Standarde imobiliare

20 aprilie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

INVESTESTE INTELIGENT
Azi, practic, oricine isi poate deschide o agentie imobiliara sau poate profesa ca agent imobiliar. Nu exista cerinte profesionale, nu exista criterii clare prin care sa fie garantate servicii imobiliare de calitate. Dar ce se va intampla in viitorul apropiat cand se asteapta integrarea Romaniei in UE, o piata cu reguli, experienta si standarde de calitate?
 
Nu exista nici o reglementare prin care o firma poate sau nu presta servicii pe piata imobiliara (servicii de intermediere). Conform lui Andrei Sandu, director general Media City, este necesara crearea unor bariere (filtre) in calea intrarii pe piata a tuturor care doresc sa o faca.
 
Cel mai usor de introdus, conform directorului Media City, ca si bariera de intrare a unei firme pe piata imobiliara ar fi obligativitatea detinerii unui capital social important, de exemplu 100.000-500.000 de euro. Bineinteles, aceasta nu este o bariera de ordin calitativ, ci cantitativ, insa ar fi un pas in limitarea haosului existent pe piata imobiliara la acest moment, afirma Andrei Sandu. Astfel, de la inceput aceste firme vor avea o alta bonitate si credibilitate in fata clientilor. Dupa aceea, directorul Media City considera ca se poate lucra la "crearea unui mediu de lucru profesional, prin deschiderea unor programe de pregatire de specialitate, si in acest sens as mentiona masteratul organizat de Academia de Studii Economice, masterat pe probleme imobiliare, organizat de agentia Eurisko".
 
CUM ESTE VAZUT AGENTUL IMOBILIAR?
 
"Notiunea de agent imobiliar a ajuns pe ultimele locuri din punct de vedere al status-ului, oricine poate sa se faca gardian, sofer de taxi si agent imobiliar, fara nici o pregatire, insa pentru a fi gardian la o firma de paza iti cer sa ai stagiul militar satisfacut, iar pentru a fi sofer de taxi ai facut macar scoala de soferi si ai o experienta de trafic, ceea ce oricum reprezinta o pregatire", afirma Andrei Sandu.
 
Robert Teodorescu, director departament vanzari rezidentiale Regatta, sustine ca asociatiile si uniunile profesionale din domeniul imobiliar ar trebui sa actioneze pentru promovarea unei legislatii imobiliare. "Din nefericire, la acest moment, nu beneficiem de o lege a pietei imobiliare. Reglementarile existente sunt insuficiente si de multe ori apar confuzii si situatii tensionate. Spre exemplu, in cazul in care doua sau mai multe parti au motiv sa apeleze la justitie pentru rezolvarea unor probleme pe teme imobiliare, nu au o lege la care sa faca referire, ci trebuie sa se adreseze legilor generale si Constitutiei", mai sustine Teodorescu.
 
ORGANIZATII PROFESIONtE
 
Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare (ARAI) si Uniunea Nationala Imobiliara (UNIM) converg catre o colaborare pentru clarificarea tuturor aspectelor generate de lipsa unei legi specifice. Si asta pentru ca ei stiu ca lucrurile trebuie sa se schimbe, mai ales ca in tarile din Uniunea Europeana exista legi si standarde in privinta serviciilor si calificarilor profesionale din sfera imobiliara, care o data cu integrarea Romaniei vor trebui adoptate si la noi.
 
Cristian Popescu, vicepresedinte al ARAI, recunoaste faptul ca activitatea imobiliara romaneasca este caracterizata de: slabiciunea sistemului legislativ, lipsa unui sistem educational si de certificare obligatoriu, imposibilitatea aplicarii de sisteme moderne de activitate specifica bazate pe contracte exclusive etc.
 
Tocmai din lipsa unei legislatii imobiliare Gabriel Zamfir, presedinte al UNIM, considera ca o standardizare a serviciilor imobiliare este necesara, chiar daca in prezent exista doar o recunoastere a profesiei de agent imobiliar si evaluator imobiliar, care la randul lor trebuie a fi actualizate si armonizate cu cele de profil din UE. Si asta deoarece pentru pietele imobiliare din UE este extrem de important un standard comun al serviciilor imobiliare, general acceptat ca Standard European (EN).
 
COLABORARE NECESARA
 
ARAI si UNIM sunt doua organizatii profesionale puternice. Prima reprezinta interesele patronatelor imobiliare, a doua a agentilor imobiliari. De la infiintarea lor, fiecare asociatie in parte a reusit sa se extinda in toata tara si sa coopteze multe firme din domeniu. Scopul ARAI si UNIM a fost printre altele recunoasterea profesiei de agent imobiliar si elaborarea unei legislatii pentru clarificarea statutului si functionarii agentiilor imobiliare ca societati. Mai nou, aceste doua organizatii coverg catre o colaborare pentru stabilirea standardelor din domeniul imobiliar. Si asta dupa ce ARAI si UNIM s-au zbatut sa fie membre in organizatii imobiliare recunoscute european. Fiecare a urmarit sa ia legatura cu asociatiile europene de profil pentru a fi pregatite o data cu integrarea tarii noastre in UE sa poata avea un cuvant greu de spus pe piata noastra. Pana la urma, singura cale de reglementare a serviciilor imobiliare de la noi nu se poate face decat prin colaborarea ARAI si UNIM, mai ales dupa esuarea OG/2001, lege elaborata sub auspiciile Ministerului Justitiei, lege care a avut, in opinia lui Cristian Popescu, inca de la inceput, mari carente ce au produs tulturari majore pe piata imobiliara de la noi. Aceste convulsii generate de celebra OG3/ 2001 au dus la anularea legii de catre Guvern in 2004. Dupa o astfel de experienta, Gabriel Zamfir spune: "UNIM si ARAI vor colabora pe viitor, pentru ca sunt singurele asociatii reprezentative pentru piata de profil din Romania si recunoscute peste hotare de catre organizatiile puternice la nivel continental". Afirmatie intarita si de Cristian Popescu, vicepresedinte al ARAI, care declara: "O pozitie comuna ARAI si UNIM reprezinta aproape 100% din vocile profesionistilor care deja sunt organizati in asociatii profesionale reale, active si reprezentative".
 
CE S-A FACUT PANA ACUM?
 
ARAI si UNIM au vrut sa impuna macar la nivel de organizatii criterii de calitate in serviciile imobiliare. Fiecare in parte a acordat pentru membrii sai atestate si certificate valabile la nivel de organizatii. Dar e clar ca orice atestat eliberat de o organizatie profesionala pentru membrii sai poate fi considerat la un moment dat subiectiv. De aceea UNIM s-a luptat pentru obtinerea recunoasterii calificarii de agent imobiliar, calificare inscrisa, conform lui Gabriel Zamfir, in nomenclatorul profesiilor al Ministerului Muncii si Invatamantului. In colaborare cu acest minister, UNIM doreste sa gaseasca o cale de instruire si perfectionare, deci a unor scoli, pentru cei care doresc sa urmeze o cariera in domeniul imobiliar. Pe de alta parte, conform lui Cristian Popescu, ARAI a demarat oficial ca membru CEI programul de realizare a standardizarii serviciilor agentului imobiliar impreuna cu ASRO (singurul organism de standardizare abilitat in Romania, membru al CEN).
 
GARANTAREA SERVICIILOR IMOBILIARE
 
Cristian Popescu, vicepresedinte al ARAI, ocupa aceeasi functie si in organizatia continentala CEI, urmand a deveni presedinte al organizatiei europene in 2009. Popescu considera ca prin eforturile si implicarea ARAI la nivel international, coroborate pe viitor cu colaborarea UNIM-ului, in maximum un an si jumatate vom avea un standard profesional romanesc care va fi de fapt Standardul European – EN, singurul in vigoare in tarile Comunitatii Europene".
 
Conform declaratiilor lui Popescu, dupa elaborarea si adoptarea Standardului European se va putea introduce si sistemul de Certificare Unica a Agentului Imobiliar, care ar putea fi chiar o certificare europeana. In mod firesc, conform lui Cristian Popescu, avand Standardul si Certificarea, vor fi intrunite toate conditiile pentru introducerea unei Legi a Serviciilor Imobiliare, care va putea fi perfect fundamentata si in acord deplin cu cerintele interne ale UE.
 
Presedintele UNIM, Gabriel Zamfir, spune ca se poate garanta calitatea serviciilor imobiliare, pe langa atestarea si certificarea agentilor, prin asigurarile de raspundere profesionala. Zamfir spune ca exista pe piata firme care au astfel de asigurari. Spre exemplu, pentru evaluari imobiliare sunt firme care au o asigurare profesionala de 500.000 de euro si 40.000 de euro polita de asigurare profesionala pentru administrarea de imobile. Gabriel Zamfir spune ca pentru firma sa se vor face asigurari profesionale si pentru consultata imobiliara (intermediere tranzactii) atat pentru agentie (circa 500.000 de euro), cat si pentru fiecare agent imobiliar in parte (polita de 10.000 de euro). Presedintele UNIM afirma: "Oricum acest gen de asigurari pe standarde profesionale va fi obligatoriu cand Romania se va integra in UE".
 
PROFESII CE URMEAZA A FI CLARIFICATE
 
In opinia lui Gabriel Zamfir trebuie sa se stie exact ce presupune munca unui consultant imobiliar (intermediere), evaluatorilor imobiliari, administratorilor de imobile si antreprenorilor imobiliari.
 
Exista si in acest domeniu segmente clare care trebuie bine cunoscute si formate profesional pentru dezvoltarea coerenta si corecta a pietei de profil. La noi inca nu se cunosc profesii ca proiectantul, dezvoltatorul, administratorul si lichidatorul afacerilor imobiliare, un segment ce tine de managementul imobiliar, este o activitate ce presupune investitii si urmarirea obtinerii de profil. In acest context, conform lui Zamfir, este clara necesitatea unei standardizari in sensul recunoasterii profesiilor, formarii profesionale si delimitarii clare de actiune a fiecarei firme sau persoane specializate in domeniul imobiliar.
 
"Piata imobiliara a ajuns o solutie pentru studenti, persoane fara ocupatie, pensionari etc., ceea ce nu este neaparat ceva rau, insa toti acestia ar trebui sa treaca printr-un stagiu de pregatire si apoi sa fie verificati daca pot presta servicii de calitate pe aceasta piata" - Andrei Sandu, director Media City
 
"Scopul tuturor acestor demersuri este in prima faza ca dupa introducerea treptata a reglementarilor privind standardizarea si certificarea sa dispara cel putin problemele legate de lipsa de profesionalism a agentilor imobiliari" - Cristian Popescu, vicepresedinte ARAI
 
Sursa: Jurnalul casei mele

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Luxul imobiliar se plateste cu milioane de euro in Bucuresti Luxul imobiliar se plateste cu milioane de euro in Bucuresti
REHAU lupta cu abandonul scolar prin implicarea intr-un proiect educativ REHAU lupta cu abandonul scolar prin implicarea intr-un proiect educativ
Ibiza House lanseaza un proiect imobiliar destinat tinerilor - 16 Iunie 2009 Ibiza House lanseaza un proiect imobiliar destinat tinerilor - 16 Iunie 2009
Noutati din industria imobiliara: cum influenteaza criza pandemica piata imobiliara? Noutati din industria imobiliara: cum influenteaza criza pandemica piata imobiliara?
Rowenta X-Trem Power Animal Care, aspiratoarele 4A special concepute pentru iubitorii de animale de companie Rowenta X-Trem Power Animal Care, aspiratoarele 4A special concepute pentru iubitorii de animale de companie
In toata tara ploua cu apartamente ieftine - 18 Martie 2009 In toata tara ploua cu apartamente ieftine - 18 Martie 2009

Vezi mai multe articole