Revizia centralelor termice trebuie efectuata de un specialist

Ce trebuie sa stii despre reviziile centralelor termice

25 august, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Bucuresti, 24 august 2016 Vara este perioada oportuna atat pentru instalarea unei centrale termice pe gaz, cat si pentru pregatirea celei deja existente pentru sezonul rece, astfel incat sa asigure in continuare un randament ridicat si un consum redus. Reprezentantii Ariston Thermo Romania, liderul pietei locale de centrale termice si boilere electrice, ofera cateva sfaturi legate de modul in care trebuie montate, puse in functiune si verificate tehnic centralele, indicand si cateva masuri de optimizare a functionalitatii acestora, care pot fi luate chiar de catre proprietari.

Astfel, primul pas pentru cei care achizitioneaza o centrala termica pe gaz este montarea acesteia cu ajutorul unei firme sau instalator specializat, urmand ca imediat sa aiba loc deschiderea alimentarii de gaz realizata de catre furnizorul de gaze. Urmatorul pas pe care trebuie sa il realizeze proprietarul este punerea in functiune (PIF), activitate prestata in mod gratuit de catre Centrul de Service Autorizat prin care se realizeaza o serie de verificari, reglaje obligatorii si probe de functionare, care se fac la finalizarea lucrarilor de instalare. Tot centrul de service este cel care trebuie sa realizeze Autorizarea  Functionarii ce reprezinta prima verificare tehnica a proiectului, a conditiilor de instalare si a centralei termice, aceasta fiind obligatorie conform normativelor ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat). Odata cu aceste doua operatiuni, porneste garantia legala si comerciala a produsului.

In plus, odata cu introducerea, din 26 Septembrie 2015, a obligativitatii vanzarii si instalarii exclusive de centrale termice in condensare dotate cu pompe electronice, care sunt mai eficiente energetic si mai ecologice, au aparut si noi cerinte la instalare si la evacuarea gazelor si a condensului. Astfel, este bine de retinut ca pentru o durabilitate si eficienta cat mai mari, este necesar ca radiatoarele si instalatiile termice sa fie spalate cu solutii speciale, iar agentul termic din radiatoare sa fie tratat special cu produse anticorozive.

Mai trebuie stiut ca toti cei care au o centrala termica instalata sunt obligati, prin lege, sa realizeze, o data la doi ani, verificarea tehnica periodica (VTP) a acesteia, proces ce trebuie asigurat de catre o firma de service cu autorizatie ISCIR specifica.

”Efectuarea la timp a verificarii tehnice periodice este esentiala pentru siguranta si eficienta in exploatare, atat a centralei termice, cat si a instalatiei la care este conectata. Astfel, functionarea in parametrii optimi si consumul de gaz nu vor fi o grija”, explica Catalin Draguleanu, Country Manager Ariston Thermo Romania.

Verificarea tehnica periodica (VTP) consta in evaluarea functionarii corecte si sigure a centralei termice, a dispozitivelor de control, de reglare si siguranta, gazelor arse, reglarea instalatiei de ardere si mentinerea conditiilor initiale de instalare. De asemenea, proprietarii ar trebui sa stie ca distribuitorul de gaze verifica periodic valabilitatea VTP.

”Folosirea pieselor de schimb originale garanteaza functionarea centralei in parametri optimi, prevazuti de catre producator, pe o perioada cat mai indelungata. De aceea este atat de important ca intretinerea periodica sa fie facuta corespunzator, iar reviziile anuale sa fie realizate de firme de service specializate si autorizate de producator”, subliniaza Catalin Draguleanu.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Daikin Romania isi mentine pozitia de lider al pietei HVAC Daikin Romania isi mentine pozitia de lider al pietei HVAC
Topul bancilor dupa doua luni de Topul bancilor dupa doua luni de "Prima casa" - 04 Septembrie 2009
Videanu repartizeaza casele de lux Videanu repartizeaza casele de lux
Presiuni pe costul caselor noi Presiuni pe costul caselor noi
Usoara crestere a pretului locuintelor la nivel mondial in trimestrul II Usoara crestere a pretului locuintelor la nivel mondial in trimestrul II
Panouri solare, cu bani de la stat Panouri solare, cu bani de la stat

Vezi mai multe articole