Amenzi de 3.000 de lei pentru cei de la bloc

11 iulie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Proprietarii de apartamente la bloc vor trebui sa respecte reguli mult mai stricte, conform noii legislatii din domeniu. In caz contrar, vor plati amenzi consistente.
Asociatiile de proprietari au noi reguli de functionare. „Presedintele Romaniei a promulgat legea privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari care aduce citeva noutati interesante. Actul normativ va fi publicat in scurt timp in Monitorul Oficial“, spune Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari-Habitat. Amenzile prevazute prin acest act normativ sint mari, pornesc de la 500 de lei. De asemenea, legea aduce noutati precum obligatiile privind modernizarea cladirii sau noua relatie proprietar-furnizor de utilitati.
Conform actului normativ, proprietarii sint obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, potrivit prevederilor legale. In cladirile afectate de seisme, proprietarii au obligatia de a lua masuri de urgenta pentru consolidare, cu sprijinul autoritatii publice locale sau centrale. „Este foarte important faptul ca se ia in discutie modernizarea cladirii, deoarece pina acum era vorba despre mentinerea ei“, spune Mihai Mereuta.
Daca proprietarii sau conducerea asociatiei de proprietari nu iau masurile necesare pentru repararea si mentinerea in stare de siguranta a cladirii si a instalatiilor comune aferente, cum a fi ascensorul, hidroforul, instalatii de alimentare cu apa, de canalizare, de incalzire centrala etc., pe toata durata existentei acestora, vor primi o amenda de la 500 la 3.000 de lei. De asemenea, neexecutarea de catre proprietar a lucrarilor de intretinere, de reparatii sau de inlocuire a elementelor de constructii si instalatii aflate in proprietatea sa individuala, daca aceasta este de natura sa aduca prejudicii celorlalti proprietari, se sanctioneaza cu o amenda intre aceleasi limite. „De exemplu, cel care nu ia masuri in cazul in care inunda apartamentele de la etajele inferioare va fi amendat de reprezentantii primariei fara ca pagubitul sa introduca o actiune in instanta inainte“, adauga Mihai Mereuta.
Relatia proprietar-furnizor de utilitati se va desfasura pe principii noi. Astfel, conform noului act normativ, „asociatia de proprietari poate intermedia servicii intre furnizori si proprietarii consumatori, in special cu privire la serviciile publice de utilitati, pe baza unor contracte de prestari de servicii sau de furnizare cu caracter individual“. Serviciul de intermediere din partea asociatiei de proprietari consta in repartizarea facturilor catre proprietari, incasarea si plata sumelor pentru consumul facturat si instiintarea furnizorului cu privire la debitori. „Pentru recuperarea debitelor cu privire la serviciile publice de utilitati, furnizorul serviciului va actiona impotriva proprietarilor restantieri“, mai spune Mereuta.
 
Studii obligatorii
Cenzorul sau membrii comisiei de cenzori trebuie sa aiba cel putin studii medii. Pe de alta parte, neindeplinirea atributiilor de catre presedinte, membrii comitetului executiv,cenzori, administrator de imobil va aduce o amenda de la 500 la 3.000 de lei. Mai mare este amenda pentru modificarea aspectului proprietatii comune, precum si a elementelor constructive ale cladirii fara aprobarile si autorizatiile legale: de la 2.500 la 5.000 de lei.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cel mai scump apartament din Londra a fost vandut cu 153 de milioane de euro. Cat va costa mobilarea lui Cel mai scump apartament din Londra a fost vandut cu 153 de milioane de euro. Cat va costa mobilarea lui
MANTOR A FINALIZAT LUCRARILE DE CONSOLIDARE A CASEI MITA BICICLISTA MANTOR A FINALIZAT LUCRARILE DE CONSOLIDARE A CASEI MITA BICICLISTA
BUILD EUROPE si Patronatul Societatilor din Constructii – PSC au prezentat Presedintiei romane la Consiliul U.E. Manifestul sau privind locuintele BUILD EUROPE si Patronatul Societatilor din Constructii – PSC au prezentat Presedintiei romane la Consiliul U.E. Manifestul sau privind locuintele
Simptomele crizei imobiliare americane apar si in Romania Simptomele crizei imobiliare americane apar si in Romania
Prea multi locuitori in Bucuresti Prea multi locuitori in Bucuresti
Statul ar putea garanta 75.000 euro la Statul ar putea garanta 75.000 euro la "Prima casa". Imobiliarii: "Oricum ar fi, numai sa fie" - 11 februarie 2010

Vezi mai multe articole