Asigurarea obligatorie naste controverse

19 aprilie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Firmele de profil se tem ca vor pierde bani asigurand casele inundabile
 
Propunerea lansata recent de guvern cu privire la asigurarea obligatorie a locuintelor incepand cu data de 1 ianuarie 2007 ridica multe semne de intrebare asiguratorilor.
 
Chiar daca pe seama faptului ca multe aspecte sunt inca neclarificate multe companii din industria de profil nu si-au anuntat inca foarte clar pozitia, surse din piata sustin ca proiectul nu este in favoarea lor.
 
Cea mai mare problema care se ridica in acest caz se refera la imobilele considerate neasigurabile, ca de exemplu cele cu bulina rosie sau cele amplasate in zonele inundabile.
 
"Asigurarea acestora poate deveni foarte paguboasa pentru asiguratori chiar daca initial acestia ar beneficia de sume importante venite din primele de asigurare", sustin sursele noastre.
 
"Sunt foarte multe lucruri neclare. Asiguratorul accepta sa asigure ceva daca exista un oarecare risc. Dar daca acesta este de 100%, nu mai este de fapt o asigurare. Are un caracter social", este de parere Tudor Moldovan, director general in cadrul Generali.
 
Obligativitatea asigurarii unui bun detinut este problematica, deoarece este dificil sa-l penalizezi pe proprietar, explica si Bogdan Andriescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania.
 
Totodata, exista voci potrivit carora proiectul nu va putea fi implementat pana la 1 ianuarie 2007. "Fie si numai daca ne referim la mecanismele pe care va trebui sa le defineasca, programul este unul extrem de complex, iar termenul de 1 ianuarie 2007 este, in opinia mea, unul mai mult decat optimist", apreciaza Marius Onofrei, director de comunicare la Allianz-Tiriac Asigurari.
 
Prime de 20 de euro
Guvernul a stabilit ca valoarea asigurarii va fi de 20.000 de euro, valoare la care prima anuala ce urmeaza a fi platita de catre asigurat este de 20 de euro. Pentru persoanele cu venituri mici, prima va fi subventionata de stat. Sistemul de asigurare a locuintelor a fost gandit astfel incat riscurile preluate de asiguratori sa fie acoperite de doua ori.
 
Cum e in alte tari
Modelul propus de guvern cu privire la asigurarea caselor a fost implementat sub diverse forme si in Turcia, Franta sau Noua Zeelanda. "Rata de succes in Turcia este insa foarte mica: numai 17% din proprietari isi asigura imobilele", sustine Bogdan Andriescu.
 
Acesta estimeaza ca, in primul an in care asigurarea locuintelor va fi obligatorie, vor fi cumparate polite pentru circa 20% din imobile, in al doilea an se va ajunge la 40%, iar in anii urmatori la maximum 75%.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Primul brand de vopsea lavabilă românească susține proiectele de relocare în România, parte din fenomenul social al migrației de la oraș la sat Primul brand de vopsea lavabilă românească susține proiectele de relocare în România, parte din fenomenul social al migrației de la oraș la sat
In Bucuresti revine puternic locuinta colectiva In Bucuresti revine puternic locuinta colectiva
Patronatele din constructii sustin scaderea TVA, si nu subventia selectiva Patronatele din constructii sustin scaderea TVA, si nu subventia selectiva
Bosch a luat 4 distinctii pentru trei solutii inteligente la CES® 2017 Bosch a luat 4 distinctii pentru trei solutii inteligente la CES® 2017
Distribuitorii de gaze cer majorarea pretului cu 18%-19% de la 1 iulie Distribuitorii de gaze cer majorarea pretului cu 18%-19% de la 1 iulie
Citadella din Titan, 45 de familii in 224 de apartamente: din 100 de vizitatori cumpara doar unu Citadella din Titan, 45 de familii in 224 de apartamente: din 100 de vizitatori cumpara doar unu

Vezi mai multe articole