fata de anul trecut".
 
200 milioane de euro, investite in imobiliar
Bucurestiul a atras anul acesta investitii imobiliare de aproape 200 milioane de euro in primele sase luni, depasind astfel cuantumul investitiilor realizate pe parcursul anului trecut (170 milioane euro). Potrivit CBRE, cel mai performant a fost segmentul spatiilor de birouri, cu investitii de aproximativ 160 milioane de euro. In privinta sursei capitalului de pe aceasta piata, fondurile de investitii din Marea Britanie si Spania detin suprematia.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Zilele Atelierelor Deschise de Sculptura, editia a 3-a, aprilie 2019, Bucuresti Zilele Atelierelor Deschise de Sculptura, editia a 3-a, aprilie 2019, Bucuresti
Cum sa faci profit din falimentele imobiliare Cum sa faci profit din falimentele imobiliare
Romanii amana momentul in care vor schimba gresia si faianta - 16 Iulie 2009 Romanii amana momentul in care vor schimba gresia si faianta - 16 Iulie 2009
Trei produse Miele care te ajuta sa faci curatenia dinaintea Pastelui intr-un timp record Trei produse Miele care te ajuta sa faci curatenia dinaintea Pastelui intr-un timp record
Bucuresteni cu piscina in apartament Bucuresteni cu piscina in apartament
UniCredit Tiriac: Cererea de credite ipotecare a scazut cu 50% anul acesta - 09 Aprilie 2009 UniCredit Tiriac: Cererea de credite ipotecare a scazut cu 50% anul acesta - 09 Aprilie 2009

Vezi mai multe articole