on

Arta tesaturilor manuale – Cum curatam si cum reparam un covor lucrat manual

18 martie, 2024

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Intr-o lume dominata atat de mult de automatizari, de produse fara cusur si procese rapide de fabricatie, credem ca este necesar ca, macar din cand in cand, sa ne concentram atentia si asupra produselor lucrate manual. Lumea covoarelor tesute manual este plina de culoare si reuseste sa impartasesca beneficiarilor o parte din povestea lor, o poveste tesuta cu maiestrire, multa dibacie si pricepere. Iar asa cum iti spuneam si in articolul Galeria Buhara | Structura si culoarea chilimurilor, pe langa autenticitate, tesaturile manuale isi pastreaza identitatea etnica, sunt lucrate fara compromisuri si cu o pasiune, dar si cu o maiestrie, care reflecta atat dragostea, cat si mostenirea culturala a mestesugarului.

 

Oricat de mult am iubi un covor lucrat manual, nu il putem feri de toti factorii care pot contribui la murdarirea sau degradarea acestuia. Prin urmare, in continuare vom discuta atat despre modul in care un covor tesut manual trebuie intretinut si curatat, cat si despre cum trebuie reparat.

 

 

Curatarea unui covor lucrat manual

 

Ingrijirea unui covor ar trebui sa includa aspirare regulata si, de preferat, fara a folosi un aspirator vertical de mare putere. Atentie! Covoarele lucrate manual nu se bat!

 

Podeaua de sub covor trebuie si ea ingrijita in mod regulat, prin aspirare si curatare. Nu uita sa aspiri in mod constant si partea covorului care atinge podeaua – caci in timp, particulele de praf se pot impregna in impletitura covorului.

 

Spalarea unui covor lucrat manual acasa nu este niciodata o idee buna, caci colorantii folositi la vopsirea acestuia au o sesibilitate ridicata. Prin urmare, iti recomandam sa testezi fiecare culoare a covorului cu o carpa alba putin umezita – pentru a verifica rezistenta culorilor, dar si a tesaturii. Daca acestea rezista, poti incerca sa cureti covorul cu mare precautie si fara a folosi produse de curatare agresive. Murdaria incapatanata poate fi eliminata cu o periuta moale de unghii.

 

In cazul in care detii un chilim de dimensiuni mai mici, care nu se decoloreaza la spalare, poti incerca sa il cureti in cada. In timpul uscarii covorul trebuie intins pe o suprafata plana, pentru a preveni contractia neuniforma ori ondulatiile. De asemenea, covorul trebuie ferit de lumina directa a soarelui.

 

In cazul acidentelor tamponeaza rapid pata cu o carpa absorbanta.

 

Asa cum iti spuneam mai devreme, la spalarea unui covor lucrat manual este recomandat sa eviti pe cat de mult posibil produsele de curatare, pentru ca unele dintre ele pot afecta culoarea, dar si materialul din care este fabricat covorul. Este recomandat sa folosesti produse naturale si sa citesti cu mare atentie etichetele si indicatiile producatorului.

 

Dar nu uita ca iti recomandam sa eviti pe cat de mult posibil spalarea unui covor acasa, iar atunci cand este nevoie, sa apelezi la firme specializate care iti pot oferi garantie pentru lucrarea efectuata. Atentie! Nu toate spalatoriile care spala covoare, pot spala covoare manuale. Deoarece culorile naturale sunt foarte sensibile la detergenti gresit alesi, dar si la temperaturile ridicate. Galeria Buhara ofera si servicii de curatare profesionala a covoarelor lucrate manual.

 

Repararea unui covor tesut manual

 

Indiferent de cat de multe eforturi au fost depuse pentru realizarea sau ingrijirea unui covor, in timp, in principal din cauza utilizarii, acesta se poate

 degrada. Cu toate ca la prima vedere ai fi tentat sa il arunci, iti recomandam sa nu o faci. Un covor vechi este o adevarata opera de arta si nu trebuie in niciun caz aruncat, ci restaurat.

 

Iata care sunt cele mai des intalnite probleme:

 

  1. Deteriorarea franjurilor si/sau a bordurii

 

Franjurile covorului sunt o parte importanta a fundatiei pe care este tesut acesta. In timp, dupa ani de utilizare, partile laterale se pot deteriora, este important ca ele sa fie verificare regulat, si eventual reparate pentru a împiedica desfacerea tesaturii. Capetele pot fi securizate cu cusaturi simple.

 

  1. Indoituri si cute

 

In timp covoarele pot capata cute, acestea trebuie insa indreptate de specialisti.

 

  1. Piederea aspectului

In timp, covoarele folosite zilnic, pot deveni fragile si se pot usca, din cauza ca lana pierde din uleiurile esentiale. Acest lucru poate fi reparat cu usurinta, cu ajutorul unei bucati de lana de oaie netratata. Cum? Freaca cu o astfel de lana ambele parti ale covorului. In acest mod se va restabili o parte din lanolina pierduta in timp.

 

In cazul in care covorul prezinta deteriorari grave, este necesar sa aplezi la specialisti. Iata o scurtă prezentare a unui covor oriental, cu deteriorari majore (click pe imaginea de mai jos, pentru player YouTube):

 

reparatii covor oriental

 

Daca iti doresti un covor tesut manual, te invitam sa programezi o vizita in Galeria Buhara unde vei beneficia de o introducere personalizata in lumea minunata a covoarelor lucrate manual. Fiecare covor are o poveste de spus, iar Domnul Norbert Hauser, ca pasionat si colectionar, are o multime de povesti interesante de impartasit.

 

In Galeria Buhara vei gasi o varietate de covoare, intr-o combinatie de stiluri, calitati si culori extrem de diferite. Astfel, pe langa chilimuri si covoarele persane si turcesti, Galeria Buhara aduce covoare din Azerbaijan, Afganistan, India, Pakistan, Turkmenistan, Uzbekistan, China, Franta, si Spania. De asemenea, cu sprijinul si increderea clientilor sai, Norbert Hauser a invatat sa fie deschis si la variantele moderne din acesta bransa, si a reusit sa aduca in galeria sa piese unicate, tesute din lana si matase.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Webinar | Totul despre sape Webinar | Totul despre sape
Mocheta sau linoleum. Amandoua trebuie montate (II) Mocheta sau linoleum. Amandoua trebuie montate (II)
Placari cu piele naturala pentru pereti si pardoseli Placari cu piele naturala pentru pereti si pardoseli
Normele tehnice de clasificare a placilor ceramice (I) Normele tehnice de clasificare a placilor ceramice (I)
Cum sa obtii o pardoseala de calitate la tine acasa Cum sa obtii o pardoseala de calitate la tine acasa
Inlocuire pardoseala din lemn la casele vechi Inlocuire pardoseala din lemn la casele vechi

Vezi mai multe articole