Barocul in amenajarile moderne

04 decembrie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In ultima perioada se manifesta un interes deosebit pentru baroc si neobaroc, atat in amenajarile interioare, cat si in designul mobilierului, pentru piese diparate sau pentru amenajari integrate. „Barroco”, cuvant portughez care facea referire la perla de forma neregulata, a inglobat dorinta de spectaculozitate, de punere in scena, de decor.

Bineinteles ca marii designeri de mobilier ai momentului au tendinta de a reinventa acest stil al secolului al XVII-lea, dandu-i noi valente pe care le justifica prin libertatea de creatie si, in definitiv, prin cererea reala din partea celor care isi doresc un interior somptuos.

 
 
Materiale ca fildes sau carapace de testoasa nu sunt chiar la moda, din motive ecologice. Dar curbele ample, ornamentele bogate, detaliile minutioase, texturile scumpe sunt din nou in trend. Practic, designerii moderni preiau motive din arta baroca si, intrucat minimalismul si tehnologia si-au lasat amprenta destul de adanc in lumea noastra, nu rareori intalnim barocul doar sub forma motivelor, bidimensional, amprentate chiar pe suprafete transparente. Fie ca picioarele mobilierului se termina apoteotic cu niste labe de leu, simbol al puterii, fie ca se acorda o atentie diferentiata sculpturilor sau tablourilor expuse (si nu imaginilor abstracte), tapetului, tapiteriilor, toate acestea sunt un semn al revenirii. Curentul a fost adaptat felului diferit de a vedea rolul si utilitatea unui obiect de mobilier in zilele noastre. Mai mult, decorarea conform cu acest trend se extinde si la nivelul tamplariei, obiectelor de iluminat, caloriferelor etc. Sunt cautate sfesnicele ornamentate, policromia in marmura, pardoseala lacuita, care acum este obtinuta mult mai usor.
 
Sursa pieselor de mobilier poate fi diversa: obiecte vechi reconditionate, amplasate intr-un decor in care predomina tapetul, basoreliefurile din ghips sau, de ce nu din polistiren. O alta metoda poate fi achizitionarea unui mobilier creat in cadrul noului curent, dar e bine de stiut ca piesele originale nu sunt pentru orice buzunar, iar magazinele de mobila cu „dever” se limiteaza momentan doar la obiecte decorative care sa sugereze barocul. In fond, arta sus-numita a aparut dintr-o motivatie simpla: spectaculozitatea care sa-l impresioneze pe privitor, nelasand-i prea multe motive de relaxare. Atunci era vorba despre catolicii care aveau nevoie de o noua imagistica. Acum este vorba despre impresionarea oaspetilor unei locuinte. Cu adevarat inedit pentru barocul modern este ca acei care ocupa constant un asemenea spatiu nu sunt deranjati, apasati de incarcatura de forme si culori. Ba chiar li se pare familiar, relaxant, special.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Real Estate & Construction Forum reuneste cei mai mari jucatori de pe piata de imobiliare si constructii Real Estate & Construction Forum reuneste cei mai mari jucatori de pe piata de imobiliare si constructii
Tour of life Tour of life
Diferenta dintre o ”cladire sculpturala” si folosirea sculpturii in arhitectura Diferenta dintre o ”cladire sculpturala” si folosirea sculpturii in arhitectura
7 separatoare ingenioase pentru spatii mici 7 separatoare ingenioase pentru spatii mici
Cabina telefonica Cabina telefonica
Gradina pe acoperis cu polistirenul Austrotherm Gradina pe acoperis cu polistirenul Austrotherm

Vezi mai multe articole