Articole banking casa

Romanii vor fi obligati sa isi asigure casele - 2008-10-14

Romanii vor fi obligati sa isi asigure casele - 2008-10-14

14 octombrie, 2008

Legea asigurarii obligatorii de locuinte, va deveni operationala la 1 iulie 2009, asta desi ea va fi publicata in Monitorul Oficial peste doua luni. Abia incepand cu vara viitoare proprietarii de locuinte vor putea contracta asigurari. Suma asigurata ce poate fi acordata in temeiul legii este echivalentul in lei la cursul de schimb al BNR a 20.000 de euro pentru fiecare casa de tip A si 10.000 de euro pentru fiecare casa de tip B. Potrivit legii, tipul A este o casa cu structura de rezistenta din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic sau chimic. Tipul B este o casa cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic. Pentru…

mai mult >
Creditele ipotecare fara avans

Creditele ipotecare fara avans

21 ianuarie, 2008

Una dintre bancile comerciale din Romania a anuntat de curand ca a inceput sa sa ofere credite ipotecare fara avans. Dar credite fara avans pentru locuinte exista de mult pe piata. BNR a facut primul pas catre acest lucru, la inceputul anului trecut, cand a eliminat obligativitatea bancilor de a cere avans de 25 la suta din creditul imobiliar. Noul regulament nu a schimbat insa celelalte conditii pe care clientul trebuie sa le indeplineasca pentru a primi creditul. Astfel, desi, teoretic, nu mai trebuie sa prezinte un avans, clientul are nevoie de un venit lunar din care rata sa reprezinte maxim 35%. O solutie la creditele pentru locuinta fara avans sunt creditele garantate cu ipoteca, mai precis garantarea creditului cu o alt imobil decat cel ce urmeaza a fi cumparat, imobil ce poate fi in…

mai mult >
Asigurarea locuintei (III)

Asigurarea locuintei (III)

04 decembrie, 2007

Alte aspecte Sumele politelor de asigurare pot ajunge la cateva zeci de mii de euro. Cu cat locuinta dumneavoastra este evaluata la un pret mai mare sau mai expusa riscurilor cu atat polita de asigurare va fi mai mare. Aceste riscuri sunt reprezentate de vechimea cladirii, materialele din care este facuta sau amplasamentul acesteia. Este cunoscut faptul ca in Romania sunt foarte multe cladiri construite inainte de 1945, a caror structura de rezistenta in mod sigur a fost afectata de-a lungul timpului de nenumaratele cutremure si nu numai. In acest caz valoarea politei de asigurare creste direct proportional cu gradul de risc seismic pe care-l are locuinta in momentul evaluarii. Totusi, daca aveti o casa sau un apartament intr-o cladire care se incadreaza in clasa I de risc seismic sunt foarte…

mai mult >
Asigurarea locuintei (II)

Asigurarea locuintei (II)

27 noiembrie, 2007

Este mult mai greu sa estimati pretul bunurilor personale, care constau in haine si mobila. Atunci cand vreti sa stabiliti valoarea acoperita de polita de asigurare trebuie sa faceti uninventar al bunurilor din casa. Intocmiti o lista cu tot ce este in casa, de la o banala caseta video pana la cel mai perfomant sistem Home Cinema. Daca aveti obiecte de mare valoare (bijuterii, pietre pretioase s.a.m.d.), ar trebui sa le asigurati seaparat, iar daca aveti certificate de evaluare pentru ele, ar trebui sa le includeti. Odata incheiata asigurarea pe casa, compania de asigurari va va plati suma acoperita specificata in polita. Orice echipament care foloseste la derularea unei afaceri, trebuie sa fie asigurat intr-o sectiune separata a politei. Din aceasta cauza este important sa stiti ce este specificat…

mai mult >
Asigurarea locuintei

Asigurarea locuintei

25 octombrie, 2007

Asigurarile pentru locuinte pot fi un subiect complex, care difera in functie de nevoile fiecaruia; in functie de casa, buget si alti factori. Acest articol isi doreste sa descrie asigurarile de locuinte si sa raspunda la intrebari precum: cine are nevoie si de ce este atat de importanta aceasta asigurare? Pentru multi dintre noi casa in care locuim reprezinta poate cea mai mare investitie pe care o vom face de-a lungul vietii. Asadar, locuinta, impreuna cu toate bunurile din ea, este o adevarata „comoara“ ce trebuie protejata cat mai bine cu putinta. Casa este precum un sanctuar pentru dumneavoastra si familie, un loc unde va puteti relaxa, locul unde va odihniti, dormiti si mancati si, nu in ultimul rand, locul unde puteti fi asa cum sunteti, petrecand clipe frumoase alaturi de cei dragi.…

mai mult >