Bancile scot la vanzare pe internet casele si terenurile rau-platnicilor. Cum sa gasesti chilipiruri imobiliare - 03 Iunie 2009

03 iunie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pe site-ul Leumi, ofertele au poze si sunt prezentate in detaliu
 
La licitatia publica, castiga pretul cel mai mare, de cele mai multe ori insa sub cel al pietei
 
O piata imobiliara „paralela“, cu oferte de case, terenuri, magazine, depozite si chiar si cluburi de noapte, toate in executare silita, isi asteapta cumparatorii pe site-urile bancilor. E drept ca gasirea proprietatilor presupune ceva mai multa perseverenta, pentru ca anunturile de executare nu sunt semnalizate de la prima pagina.
 
Cine stie insa sa caute poate avea surpriza sa dea peste adevarate „chilipiruri“, proprietatile fiind vandute la preturi mult mai mici decat cele de evaluare, spun executorii bancari. O asemenea sectiune dedicata procedurilor de licitatie exista, bunaoara, pe site-ul Leumi Bank. Ofertele sunt postate „ca la carte“, fiind insotite de poze, iar proprietatile sunt descrise pe larg.
 
„Ne-am adaptat situatiei mai putin favorabile care a afectat piata imobiliara“, ne-a declarat Cristian-Florin Dumitru, directorul Directiei de Recuperari Creante din cadrul bancii. In primele patru luni ale acestui an, restantele mai mari de 30 de zile ale populatiei si firmelor au urcat cu 75%, pana la 5,041 miliarde lei (1,205 miliarde euro). Raportat la volumul total de credite acordate de banci, ponderea restantelor ajunsese la 2,5% la finele lunii aprilie, comparativ cu 1,44%, in ultima zi a anului trecut.
 
Club de noapte la Iasi si terenuri in Ilfov
 
Imobilele aflate in executare silita, scoase la vanzare, sunt situate atat in Bucuresti si Ilfov, cat si in restul tarii, ofertele fiind pentru toate categoriile de cumparatori.
 
De exemplu, banca scoate la licitatie o locuinta spatioasa din Iasi, de peste 300 de metri patrati, cu terenul aferent de 540 mp si cu clubul de noapte de la parter. Oferte de spatii comerciale exista si in judetul Brasov, cum este cazul unui restaurant fast-food din localitatea Rupea, dar si in judetul Alba, unde banca executa un magazin situat la parterul unui bloc, in centrul municipiului Alba Iulia.
 
In schimb, in Ilfov abunda ofertele de terenuri scoase la licitatie, de la suprafete mici, de 1.000 de mp, pana la aproape un hectar. Ofertele nu au preturi, fiind vorba despre proprietati aflate in procedura de licitatie. „Castigatoare este oferta cu pretul cel mai mare“, explica Dumitru.
 
Cum se evita executarea silita
 
Executarea silita reprezinta solutia extrema si nu este obligatoriu sa se ajunga la ea, mai ales ca banca nu-si recupereaza integral datoria. Asta pentru ca preturile de pe piata imobiliara au scazut cu peste 50% de la inceputul anului si, in plus, garantiile sunt cumparate cu bani mai putini decat sunt evaluate.
 
In aceste conditii speciale au aparut si afaceri „de criza“, cum este infiintarea de site-uri care intermediaza vanzarea de apartamente si terenuri inainte de executarea silita. Daniel Dumitrescu, partener in cadrul unei asemenea firme, spune ca evitarea executarii silite poate fi o afacere profitabila si pentru client, care nu trebuie sa mai vina cu bani de acasa din cauza devalorizarii garantiei.
 
„Bancile isi recupereaza datoria, pentru ca bunurile sunt vandute la preturi mai bune decat in cazul executarii silite“, spune Dumitrescu. Pretul obtinut poate fi chiar cu 30% mai mare decat in cazul executarii silite.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Impozitul pe castigurile din tranzactii imobiliare, 16% Impozitul pe castigurile din tranzactii imobiliare, 16%
Titlul de proprietate, oferit pe principiul «primul venit, primul servit» Titlul de proprietate, oferit pe principiul «primul venit, primul servit»
Am fost lideri europeni in constructii Am fost lideri europeni in constructii
Esec. Multi dintre cei care au cumparat apartamente pentru specula, inainte de criza, le vand acum in pierdere Esec. Multi dintre cei care au cumparat apartamente pentru specula, inainte de criza, le vand acum in pierdere
Sucuri sanatoase la tine acasa! Cu tehnologia prin presare la rece de la Tefal Infiny Juice te bucuri de tot ce-ti ofera mai bun natura! Sucuri sanatoase la tine acasa! Cu tehnologia prin presare la rece de la Tefal Infiny Juice te bucuri de tot ce-ti ofera mai bun natura!
Dezvoltator in insolventa ofer reducere de 5% pentru apartamente de aproape 200.000 euro - 12 Februarie 2009 Dezvoltator in insolventa ofer reducere de 5% pentru apartamente de aproape 200.000 euro - 12 Februarie 2009

Vezi mai multe articole