Apartamentele noi din Bucuresti, inaccesibile la salarii mai mici de 600 de euro

21 februarie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pentru majoritatea bucurestenilor achizitia unui apartament nou ramane o misiune aproape imposibila, in conditiile in care pentru proiectele din interiorul orasului preturile garsonierelor pornesc de la circa 60.000 de euro, arata o analiza a ZF.
 
Cu alte cuvinte, fara un salariu de cel putin 600 de euro lunar este aproape imposibil de suportat o rata de circa 350 de euro la un imprumut de 57.000 de euro prin programul Prima casa, cu ajutorul caruia poate fi achizitionata o garsoniera in Bucurestii Noi sau in Obor.
 
Potrivit celor mai recente informatii de la Institutul National de Statistica, salariul mediu net in Capitala este de 1.864 lei (440 de euro), venituri din care nu poate fi sustinuta decat eventuala achizitie a unei garsoniere intr-un bloc vechi de la marginea Bucurestiului.
 
Cat mai sunt preturile apartamentelor noi?
 
Spre exemplu, firma de consultanta imobiliara Real Time are spre vanzare apartamente in sapte complexuri noi de locuinte din Bucuresti, in care cea mai ieftina locuinta este o garsoniera cu un pret de pornire de 57.000 de euro, cu TVA inclusa, aflata in proiectul Armonia din cartierul Titan.
 
In proiectul Metropolis Residence, din zona Bucurestii Noi, preturile garsonierelor pornesc de la 62.000 de euro plus TVA, adica ceva mai mult de 65.000 de euro cu TVA inclusa, in timp ce in ansamblul Obor Towers de langa primaria sectorului 2 preturile garsonierelor incep de la 63.800 de euro plus TVA. Garsonierele de la Obor costa astfel cat un apartament cu doua camere in complexul Optima din Titan.
 
Pe de alta parte, pentru familiile cu copii, in cele sapte proiecte promovate de Real Time, apartamentele cu trei camere au preturi de minimum 95.000 de euro, inclusiv TVA, cat costa in proiectul Armonia din Titan. In aceste conditii, piata apartamentelor noi ramane partial inghetata, in conditiile in care marea majoritate a locuintelor aflate la vanzare au suprafete mari si de regula cel putin trei camere.
 
Ce spun potentialii clienti?
 
"Am avut un dosar pentru Prima casa aprobat pentru suma de 52.000 de euro in prima faza. Am amanat insa decizia de a cumpara un apartament din cauza conditiilor impuse de banca si a faptului ca preturile sunt inca prea mari. Cine isi inchipuie ca va putea negocia mai mult de 1.000-2.000 de euro la achizitia unui apartament se insala. Am vazut in decurs de trei luni cam 5-6 apartamente pe saptamana, in special vechi. Nu m-am orientat spre cele noi deoarece sunt fie prea scumpe, fie sunt prost plasate", spune Alexandra D., care castiga lunar peste 600 de euro.
 
In Capitala mai sunt cateva mii de apartamente nevandute doar in ansamblurile mari, finalizate in perioada 2008-2010 in diverse zone ale orasului.
 
Astfel, in complexul Monaco din Berceni mai sunt disponibile circa 200 de locuinte cu preturi pornind de la 80.000 de euro cu tot cu TVA pentru apartamentele cu doua camere. Pe de alta parte, in complexul Citadella din Titan mai sunt disponibile 140 de apartamente cu preturi pornind de la 47.400 de euro plus TVA pentru o garsoniera de 40 de metri patrati utili. Cumparatorii trebuie sa ia in calcul si faptul ca ratele bancare sunt calculate la o dobanda variabila, in functie de indicatorii Robor sau Euribor, dar si taxele de administrare si intretinere a apartamentelor, care pot ajunge iarna chiar si la 200-300 de euro lunar.
 
Sursa: Ziarul financiar

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Targul BIFE-SIM – crestere cu 5% fata de editia precedenta Targul BIFE-SIM – crestere cu 5% fata de editia precedenta
Guvernul a aprobat proiectul privind performanta energetica a cladirilor Guvernul a aprobat proiectul privind performanta energetica a cladirilor
Case noi de un miliard de euro la periferia Bucurestiului Case noi de un miliard de euro la periferia Bucurestiului
Gealan, prin partenerul sau Izotec, sprijina reabilitarea termica a locuintelor din zona Moldovei Gealan, prin partenerul sau Izotec, sprijina reabilitarea termica a locuintelor din zona Moldovei
Taxe de mii de euro la terenurile bune Taxe de mii de euro la terenurile bune
Cinci motive pentru care sa cumperi sau nu o casa acum - 08 aprilie 2010 Cinci motive pentru care sa cumperi sau nu o casa acum - 08 aprilie 2010

Vezi mai multe articole